Europa cu doua viteze: Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria cer egalitate

Joi, 02 Martie 2017, ora 17:52
48621 citiri
Europa cu doua viteze: Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria cer egalitate

Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria au cerut Uniunii Europene, intr-un comunicat comun, sa trateze toate statele membre egal, inainte de un summit UE la Roma, pe 25 martie, cand se vor sarbatori 60 de ani de la infiintarea blocului comunitar si va fi analizat viitorul Europei.

"Nu suntem de acord cu diviziunile din UE si nu vom fi de acord niciodata cu nicio diviziune, pentru ca aceasta este cea mai simpla cale de a slabi Europa", a spus premierul polonez Beata Szydlo intr-o conferinta de presa, dupa discutii cu premierii Slovaciei, Cehiei si Ungariei, relateaza Reuters.

"Este important pentru noi ca reformele UE sa se bazeze pe egalitate in interesele tuturor tarilor membre", a adaugat ea.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca UE ar trebui sa permita unor tari membre sa-si avanseze integrarea in anumite domenii, fara ca celalalte tari europene sa fie obligate sa adopte acelasi model de integrare in UE.

Miercuri, el a prezentat o "Carte Alba" care cuprinde cinci scenarii pentru viitorul UE dupa Brexit, printre care si Europa cu mai multe viteze.

Un oficial din Comisia Europeana a declarat marti ca, pana in vara, Executivul UE va prezenta o serie de materiale de reflectie si analize privind fiecare dintre aceste scenarii. Apoi, la discursul sau anual din toamna, presedintele C.E. ar urma sa isi exprime preferinta si argumentele sale. Iar, daca totul va decurge conform estimarilor actuale, la Consiliul European din iarna liderii UE ar putea lua o decizie privind calea pe care o va urma blocul comunitar.

Europarlamentarul S&D Victor Bostinaru a cerut marti, intr-o intalnire cu jurnalistii la Bruxelles, presedintelui roman sa lanseze un dialog cu europarlamentarii si cu Parlamentul national pentru definirea unei pozitii comune a Romaniei in privinta propunerii proiectului Europei cu doua viteze.

Parlamentul Romaniei ar trebui sa demareze o dezbatere privind ideea unei Europe cu mai multe viteze, pentru a stabili pozitia tarii in aceasta privinta, a declarat marti, si europarlamentarul ALDE Renate Weber. La randul sau, colegul sau de grup parlamentar european, Mircea Diaconu, a anuntat ca ALDE va face, in viitor, interpelari nationale pe astfel de teme, pentru lansarea unor discutii.

Europarlamentarul Cristian Preda a catalogat drept "ridicola" atitudinea eurodeputatilor PSD si ALDE care acum lupta cu "Europa cu doua viteze", dar care, atunci cand s-a discutat in Parlamentul European raportul care trata aceasta chestiune au tacut, nu au depus niciun amendament si nici nu le-au sustinut pe cele depuse de el, care vizau eliminarea paragrafelor care se refereau la discriminarea statelor din afara zonei Euro.

Comisar european: Desfiintarea UE ar trebui si ea luata in calcul, nu doar Europa cu doua viteze

Radu Craciun (BCR): Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. E normal ca Europa sa aiba doua viteze

Ce inseamna Europa in doua viteze si cat de mult au schimbat protestele imaginea Romaniei Interviu

Europa cu mai multe viteze: Dragnea ii cere lui Iohannis consultari despre viitorul Romaniei in UE

Franta si Germania sustin Europa cu doua viteze: Trebuie sa tinem cont de nivelurile diferite de ambitie ale statelor UE

Planul lui Juncker privind Europa cu doua viteze: Europarlamentarii romani spun ca ar putea sa distruga UE si fac apel la Iohannis

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...