Ziare.com

Valentin Lazea de la BNR analizeaza Carta Alba a lui Juncker: In joc este soarta UE, nu soarta Romaniei

Luni, 06 Martie 2017, ora 08:02

   

Valentin Lazea de la BNR analizeaza Carta Alba a lui Juncker: In joc este soarta UE, nu soarta Romaniei
Asa cum era de asteptat, aparitia "Cartei Albe privind viitorul Europei" sub semnatura presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a starnit numeroase discutii.

Din pacate, cele mai multe luari de pozitie din spatiul public romanesc exprima teama si indignare fata de perspectiva crearii Europei cu doua viteze, demonstrand ignorarea catorva lucruri fundamentale.

In primul rand, nu se intelege faptul ca in joc este soarta Uniunii Europene si nu soarta Romaniei.

Primele doua scenarii propuse (Scenariul 1 - status quo si Scenariul 2 - reducerea rolului UE la acela de piata comuna) sunt cai spre disolutia inceata, dar sigura a acestei organizatii.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Or, cu o Uniune Europeana slabita sau pe cale de disparitie, Romania va supravietui, dar nu va fi nici prospera, nici democratica, nici libera.

De aceea, poate ar fi cazul (parafrazand un celebru presedinte american) sa ne intrebam nu ce poate face Europa pentru noi, ci ce putem face noi pentru Europa.

Iar in cazul de fata, raspunsul consta in sustinerea Scenariului 3 - mai putine state fac totul impreuna; a Scenariului 4 - toate statele fac mai putine (dar mai bine) impreuna; sau - la modul ideal - a Scenariului 5 - toate statele fac totul impreuna.

In al doilea rand, este o ipocrizie a acuza geometria variabila, atunci cand ea exista deja. Unele state sunt membre ale eurozonei si altele nu; unele state sunt parte a zonei Schengen si altele nu; unele state sunt membre ale NATO si altele nu; unele au derogari (opt-out-uri) de la anumite politici sociale etc.

Solutia in acest caz este efortul asiduu al fiecarui stat de a indeplini conditiile (in viata reala, nu pe hartie) pentru a face parte din toate "cluburile" de mai sus.

Iar cealalta jumatate de solutie o reprezinta interzicerea derogarilor: atunci cand o majoritate calificata a statelor UE ajunge sa adopte o politica (fie ea si proasta, cum este cazul Taxei pe Tranzactiile Financiare), ea ar trebui sa se aplice tuturor statelor membre.

Chiar daca alegatorii dintr-un stat se pronunta prin vot impotriva unei anumite politici, democratia nationala trebuie sa se supuna democratiei comunitare. Cu alte cuvinte, votul a 5, 10, 20 sau 50 de milioane de cetateni este mai slab decat votul a 250 de milioane (sau cat este majoritatea calificata la nivelul Uniunii).

Citeste si:In al treilea rand, o Europa cu un nucleu tare (Scenariul 3) nu inchide usile in fata nimanui. Iar faptul ca un grup de state face mai multe impreuna decat restul ar trebui sa constituie un exemplu si un prilej de ambitionare pentru cei din afara nucleului, nicidecum un prilej de delasare, asa cum se interpreteaza la noi.

De fapt, alegerea fundamentala pe care trebuie sa o faca Europa in acest moment este cresterea coeziunii interne versus cresterea diversitatii.

Exista o tensiune crescanda intre aceste doua concepte, alimentata de faptul ca, pe teren, provocarile cu care se confrunta Europa sunt tot mai diverse: imigratie (relevanta mai ales in sudul continentului) ; securitate (in est) ; protectia mediului si reducerea emisiilor de carbon (in nord) etc.

Din aceasta perspectiva, si Scenariul 4 - "toate statele fac mai putine (dar mai bine) impreuna" - este riscant. Cine va stabili prioritatile? Cum vor putea tarile din flancul estic sa impuna securitatea ca problema prioritara? Si - cu un buget limitat la 1 la suta din PIB comunitar - cine garanteaza ca politica de coeziune si politica agricola comuna vor fi finantate in continuare ca domenii prioritare?

Iata de ce scenariul 4 nu ar trebui nici el sa fie sustinut de catre autoritatile romanesti.

Problemele "celor putini"Ar ramane in discutie Scenariile 3 si 5, care asigura supravietuirea si dezvoltarea Uniunii, fara a inchide usa in fata nimanui.

De fapt, gurile rele spun ca intregul exercitiu al Cartei Albe are in vedere Scenariul 3 - "mai putine state fac totul impreuna", celelalte scenarii fiind adaugate in mod ilustrativ.

Dar chiar si acest Scenariu 3 (ca sa nu mai vorbim de Scenariul 5 - "toate statele fac totul impreuna") se va confrunta cu niste provocari teribile:

Va fi foarte greu de a reuni in cadrul nucleului dur state care impartasesc aceeasi filozofie economica.

Dupa cum arata Markus Brunnermeier, Harold James si Jean - Pierre Landau in "The Euro and the Battle of Ideas", exista o prapastie intre filozofia economica germana (prin extensie - nordica si central-europeana) a contractelor care trebuie respectate, a datoriilor care trebuie platite, a cresterii economice prin reforme structurale si a competitivitatii externe ca rezultat al eficientei pe de o parte si filozofia economica franceza (prin extensie - mediteraneana) a contractelor si datoriilor facultative, a cresterii economice prin relaxari fiscale si monetare si a competitivitatii externe prin devalorizari.

Or, daca asemenea diferente fundamentale vor persista in cadrul nucleului dur, nu vom avea altceva decat o repetare la scara mai mica a disfunctionalitatilor din UE.

Citeste mai departe analiza lui Valentin Lazea, economistul sef al BNR, despre problemele UE si problemele "nucleului dur" - Cu calm, despre "Carta Alba privind viitorul Europei" pe Curs de Guvernare
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Carta Alba Juncker scenarii Europa
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5699 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nimic fara cedare de suveranitate națională și deopotrivă.

Iată un deziderat scăpătat.
Extremei Drepte Naționaliste ii mai rezista doar niscai cordoane sanitare pluripartinice.
Le Est refuzul refugiaților pune jar Bruxellului, la Vest prezența refugiaților cu cortegiul sau de Burci și atentate, cu refuzul integrării in coexistența laica a Statului de Drept anima naționalismul Occidental sensibil și la Exportul paducheriei delicventei Estice cu particularitățile sale de sacaiala zilnica, și refuzul suveran al autohtonilor privind importul de mizerabilism, analfabetism și calpe diplome și competențe ce scurtcircuitează competiția valorilor autentice, cu ruina sistemului de salarii induse de mult trambitzatul instalator tehnico-sanitar polak, iar acestanunchi al divergentei cu severe promisiuni de dihonie și radicalizare, nu pot fi luate in bagatelă.
Se tine seama din ce in ce mai puțin - din partea pastorilor de neam și neamuri cel mai adesea proaste de dau in Groapa Marianelor, a Filipinelor de nu le dai de fund cu ultrasunetele, de fundentale componentei sociologice a acestui conglomerat de națiuni.
S-a ajuns ca insăși capitala Bruxelles sa fie mare al discordiei intre flamanzi și walloni sub bagheta unui de Weber de la Anvers care uită (pe moment) pană și de faptul că evreii diamantari sunt la rădăcină prosperității locului.
Se imprăștie sămanță de scandal, din poala, din pestelca, de-a azvarlitea.
Vrem noi romanii dezvoltare proporțională in UE, cand la noi in Romania, diferenta, decalajul de civilizație, mentalitate, speranța de viață, caracterul problemelor sociale, reușită economică și educație intre Bucureștiul "orei exacte" și Provincie, să atingă disproporții de sute de ani.
Vasluiul e inca in Evul Mediu... timpuriu.
Pentru diriginții noștri cu mentalități de vasali de sorginte fanariotă și bolșevică, specialiști doar in alba-neagra, Vasluiul e de biciuit, iar UE un uger baban bun să-l tragi de tzatza-n pană la sange in folos eminamente personal, individual, de mandelu' sa trăiască acătării...
Nu pot termina consideratiile despre cei ce ne termina, decat cu un pasaj cutremurator din T.S. Eliott :
"Intre Dorința și Spasm, intre Putere și Existența, intre Esență și Decenta, se strecoară... Umbra !
Așa sfarșește Lumea".
Căci, suntem guvernați de politicieni care prin experiența de tem pană la paranoia de toată lumea, și care se urăsc. Căci de urăsc și pe ei inșiși.
Capete immpputtzite de goghii de peste de le refuză și mmattza cu solzi sariti in blana, care ti se freacă de cizma.

