30 dintre cei mai cunoscuti intelectuali din lume ne cheama sa luptam pentru civilizatie: Vor sa ne distruga libertatile!

Sambata, 26 Ianuarie 2019, ora 16:15
24670 citiri
30 dintre cei mai cunoscuti intelectuali din lume ne cheama sa luptam pentru civilizatie: Vor sa ne distruga libertatile!
Foto: Arhiva Pixabay

30 dintre cei mai cunoscuti intelectuali ai lumii semneaza o scrisoare prin care le atrag atentia tuturor europenilor ca lumea lor se va cufunda in intuneric daca nu lupta impotriva ignorantei si populismului acum, in al 12-lea ceas, pana la alegerile europarlamentare din luna mai.

Printre cei care semneaza scrisoarea se numara si unii dintre cei mai cunoscuti, apreciati si premiati scriitori ai lumii, cum ar fi Salman Rushdie, Mario Vargas Llosa sau Herta Muller. Pe aceeasi voce, cu totii ii indeamna pe europeni sa ia atitudine si sa nu lase Europa - deja parasita de marii ei aliati - sa se inece in valuri de populism si sa dispara cu tot ceea ce a facut-o sa fie mareata.

Iata scrisoarea celor 30 de intelectuali, publicata integral de The Guardian:

"Europa, ca idee, e in pericol.

Din toate partile vin critici, insulte si dezertari de la cauza.

'Gata, ajunge cu 'sa construim Europa'!, se striga. Sa ne reconectam, in schimb, cu 'sufletul nostru national'. Sa redescoperim 'identitatea noastra pierduta'! Aceasta e agenda fortelor populiste care pun stapanire pe intreg continentul. Ce daca asemenea notiuni abstracte ca 'suflet' si 'identitate' de multe ori exista doar in imaginatia demagogilor!

Europa e atacata de falsi profeti imbatati de ranchiuna, in delir in fata posibilitatii de a acapara lumina reflectoarelor. A fost abandonata de cei doi mari aliati care, in secolul trecut, au salvat-o de la sinucidere; unul dintre ei e de cealalta parte a Canalului (Manecii - n.red.), iar celalalt e dincolo de Atlantic. Continentul e vulnerabil la propaganda desantata a ocupantului de la Kremlin. Ideea de Europa se destrama sub ochii nostri.

Acesta este climatul toxic in care se vor desfasura alegerile europarlamentare din luna mai. Asta, daca nu cumva ceva se va schimba! Daca nu cumva ceva va veni sa intoarca valul! Daca nu se va ridica un nou spirit revolutionar, aceste alegeri promit sa fie cele mai catastrofale din cate am vazut. Ele le vor da castig de cauza sabotorilor. Iar pentru cei care inca mai cred in mostenirea lui Erasmus, Dante, Goethe si Comenius, va mai fi doar infrangere umilitoare. O politica ce dispretuieste inteligenta si cultura va triumfa astfel. Va urma o explozie de xenofobie si antisemitism. Dezastrul se va abate asupra noastra a tuturor.

Noi, semnatarii acestei scrisori, suntem printre cei care refuza sa abandoneze lupta in fata catastrofei care se anunta.

Ne numaram printre patriotii europeni - un grup mai numeros decat se crede, dar adesea prea tacut si resemnat - care inteleg care e miza aici. Dupa trei sferturi de secol de la infrangerea fascismului si dupa 30 de ani de la caderea Zidului Berlinului se duce o noua lupta pentru civilizatie.

Credinta noastra sta in mareata idee pe care am mostenit-o si despre care credem ca a fost forta care a ajutat popoarele Europei sa priveasca dincolo de ele insele si trecutul lor zbuciumat. Credem ca aceasta idee e inca destul de puternica pentru a indeparta noile semne de toalitarism care scot la iveala urateniile epocilor intunecate. Miza aceasta nu ne lasa sa abandonam lupta.

De aici, invitatia de a va alatura noului val.

De aici, acest apel la actiune in ajunul unor alegeri pe care refuzam sa le lasam pe mana groparilor Europei.

De aici acest indemn de a mai duce o data torta unei Europe care, in ciuda greselilor ei, a delasarii si a ocazionalelor acte de lasitate, ramane un far calauzitor pentru fiecare barbat liber si femeie libera de pe planeta.

Generatia noastra a inteles ceva gresit. Ca si adeptii lui Garibaldi in secolul al XIX-lea, care repetau, ca pe o mantra, "Italia se va crea singura", am crezut ca acest continent se va uni singur, fara sa fie nevoie sa luptam pentru asta sau sa muncim pentru asta. Era 'directia in care se indreapta istoria', ne-am spus.

Acum trebuie sa ne lepadam de acea covingere. Nu avem de ales. Acum trebuie sa luptam pentru ideea de Europa sau o vom vedea pierind sub valuri de populism.

Impotriva atacurilor nationaliste si identitare, trebuie sa redescoperim spiritul activismului sau sa acceptam ca resentimentele si ura ne vor inconjura si ne vor inghiti. Avem nevoie urgent sa tragem un semnal de alarma impotriva acestor incendiatori ai sufletului si spiritului care de la Paris la Roma, trecand prin Barcelona, Budapesta, Dresden, Viena si Varsovia, vor sa ne distruga libertatile.

In acesta infrangere ciudata a Europei care se tese la orizont, in aceasta noua criza a constiintei europene care promite sa rupa tot ce a facut ca societatile noastre sa fie marete, onorabile si prospere, sta o provocare mai mare decat cea din anii 1930. E o porvocare la democratie liberala, cu valorile ei", se arata in scrisoarea celor 30.

Iata lista completa a celor care semneaza scrisoarea: Vassilis Alexakis (Atena), Svetlana Alexievici (Minsk), Anne Applebaum (Varsovia), Jens Christian Grondahl (Copenhaga), David Grossman (Ierusalim), Agnes Heller (Budapesta), Ismail Kadare (Tirana), Gyorgy Konrad (Debretin), Antonio Lobo Antunes (Lisabona), Claudio Magris (Trieste), Ian McEwan (Londra), Adam Michnik (Varsovia), Herta Muller (Berlin), Ludmila Oulitskaia (Moscova), Rob Riemen (Amsterdam), Fernando Savater (San Sebastian), Roberto Saviano (Napoli), Eugenio Scalfari (Roma), Simon Schama (Londra), Peter Schneider (Berlin), Abdulah Sidran (Sarajevo), Leila Slimani (Paris), Colm Toibin (Dublin), Mario Vargas Llosa (Madrid) si Adam Zagajewski (Cracovia) .

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă cu disperare să-şi asigure supravieţuirea la putere”
USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă cu disperare să-şi asigure supravieţuirea la putere”
Partidele USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale, adoptată de PSD, PNL şi UDMR, cu încălcarea flagrantă a oricăror...
Președintele Parlamentului din Republica Moldova, acuzații grave la adresa lui Simion: ”A fost și rămâne un instrument al Rusiei”
Președintele Parlamentului din Republica Moldova, acuzații grave la adresa lui Simion: ”A fost și rămâne un instrument al Rusiei”
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat marți, 5 martie, la interviurile Digi24.ro că liderul AUR, George Simion, „a fost și va rămâne un instrument al...
#scrisoare 30 intelectuali salvare Europa, #scrisoare salvare Europa, #mesaj 30 intelectuali europeni alegeri europene , #Uniunea Europeana