Franta si Germania sustin Europa cu doua viteze: Trebuie sa tinem cont de nivelurile diferite de ambitie ale statelor UE

Joi, 02 Martie 2017, ora 14:30
38026 citiri
Franta si Germania sustin Europa cu doua viteze: Trebuie sa tinem cont de nivelurile diferite de ambitie ale statelor UE

Subiectul Europei cu doua viteze devine tot mai discutat in ultimele zile, de cand au aparut informatii cu privire la acest plan al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La scurt timp dupa ce seful CE a prezentat miercuri cele cinci scenarii privind viitorul UE, Germania si Franta au anuntat ca sustin una dintre optiunile prezente in Carta Alba, scrie Politico.

Ministrii de Externe ai celor doua tari, Sigmar Gabriel, respectiv Jean-Marc Ayrault, s-au exprimat chiar miercuri seara in acest sens, intr-o declaratie comuna, spunand ca trebuie gasite cai "pentru a lua in calcul diferitele niveluri de ambitie ale statelor membre, pentru ca Europa sa raspunda mai bine asteptarilor tuturor cetatenilor europeni".

Sursa citata aminteste si cele cinci scenarii evocate de Juncker (continuarea actualei directii; nimic altceva in afara pietei unice; cei care vor mai mult sa contribuie mai mult; mai putin, dar mai eficient; mult mai mult impreuna).

Astfel, se pare ca Germania si Franta sustin al treilea scenariu, acela potrivit caruia cei care vor mai mult trebuie sa contribuie mai mult, iar UE continua ca in prezent, dar, in plus, le permite statelor membre sa aiba actiuni suplimentare in anumite zone de cooperare, precum apararea, securitatea interna si dezvoltarea sociala.

Iata, detaliat, ce a spus Juncker miercuri despre acest subiect

Ayrault si Gabriel au numit aceasta viziune a Comisiei "o contributie importanta si pretioasa" adusa discutiei viitorului Europei si au spus ca rolul UE ar trebui consolidat in multe zone, inclusiv politica externa, aparare, crestere economica, investitii si politici de migratie.

"Uniunea Europeana este mult mai mult decat o piata unica", sustin cei doi in declaratia comuna. Astfel, lasa sa se inteleaga ca nu sunt de acord cu al doilea scenariu, adica "nimic altceva in afara pietei unice".

Citeste si un interviu al europarlamentarului Marian-Jean Marinescu acordat Ziare.com, in care acesta a explicat ce inseamna Europa in doua viteze

Cele spuse de ministrii de Externe din Franta si Germania par sa contrazica linia oficiala a grupului socialist din Parlamentul European. Chiar miercuri, presedintele PE, Gianni Pittella, liderul social-democratilor europeni, le-a spus europarlamentarilor ca este "dezamagit" de acea Carta Alba invocata de Juncker.

Iata si care este pozitia europarlamentarilor romani socialisti si membri ai ALDE pe acest subiect

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...