Comisar european: Desfiintarea UE ar trebui si ea luata in calcul, nu doar Europa cu doua viteze

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 22:05
8996 citiri
Comisar european: Desfiintarea UE ar trebui si ea luata in calcul, nu doar Europa cu doua viteze
Foto: Facebook / Pierre Moscovici

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici (foto), a declarat ca in "Carta Alba" privind viitorul Uniunii Europene, prezentata miercuri de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se regaseste si optiunea desfiintarii blocului comunitar si ea trebuie examinata la fel ca celelalte.

"Putem continua in general la fel ca pana acum, cu pasi marunti, sa revenim la competente mai nationale, sa ne limitam la piata unica sau, de ce nu, sa desfiintam" UE, a spus Moscovici, precizand totodata ca el nu doreste ca aceasta ultima optiune sa se materializeze, dar ca ea "trebuie evaluata", transmite agentia EFE.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a sustinut miercuri in plenul Parlamentului European un discurs in care a descris cinci scenarii posibile privind reforma proiectului european post-Brexit, care presupun fiecare niveluri diferite de integrare si merg de la limitarea acestuia la piata unica europeana si pana la optiunea care ar corespunde unei Europe federaliste.

Intr-o declaratie data presei inaintea acestui discurs, ale carui linii generale erau atunci deja cunoscute, Moscovici a spus ca optiunea pe care el o sustine este "un impuls proeuropean pentru ca UE sa fie capabila sa-si apere mai bine cetatenii, sa-i protejeze mai bine, sa avanseze catre mai multa democratie si mai mult dinamism economic, in special in interiorul zonei euro".

"Europa va implini 60 de ani si stim ca are intrebari existentiale", prin urmare executivul comunitar "a dorit sa-si onoreze responsabilitatile si sa initieze dezbaterea", a explicat el demersul privind examinarea optiunilor posibile pentru o reforma a Uniunii Europene.

"Acum cetatenii nostri trebuie sa dezbata, sa se pronunte (...) Aceasta analiza a Comisiei Europene este aici pentru a permite fiecaruia sa traga propriile concluzii. Apoi fiecare va trebui sa lupte pentru convingerile proprii", a continuat comisarul Moscovici.

El a amintit in acest context de campania pentru alegerile prezidentiale din tara sa, Franta, unde opiniile sunt impartite intre sustinerea unei aprofundari a integrarii europene si o limitare a acesteia.

Dar, in opinia sa, desi "este greu ca UE sa devina un sistem federal", ar fi posibila adoptarea "cel putin a unor modalitati federale de cooperare functionala in domeniile migratiei, securitatii, afacerilor externe si economiei".

#desfiintare Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana