Ziare.com

Stafia reformei Uniunii Europene

de Petrisor Peiu, analist
Luni, 20 Martie 2017, ora 07:58

   

Stafia reformei Uniunii Europene
Petrisor Peiu
De la o vreme incoace, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se plimba de mana prin toata lumea cu o stafie. Oriunde se duce, Jean Claude Juncker poarta dupa sine, mandru si sfidator, stafia reformei Uniunii Europene.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Traind intr-o cultura laica, departe de estul cel mistic, Jean Claude Juncker nu stie foarte multe despre istoria unei mari puteri culturale, economice si politice, Imperiul Bizantin si, mai ales, nu stie nimic despre incredibila disparitie a unuia dintre cele mai influente si mai marete state care au existat vreodata.

Ei bine, Imperiul Bizantin a stralucit si a reprezentat civilizatia europeana, crestina exact in perioada in care lumea in care traieste domnul Juncker se forma. Stramosii domnului Juncker numeau acea perioada "evul intunecat".

Este tarziu si probabil inutil sa ii predam o lectie de istorie politicianului frust si lipsit de nuante, dar putem sa-i comunicam concluziile: Imperiul Bizantin a disparut definitiv la 1453 din cauza inadecvarii liderilor sai, a deselor si inexplicabilelor schimbari de paradigma pe care conducatorii politici si religiosi le-au produs.

Un colos economic si politic precum Imperiul Bizantin (avand in centrul sau cel mai mare si sclipitor oras al acelor vremuri), s-a prabusit macinat de atacurile viguroase ale unei natiuni puternice militar, dar nesofisticata, din cauza lipsei de realism si intelepciune a liderilor sai.

Uniunea Europeana traieste acum ceea ce poate fi apogeul unui vis, iar liderii sai si, in mod vizibil, Jean Claude Juncker sufera de inadecvare, comportamentul si filosofia lor sunt adresate unor alte timpuri si unor alte realitati.

Pana in urma cu doar cativa ani, Uniunea Europeana era o stea stralucitoare, o constructie impozanta, care defila impecabil spre prosperitate si spre desavarsire.

Economia Uniunii era cea mai mare din lume, unificarea politica a continentului atinsese maximul (28 de state cu peste 500 milioane de oameni), moneda euro tindea sa inlocuiasca dolarul in tranzactiile internationale, totul era un succes deplin. Si evident ca popoarele statelor membre erau atinse de un euro-fanatism fervent.

In plus, Occidentul democratiilor liberale era pe cale sa creeze un spatiu comun prin semnarea unui tratat transatlantic de comert si investitii, care ar fi dat sens economic unui parteneriat militar verificat in timp.

"Furtuna perfecta"

Din senin, "furtuna perfecta" a aparut pe pamant, iar noul Imperiu Bizantin s-a trezit sub conducerea celor mai neinspirati si egoisti lideri pe care ii putea avea.

Criza economica declansata in 2008 a adus dupa sine polarizarea dramatica a uniunii, institutiile imperfect stapanite au cedat si au reaparut saracia, anarhia, ura publica a celor saraciti peste noapte; Sudul a inceput sa urasca Nordul si Centrul, iar acestea s-au inchis in fortarete inexpugnabile.

A urmat inabilitatea "politicii externe" a Bruxelles-ului si intrarea in logica unui razboi real cu Imperiul eminamente militar din Est, razboi cel putin ciudat: o putere politica si economica se confrunta doar cu armele politice si economice cu o putere pur militara, fara un orizont de asteptare si fara niciun plan de iesire din conflict.

Intrarea intr-un razboi al carui final nu ti-l imaginezi este o greseala pe care nu poti s-o faci decat o data!

A treia lovitura data unei realitati imperfecte a fost generalizarea razboiului din Orientul Mijlociu si aprinderea focului terorismului in mijlocul caminului european.

Torta iluminismului dusa in lumea musulmana a aruncat inapoi spre europeni ura, teroare si, mai ales, un lung si eterogen sir de refugiati din toata lumea care au declansat cel mai mare asalt civil asupra unei fortarete politice din istorie.

Ei bine, liderii Uniunii Europene, Jose Manuel Baroso, Jean Claude Juncker si duetul franco-german, au pacatuit prin inadecvare si continua sa o faca: crizei economice i-au raspuns cu intarziere si incomplet, crizei politice cu Moscova nici nu prea stiu sa-i raspunda, gestionarea crizei migrantilor a adus dupa sine o prabusire a increderii europenilor in uniune, iar acum vin sa dinamiteze fundatia punand la lucru stafia reformei Uniunii Europene.