 

q

cum sloganul lui trump este "america first " asa si sloganul lui charles chaplin de romania ar trebui sa fie "Romania si numai Romania"!! ne doare mai mult de alte tari sau de noi?

 

Eu

Sincer si eu m-as intreba ce poate face Romania...pt Romania...pt ca oricit ne-am stradui,tot la urma v-om fi considerati,binenteles o piata de desfacere,de marfa indoielnica...si nu trebuie uitat,o pepeniera de tineri deja formati,in meserii de prestigiu.Ce s-ar intimpla,daca s-ar merge pe adusul tinerilor inapoi,dindu-le munci rezonabile cu salarii umane.Ce s-ar intimpla daca am face cu ce mai merge,sa produca si sa tinem banii in tara,nu sa plece cu strainii,care nu au nici un scrupul.Si pina la urma avem o tara cu potential turistic,cu oameni capabili,care asteapta o sansa ca se intoarca acasa....Europa ne da bani ca sa constrim,dar nu ii luam.Azi e Junk,miine vine altu cu alte ideii,noi aici ramanem si Romania la fel....

 

Bruxelles vs Vaslui (tot a pomenit T.Basilic de orasul asta)

Un decalaj de fus orar de doar 1 ora echivalent in realitate sociala a 1000 de ...ani si in realitate economica vreo 6000 de ..ani.
Limbi straine vorbite in Bruxelles cam toate.
Limbi straine vorbite in Vaslui moldoveneasca si rroma.
La Bruxelles mai au putin si masinile vor zbura ca dronele iar la Vaslui se crede ca dronele sunt ingeri pazitori.
Mai are rost sa ne batem pumni in piept de ce a vehiculat Juncker cand cei care ne pedepsim asteptand sa ne cada din cer suntem chiar noi romanii...
Daca nici in zece ani nu am reusit sa reducem decalajul cu doar 10 din 100 % inseamna ca UE este cam mult efort genetic si neuronal pentru Romania.
Pai daca noi nu putem sa construim nimic la noi de ce nu-i lasam pe vestici sa vina sa contruiasca si sa ne arate practic cum construiesc ei o societate.
Atata prrostie si incapatanare egoista la neamul asta romanesc ...sa ne fie rusine.

Apropo de inapoiere

Poate nu e lasata intamplator de Dumnezeu. Noi credem ca avem control total dar poate tara asta are un destin diferit de ce vor unii.

Un exercitiu interesant ar fii sa iti imaginezi Bruxelles-ul peste 10, 20, 30 de ani si marile capitale vest-europene...cat la suta vor mai fii "europene" (migratia africa, orientul mijlociu...)?
My 2 cents.

Gustavo, un vechi adagiu spune că dacă vrei...

...Să vezi viitorul, Uita-te in trecut.
Citez din Cioran :
"Suntem făcuți din scursura invaziilor.
Cei bicisnic care n-au putut escalada Carpații in drumul lor spre Vest, s-au scurs pe versanții Estici, s-au sedentarizat și au plodit cu femeile noastre".
Că sa parafrazez bancul zilei de pe ziare.com, spun că la noi e Raiul. Umblam goi și desculți.
Am pus-o de primavara-vara-vara, Pierde-vară.
Care nu-i ca iarna.
Adevăruri dimpotrivă in care ne incurcăm mintea cum se-ncurca porcu-n vreji...

Romania nu poate face altceva decat sa inteleaga

Ce este preferabil?
O Uniunea Europeana asa cum o doresc statele occidentale dezvoltate, "cu doua viteze" si care SA EXISTE in continuare ca piata comuna, sau o Uniune Europeana socialist-egalitarista care sa se destrame in timp?

Au avut 30 de ani ca sa faca ceva.

Au dat proprietatile imobiliare mocca la excroci care au spalat banii in strainatate.
Nimeni nu a investit realmente in industrie, pantru ca trebuie sa te scoli de dimineata si sa te duci la serviciu. Si sa faci ceva.

 

q

in general romanii au investit in comert(inv de val min) si agricultura (fraierii care mai cred in asta) . au venit supermarketurile si au distrus atat comertul romanesc cat si agricultura. nu poti fi competitiv atat timp cat altii au conditii mult mai avantajoase.

Nu cred nici o secunda

Ca distrugerea industriei a fost intamplatoare.
Cred ca globalistii( ex Neulander , Bruckner)... ne-au pregatit de atunci un rol si anume de piata de desfacere a produselor din Vest si nici de cum sa i concuram pe ei.

Cu "europenizarea" popoarele(exceptie tinerii indoctrinati de la gradinita) simt ca se pierd pe sine identitar, cultural, religios. Si libertatea se pierde, nu putem folosii egalitate si libertate in aceeasi propozitie(vzi de ex islamul).
Si economic tarile competitive infloresc restul decat.
Trebuie mult brainwashing ca sa rezista aceasta noua utopie iar cei din est au trait utopia comunista pe propria piele si nu mia cred. Vedeti cum s-au unit impotriva diktatelor date de cei 2000 de birocrati(europarlamentarii spun da(voteaza) si atat) care nu raspund in fata oamenilor adica nu i voteaza nimeni , n-au nici o treaba cu realitatea, niste tehnocrati cu o agenda impotriva oamenilor si pt aceasta noua utopie. My 2 cents.

Adica PSD fura de cand era FSN si vina este a

vesticilor ca ne-au pacalit Iliescu si compania...
Voi beti cafea din struguri bag de seama.

Ar fi fost bine sa dea, dar n-au dat...

Sau n-au dat cui ar fi trebuit sa dea.
Au fost luate de cei care au putut sa cumpere (in general strainii care au venit cu dolarii lor pe care noi nu ii aveam) sau cei care au stiut sa se descurce, sa speculeze si sa se capatuiasca dupa caderea comunismului.
Daca statul roman (clasa politica) ar fi vrut sa dea si sa imparta echitabil imensa proprietate a fostului stat comunist, singura solutie ar fi fost o IMPROPRIETARIRE post-comunista, conditionata si controlata, dupa anumite criterii si principii (care puteau fi discutate si stabilite prin legi precise). Asa cum s-a procedat la noi, oamenii obisnuiti care au trait exclusiv din meseriile si profesiunile lor si au iesit, practic, cu c.hilotii in mana din comunism, nu au avut nici o sansa sa faca pasul spre capitalism, un sistem total opus comunismului si care se bazeaza pe proprietatea privata, companii (firme) private si activitatile libere si private ale oamenilor.

Info, intai s-a restituit aurul tziganilor și s-au

improprietărit odată cu Voiculescu, cu Patriciu, cu directorii care au impins fabricile in faliment și care după ce le-au cumpărat cu un leu simbolic le-au prăduit la fier vechi.
Au bătut cu rangă romanul deschis la minte patriot și autentic revoluționar, au pusana pe avuția națională după ce l-au impușcat pe Ceaușescu in chiar ziua platii ultimele datorii externe, platite cu prețul unui efort uriaș al națiunii.
Nefericirea noastră a fost că nu mai eram datori la FMI.
Altfel puneau control pe avuția tzarii și nu prăduit alde care este, cu zel și spor, sprijiniți de gumari sparti și cu dinți de tabla că Falconetti.

Nu ce "ofera". Ce a "oferit" pana acum?

Intrebarea corecta, este ce a "oferit" pana acum Romania Europei.
A "oferit" industrie (toata industria noastra a fost falimentata mai mult sau mai putin voit)
A "oferit" teren agricol aproape pe degeaba la straini
A "oferit" medici, ingineri s.a.m.d. europei.
A "oferit" paduri europei
Lista de "oferte" poate continua, indiferent ce ar vrea sa comenteze un mason, cineva din Grupul Bilderberg, ori altcineva mai mult sau mai putin "invizibil"

 

Ei as, bluestar ! Vorba unui nerod : "Totu-i calculat !"

E conform program, conform... HCM, ISCIR-izat de Ilici ranjind pt. liniștea noastră, fudul de transport ce-a făcut, lucru ce-a durut :
"Nu vindem nimic !
S-avem și noi bogații noștri."
Am reușit, doar asta am reușit.
Avem și noi bogații noștri...

q

bogati avem dar nu investitori autohtoni. astia au bagat banii in elvetia de a sarit francul pana la cer dar nu baga un leu in economie.

Foarte interesant

Pentru felul in care ne prezentam azi, cu mafia psd+alde la conducere si viteza a doua europeana e o aspiratie. Bine, ne integram perfect in modelul politico-social propus de tarile de la Visegrad, nationalism, populism. Mai avem euroscepticismul sa il adoptam, dar vine si ala lejer, ajutat chiar de balbele de la Bruxelles.

Fara niste norme stricte si politici controlate de un mecanism superior, cum e UE de azi, vom deraia si mai tare, intern nu avem puterea sa cenzuram hotia, coruptia, sa incurajam dezvoltarea economica, antreprenoriatul local de calitate. ADNul nostru nu a avut timp, in astia 10 ani sub tutela UE, sa sufere mutatii genetice suficiente incat sa ne civilizam si sa ne emancipam. Daca mai gonim si investitiile straine, in timp, vom redeveni balcanici traditionali, cu pasaport permanent.

 

Interesant

In conditiile unei Europe cu 2 sau mai multe viteze, Marea Britanie mai iese din UE ?
Noua Europa este exact ceea ce i-a fost interzis UK-ului !

 

Romania ar trebui sa porneasca decis

in a NU oferi Americii si UK tot ce a oferit UE , teribil de ipocrita atunci cand ne-a acceptat dupa ce si-au primit peschesurile generoase. Practic, consider ca Romania dupa ce s-a debarasat de economia energofaga si invechita, dupa ce a scapat de cea mai mare parte a proletariatului indoctrinat si fara vreo varianta alta decat a sta cu mana intinsa la "stat", acum are un viitor. Oricum ai privi lucrurile, Romania sta mai bine decat in anii 80/90. Avem deja un tineret la nivel competitiv, iar asanarea relativa a pietii muncii, nu ar trb sa creeze convulsii importante. Nu ne ramane decat sa cerem spijin intensiv de la cele 2 mari puteri acum in afara viemuielii de la Bruxelles. Sa facem un parteneriat din care sa nu mai miscam un mm. O politica economica fiscala, militara in comun cu aceste doua puteri este cu mult mai credibila si mai folositoare decat sa ramanem ultima spita de la caruta Bruxelles-ului.

Parteneriatul

1. Ne-am debarasat oare de economia energofaga si invechita ? Nu prea cred !
2. Am scapat oare de proletariatul indoctrinat ? Nu prea cred !
3. "A sta cu mana intinsa la stat" este politica de dupa 1990 a celor care ne-u furat fara jena (in principal a mafiei PSD) pentru a avea sanse sa mai ajunga la guvernare
4. Tineretul competitiv pleaca unde vede cu ochii !
5. Politica economica in comun poate fi facuta numai de state cu un nivel de dezvoltare apropiat. Romania nu se apropie ca nivel de dezvoltare decat de Bulgaria. Poate facem un parteneriat solid romano-bulgar care fura mai mult !
Sa fim seriosi ! Fara ajutorul UE Romaniei ii va fi foarte greu sa se dezvolte !

Curiozitate

Cine ne-a oprit sa reformam Romania astfel incat sa fim mult mai compatibili cu UE ?
Cu cat Romania era mai dezvoltata cu atat ar fi avut un cuvant mai greu in UE !
Sa nu uitam cum politicienii luau in deradere directivele UE stabilite la Bruxelles pentru toate statele europene !
Acum nu avem dreptul sa ne plangem si trebuie sa vedem ce putem face ca sa ne apropiem cat mai mult de statele dezvoltate ale UE !
Ma pufneste rasul cand ma gandesc ca in prima parte a lui 2019 Romania va avea presedintia UE ! Cum se vede o UE condusa de Dragnea, Tariceanu sau Grindeanu ?

 

Adenauer:

Cu totii traim sub un singur cer dar nu avem toti acelasi orizont.

 

Interesant

Cum ar reactiona un roman care are casa intr-un cartier rezidential (gen Primaverii) daca s-ar trezi intr-o dimineata si ar vedea strada pe care locuieste, din 2 in 2 metri, plina de cersetori veniti din Africa ?
Cred ca ar reactiona la fel ca cei din UE, prin limitarea drepturilor africanilor in Romania !

 

E clar

UE poate supravietui fara probleme cu state precum Romania in afara UE !
Romania are insa sanse mai mici de supravietuire pe termen lung fara ajutorul UE !
Romania poate sa aiba aceleasi drepturi cu statele dezvoltate din UE doar in momentul cand ajungem la cel putin jumatate din nivelul de dezvoltare al acestora !
Insa pentru aceasta trebuie foarte multa munca si vointa politica!

 

Daca vrei sa facem doar discutii vis a vis de articol

opinia d-stra este "ok", insa parca mai aproape imi este de propria-mi piele situatia Romaniei si nu UE.Nemtii, nordicii, poate francezii, vor continuua pe mai departe sa incerce sa-si promoveze preceptele care vin sa sprijine o economie bazata pe exporturi industriale de inalt nivel tehnologic si pe produse alimentare puternic subventionate, chimizate si industrializate care sa incline in favoarea lor decalajul de areal agricol fata de marii producatori ai planetei.Coroborate cu maniera lor personala de a-si completa necesarul de materii prime "peste" capul nostru , a celor mici, va duce in timp oricum la o centrifugare ce ne va fi despartit oricum destinele, mai devreme sau mai tarziu. Altfel spus, Romania nu poate sa se simta confortabil alaturi de un grup de state care se folosesc de regulile si principiile unei lumi libere doar pt a servi propriilor interese de imbogatire. Oricum alt ceva mai bun nu au de facut. Romania din acest punct de vedere este la inceput; am reiterat deja avantajele relative pe care le avem, pt. noi neexistand alta solutie decat dezvoltarea tuturor zonelor ramase in urma. Pt. acest lucru avem nevoie de sprijin; iar UE, in actuala ei degringolada nu il mai poate oferi, cu larghete si dezinteresat material. Din acest motiv cred ca America poate mai mult; ea poate deveni ancora stabilitatii noastre. Tot ei au ridicat state cu situatii mult mai precare la un moment dat precum Coreea de Sud, Turcia, Taiwan, Filipine, Costa Rica, Panama, Irlanda, de ce nu chiar Grecia si Italia imediat dupa razboi.
Spuneti ca nu sunteti de acord cu mine, si aveti dreptate. Inca nu am scapat total de vechituri, inca mai avem dinozauri comunisti la butoanele puterii, inca ne mai pleaca tineretul( si situatia unuia din cei 2 copii ai mei) iar in fruntea tarii sunt hotii care ne marcheaza destinul. Inca...O apropiere reala de State si UK, o poate face tineretul si fortele progresiste care slava Domnului inca exista. Daca peste 3 ani o noua forta politica va castiga alegerile, inseamna ca un pas important s-a facut. Restul vine de la sine, nu trebuie sa ne pierdem sperantta!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor