Parlamentul European a aprobat aderarea Croatiei la UE

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 16:34
2534 citiri
Parlamentul European a aprobat aderarea Croatiei la UE
Foto: Arhiva

Parlamentul European a aprobat, joi, aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, insa a cerut oficialilor din Zagreb sa rezolve mai multe probleme, printre care se numara sistemul juridic, si sa continue lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.

Astfel, pe 1 iulie 2013, Croatia ar putea deveni al 28-lea membru al Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Propunerea de aprobare de catre Parlament a aderarii Croatiei la UE a fost adoptata cu 564 de voturi pentru, 38 impotriva si 32 de abtineri. Urmatorul pas este semnarea tratatului de aderare de catre Croatia si statele membre UE in cadrul Consiliului European din 8-9 decembrie. Apoi, tratatul va fi ratificat in toate cele 27 de state UE.

Intr-un raport nelegislativ, intocmit de domnul Swoboda si adoptat cu 550 de voturi pentru, 34 impotriva si 41 de abtineri, deputatii europeni au salutat incheierea negocierilor de aderare, cer croatilor sa participe la referendum si sa voteze tratatul de aderare si cer statelor membre sa incheie repede procesul de ratificare.

Deputatii europeni au subliniat faptul ca vor urmari procesul de monitorizare pre-aderare si cer Comisiei Europene sa informeze Parlamentul despre cum onoreaza autoritatile croate angajamentele facute in cadrul negocierilor.

Croatia este pregatita pentru aderare, au spus deputatii europeni, dar trebuie sa abordeze provocarile inca existente, precum cele din sistemul juridic si sa continue lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.

Croatiei i se cere sa-si intensifice eforturile de condamnare a criminalilor de razboi, sa puna in aplicare recomandarile Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie si sa incurajeze intoarcerea refugiatilor de razboi, in special a celor sarbi.

De asemenea, Croatia trebuie sa continue reformele structurale in economie, sa stimuleze ocuparea fortei de munca si sa incurajeze consolidarea fiscala pentru stimularea competitivitatii.

T.B.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#aderare UE Croatia, #Parlament European Croatia, #intrare UE Croatia , #aderare UE