Inadecvarea liderilor Uniunii Europene vine in primul rand de la neintelegerea contextului global in care ne aflam: lumea occidentala in sens larg, lumea transatlantica este pe cale sa isi piarda rolul determinant; relevanta democratiilor liberale se pierde treptat: un stat care nu respecta regulile competitiei devine prima putere economica a globului, influenta politica americana este contestata chiar de aliatii europeni, influenta culturala a lumii europene se retrage lasand loc influentelor lumii extra-atlantice.

Intr-un cuvant, lumea noastra (a valorilor crestine si democratice) se restrange, cedand asaltului unor valori straine, care ne schimba modul de viata.

Neintelegand ca singura solutie de readucere a paradigmei europene la rolul global determinant pe care il avea odinioara este intarirea parteneriatului transatlantic prin formarea unei piete unice transatlantice care ar fi concentrat jumatate din economia globala, liderii europeni au dinamitat finalizarea tratatului transatlantic si au fortat America sa se intoarca spre ea insasi.

Principiul care a stat la baza fondarii si mai ales largirii uniunii dupa 1990 a fost unificarea politica si economica a continentului; instrumentele unificarii erau reducerea decalajelor de dezvoltare si participarea politica egala.

Ei bine, criza de dupa 2008 a determinat cresterea decalajelor economice dintre Sud si Nord si concentrarea bogatiei in centrul Uniunii Europene. Trei state au saracit (Grecia, Cipru si Portugalia) in sens propriu, a treia economie continentala (Italia) a intrat intr-o stagnare pe termen lung, iar statele centrale (in primul rand Germania) s-au imbogatit tot in sens propriu.

Pentru a intelege cine sunt castigatorii crizei si cine sunt perdantii sa privim cifrele: dintre cele 42 de regiuni care depasesc pragul de supra-performanta (125% din media UE), 14 sunt germane, cate cinci olandeze si austriece, patru in Belgia, trei in Italia, doua in Finalanda si cate una in Cehia, Danemarca, Irlanda, Franta, Luxemburg, Romania, Slovacia, Spania si Suedia.

Pe de alta parte, dintre cele 76 de regiuni aflate sub pragul de sub-performanta (75% din media UE), 14 sunt poloneze, 11 in Grecia, 7 in Romania, cate sase in Ungaria si Italia, cate cinci in Bulgaria, Portugalia si Spania, cate patru in Cehia si Franta, trei in Slovacia, doua in Croatia si cate una in Slovenia si Letonia.

Incalcarea contractului

Proba majora a coeziunii Uniunii Europene au fost, dintotdeauna, deciziile luate prin consens, care nu induceau resentimente si frustrari; ei bine, in ultimii ani, uniunea a luat doua decizii majore care au "spart" unitatea politica: prima a fost alegerea lui Jean Claude Juncker presedinte al Comisiei Europene (in pofida opozitiei Ungariei si Marii Britanii) si a doua realegerea lui Donald Tusk presedinte al Consiliului European (in pofida opozitiei Poloniei).

Impunerea lui Juncker a provocat reactia lui David Cameron de a declansa un referendum pentru Brexit....

Propunerea franco-germana, exprimata prin limbajul brutal al nesofisticatului Juncker de a crea o Europa cu mai multe viteze, va conduce pana la urma la o Europa cu 27 de viteze (a 28-a viteza s-a dovedit a fi "stop").

Institutionalizarea unor diferente de integrare este un eufemism pentru institutionalizarea unor diferente de dezvoltare. Propunerea lui Juncker este de fapt proba extrema a inadecvarii liderilor europeni: ei raspund problemei decalajelor de dezvoltare prin transformarea lor in decalaje de putere politica.

Contractul social pe care Juncker se pregateste sa-l incalce era urmatorul: unele state (Germania, de exemplu, al treilea mare exportator global) vor castiga economic din formarea pietei unice cu moneda unica, alte state vor pierde industria proprie (Romania sau Grecia, de exemplu), dar vor fi ajutate sa isi dezvolte infrastructura pentru a recrea o alta economie; pentru a fi siguri de respectarea contractului, toate deciziile (chiar si angajarea femeii de serviciu) le luam cu toata lumea la masa.

