Va rugam sa ramaneti in urma! Vine Europa celor doua viteze

Vineri, 03 Martie 2017, ora 18:44
9188 citiri
Va rugam sa ramaneti in urma! Vine Europa celor doua viteze
Foto: Ziare.com

UE se gandeste la viitorul sau. Nu doar din cauza Brexit, ci si pentru ca, in formatul cu 28 de membri, consensul este tot mai greu de atins. Cateva tari vor fi lasate in urma, si pe buna dreptate.

"Nu vom accepta niciun fel de diviziune in interiorul UE, pentru ca acesta este cel mai simplu mod de a slabi Uniunea" - acesta a fost mesajul celor patru tari membre ale grupului Visegrad, dupa o intrunire recenta la Varsovia.

Ne frecam la ochi cand citim astfel de declaratii, dupa ce taman guvernele din Polonia si Ungaria, partial si cele din Cehia si Slovacia, sunt cele care au subminat de ceva vreme cooperarea si solidaritatea in blocul comunitar.

Ne amintim desigur de derapajele anti-europene ale premierului ungar Viktor Orban si de problemele cu Bruxellesul avute de partidul polonez de guvernamant PiS. Ce sa se fi intamplat oare pentru a-i determina pe acesti lideri europeni sa fredoneze brusc o alta melodie?

Propuneri pentru viitorul Europei

Motivul este actuala dezbatere privind o reorientare structurala a UE. Aceasta are loc nu doar din cauza Brexit, ci si pentru ca blocul comunitar s-a dovedit in ultimii ani tot mai putin capabil sa ajunga la un compromis in decizii-cheie. De exemplu, politica privind refugiatii: luni in sir, mai multe tari est-europene au blocat orice fel de progres judicios pe aceasta tema.

Dar frustrarea este mai adanca. Miscari populiste in multe tari europene dau vina pe UE pentru toate relele care se intampla. Iar guvernele nationale nu combat cu adevarat acest fenomen. Cu totii se folosesc cu placere de rolul de tap ispasitor care ii revine Bruxellesului.

Italia este unul din exemplele negative. Propria incapacitate de reforma este pusa pe seama unei inchipuite politici excesive de economisire a UE. Iar Beppe Grillo le baga in mintile italienilor ideea cum ca Europa ar fi de vina pentru lipsa de performanta a economiei italiene.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a raspuns la toate aceste probleme cu cinci propuneri de evolutie posibila a Uniunii. Acestea se intind de la "mai departe inainte tot asa", la un model de integrare mai redusa, gen "UE light cu piata unica", pana la "UE ca o coalitie a celor cu vointa comuna".

Merkel s-a decis deja

Cine a ascultat in ultimele luni mai atent pe cancelarul Germaniei stie deja in ce directie se indreapta lucrurile: a vorbit de mai multe ori de o Europa cu "mai multe viteze". O notiune care semnifica crearea unui grup de state in interiorul actualei Uniuni care doresc sa coopereze mai strans decat este posibil la nivel de 28. Pe margine ar ramane tarile care nu vor sa participe la procesul decizional comun pe toate subiectele majore.

La Berlin si Bruxelles se respinge vehement ideea ca s-ar urmari astfel crearea unei Uniuni cu un sistem de clase. Angela Merkel insista ca toti cei 28 sunt invitati sa participe. De fapt, membrii UE vor fi obligati sa aleaga: fie cooperare sporita in materie de politica de aparare, financiara, fiscala etc; fie o ramanere pe bancile din spate ale UE. Comunitatea ar fi ajuns in punctul in care nu mai poate continua ca pana acum.

Scandalagii s-au speriat

Si deodata se trezesc si cei care pana acum considerau Uniunea doar o sursa de bani, de unde se primesc miliarde pentru bugetele proprii. Un ziar din Bulgaria conchide ca un astfel de model ar duce la aruncarea tarilor mai slabe la periferia blocului comunitar. Iar presa poloneza se teme ca trenul european va parasi gara fara sa mai astepte dupa Varsovia.

Numeroase tari membre au contribuit in ultimii ani la cresterea problemelor UE. Toate tarile au partea lor de vina. Dar contributia unora a fost deosebit de distructiva. S-au comportat ca niste adolescenti la pubertate, distrugand casa parinteasca. Deja la sfarsitul lunii, la Roma vor incepe primele demersuri de reformare a UE. In curand, unele tari membre s-ar putea trezi din nou in spatele usilor inchise ale comunitatii.

Autoare: Barbara Wesel

Ce inseamna Europa in doua viteze si cat de mult au schimbat protestele imaginea Romaniei Interviu

Se rupe UE? Europa cu doua viteze trimite acasa romanii? "Se deschide Cutia Pandorei" Interviu

Financial Times: Incepe sa se contureze ceva de necrezut - ruperea Europei

Planul lui Juncker privind Europa cu doua viteze: Europarlamentarii romani spun ca ar putea sa distruga UE si fac apel la Iohannis

Juncker a prezentat 5 scenarii pentru viitorul UE: Nu sunt un dictator, dar imi place sa spun lucrurilor pe nume

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Europa celor doua viteze, #Merkel Europa doua viteze, #Europa cu doua viteze viitor , #Uniunea Europeana