Ceea ce spune Juncker acum este cam asa: cei care s-au ingrasat datorita pietei unice au dreptul sa stea la masa, langa semineu, iar ceilalti sa stea deocamdata afara sa mai sparga niste lemne...

In vremea acesta, armata cuceritoare se afla la portile Constantinopolelui...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12251 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cata dreptate ai ! Europa NU are sanse cata vreme nu are deschidere

catre TOTI cetatenii propri si, o inchidere cvasitotala

daca este cazul chiar DURA fata de imigratia musulmana

habotnica, intoleranta si impertinenta, care,doreste sa

Impuna europenilor modul de viata si chiar religia lor.

Daca doresc sa traiasca in Europa, sa adopte N

econditionat valorile si stilul de viata european !

Altfel: RETUR la ei acasa !

 

1.Daca Romania sau Estul n-au fost capabili de proiecte nationale de

utilizare a banilor UE si ai investitorilor straini - putem acuza Centrul sau pe Juncker?
Daca nu sintem capabili decit de STRAGETII teoretice(53 de bucati + prezidentiala ce urmeaza)de dezvoltare industriala,de vina este Juncker?Europa da bani pentru dezvoltare (aproape) fara limita,dar are nevoie de Proiecte concrete,pentru a-i justifica in fata contribuabilului german,francez,austriac,olandez,etc. de la care-i incaseaza!
Are cumva Romania un proiect de aducere a competitivitatii/functionalitatii economice sub indicele catastrofal 74,la care tara este considerata de "indice" Junck cu nerentabilitate pentru investitorii straini?Ce altceva are decit "proiectul Social" de crestere fara acoperire industriala a salariilor si pensiilor?
3.UE este formata din state democratice(economic) incit Juncker sau d-na Merkel NU pot impune firmelor sa investeasca in Romania,unde nu functioneaza nimic, decit pierderile de bani pentru investitori si o coruptie institutionalizata,la nivel de tara!
Marii analisti politici trebuie ca odata pentru totdeauna sa coboare din turnul teoretic general politic,in realitatea economica europeana si mondiala, pentru a "unifica" discursul liberal cu cel economic liberal - care inseamna drumul Romaniei catre dezvoltare,prin "proiectul national de re-industrializare"!
4.Stafia "reformei cu 27 de viteze" nu este cauza, ci consecinta lipsei de viziune a Romaniei si de proiect de tara,care macar dupa integrare sa fi fost capabila de a absorbi si utiliza banii UE si ai investitorilor straini,pentru a fi in grupa cu Germania sau Cehia!UE merge de 27 de ani cu viteze diferite,iar vina ei este ca Romania nu vrea sa se dezvolte?
In loc de asta,intelighentia nationala a asteptat ca UE sa-i asigure dezvoltarea industriala,desi daca o tara nu are proiecte si viziunea unei dezvoltari proprii,nimeni in lume nu poate face acest lucru in locul ei!
XX.Recent am citit un experiment social al unei publicatii,care a dat unui "om al strazii" 100 de mii de dolari,ca sa vada daca va reveni la realitate.
Dupa 6 luni individul a cheltuit toti banii si a revenit la traiul de om al strazii,asigurind ca inainte locuri de parcare si colectare de ambalaje.El cistiga (ca si inainte)cca. 20 de dolari pe zi,cit sa-i ajunga pentru mincare si bautura,ca de restul nu are nevoie...
Clasa noastra politica urmeaza exemplul sau,ciupind citeva miliarde de Euro pe an,pe care-i risipeste pe toate prostiile populiste,impreuna cu ceeace mai incaseaza de la antreprenoriat si populatie.
O intrebare ar fi aceea:de ce nu se ratoieste intelighentia si la clasa politica si guvernantii vinovati,care de 10 ani tin in esec economic si social Romania,fara proiecte concrete,industriale si agricole,care sa fi facut din Romania o tara emergenta iar nu una esuata,care reproseaza altora, ceeace nu-i capabila sa-i propuna/impuna aceeasi intelighentie politica si economica?

 

Corect

Imperiul Bizantin renaste din cenusa, in timp ce Apusul apune tot mai mult, desi au evoluat tehnologic, "stiintific" au inevoluat uman, spiritual, crestin
Sau reintors la orgiile vechii Rome decazute de dinainte de Crestinism, Caligula isi facea mendrele cu partenerul sau in vazul lumii pe strada, deoarece vroia sa fie si Imparat dar si Imparateasa, Cezar era femeia tuturor barbatiilor, si barbatul tuturor femeilor!
Sic transit gloria mundi!
Asa cum a cazut Roma odata, va cadea si a doua oara, tot invadata de popoare migratoare!
Civilizatia vest europeana este la Apus, imbatranita, avortata,alcoolica,drogata, ea este ca o femeie beata, ce se arunca in bratele primului strain, ce iese in cale! DECADENTA!
Si totusi, sunt putini dar in viitor ea va renaste prin acei apuseni, care nu au decazut!
Ce stie? Un Juncker de martiriul preotiilor romani sub comunism opresiv?? Nimic!
Ce stie Juncker, care a afirmat ca toata istoria este o minciuna, o afirmatie extrem de rauvoitoare, la adresa adevaratelor radacini europene CRESTINE!
Pe cei care nu isi cinstesc trecutul, viitorul le va fi sumbru!

 

Ce involutie

Unii chiar sau intors in comunism, ba chiar il doresc din nou la putere, cum au fost bunicii, asa sunt si nepotii

 

Dl.Peiu face o analiza strict personala a situatiei actuale din UE!

Sunt opiniile dansului!
Personal consider ca o comparatie UE-Bizant,nu are nici o baza istorica!
In primul rand ca pozitionare geografica!
Bizantul era situat la Estul Europei cuprinzand Balcanii,Sudul Italiei si,cea mai importanta zona ca intindere:Asia Minora!
Balcanii nu au fost niciodata stabili,mai ales dupa sosirea slavilor!
Amintesc de Vasile Bulgaroctonul,fratii vlahi Asan etc.
Bizant-ul era puternic centrat pe capitala,cu vestnicele sale certuri ..bizantine!
Daca Occidentul European a avut puterea sa zdrobeasca forte mari invadatoare(hunii,mongolii etc)Bizantul s-a prabusit la prima ciocnire cu o forta asiatica:turcii!
Revenind la UE!
Nu inteleg ce pare atat de stranie propunerea dlui Junker(by the way,un prieten sustinator al admiterii Romaniei in UE)!
Ideia este urmatoarea:
-UE este compusa din state in diferite stadii de dezvoltare!
-au dreptul statele mai putin avansate si incapabile sa se adapteze la viteze rapide de modernizare,sa blocheze statele care se pot misca mai repede?
Bunul simt elementar ne spune ca NU!
-In contextul actual in care adoptarea unor reforme avansate trebuie votate de 27 de membrii in mod unanim,
altfel totul este blocat,UE este condamnata la stagnare!
-Sa se adopte principiul,de altfel logic,al impunerii vointei majoritatii(ca populatii,nu ca numar de state!)
este nerealist!
Sa luam cazul impunerii unui salariu minim comunitar pornind de la nivelul occidental!
Tarile estice sau sudice ,nu au resursele obiective pentru asa ceva!
Dupa cum nici nu se poate impune celor vestice sa-si reduca salariul minim la nivelul acestora!
-in acest impas planul Europei cu mai multe viteze ,conform caruia unele masuri pot fi adoptate de statele capabile sa o faca,iar celelalte pe masura ce vor putea,este logic!
Inscrierea tarilor intr'o anumita viteza,depinde de vointa lor politica!
Dau exemplul Romaniei!
Actuala guvernare,pe care ca economist o consider inepta,a facut praf veniturile bugetare prin masuri populiste,ceace va duce implicit la scaderea veniturilor bugetare,reducerea locurilor de munca(salariul minim deja a generat inchiderea unor fabrici textile cu aport valoric redus,aruncand pe strada mii de oameni),cresterea importurilor,banii romanilor incurajand economiile straine etc etc.
Mai grav,guvernul anunta ca vom pierde sute de milioane de euro din fondurile de coeziune(gratuite)
pentru ca nu mai are fonduri de co-finantare!!!
Va imaginati o prostie mai mare?
Ca rezultat echilibrul macro-economic se prabuseste,deficitul bugetar si inflatia depasind limitele cerute de UE si acceptate de Romania!
Ce sa faca tarile mai serioase in administrarea economiilor lor?
Cat despre greci,ciprioti,cat timp credeti ca mai puteau germanii,olandezii etc sa munceasca pentru ei?Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor