Azi va fi ales noul presedinte al Parlamentului European, printre candidati e si un roman UPDATE

Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 11:07
8440 citiri
Azi va fi ales noul presedinte al Parlamentului European, printre candidati e si un roman UPDATE
Foto: Facebook/Laurentiu Rebega

Europarlamentarii isi aleg marti un nou presedinte, care ii va urma in functie lui Martin Schulz. Printre candidati se numara si europarlamentarul roman Laurentiu Rebega, care insa a intrat in cursa din partea unor formatiuni extremiste.

Sapte politicieni si-au depus candidatura pentru presedintia Legislativului UE.

Este vorba despre:

  • Eleonora Forenza (Stanga Unita Europeana-Stanga Verde Nordica, Italia)
  • Jean Lambert (Grupul Verzilor / ALE, Marea Britanie)
  • Gianni Pittella (S & D, Italia)
  • Laurentiu Rebega (Europa Natiunilor si Libertatii, Romania)
  • Helga Stevens (Conservatorii si Reformistii Europeni, Belgia)
  • Antonio Tajani (PPE, Italia)

UPDATE 11:07 - Liberalul Guy Verhofstadt a anuntat ca se retrage din cursa pentru presedintia PE si ca il va sustine, alaturi de formatiunea sa ALDE, pe candidatul PPE, Antonio Tajani.

Precizam ca grupurile PPE si ALDE din Parlamentul de la Bruxelles au anuntat marti ca vor forma o coalitie care sa reformeze Europa si le-au adresat si altor formatiuni invitatia de a li se alatura.

Citeste mai multe despre romanul candidat la sefia PE: In iulie 2015, Laurentiu Rebega (foto) a intrat in grupul extremist din Parlamentul European. Iata cum explica gestul de a sta la aceeasi masa cu Marine Le Pen

Este posibil, insa, ca mai multi deputati sa intre in cursa inainte de fiecare tur de scrutin.

Antonio Tajani, un apropiat al lui Silvio Berlusconi, este favorit in cursa, dupa ce Verhofstadt a suferit o lovitura grea saptamana trecuta, cand europarlamentarii liberali au respins vehement o alianta cu miscarea populista italiana 5Stele, scrie Financial Times.

Presedintele Parlamentului European este ales prin vot secret, iar castigatorul trebuie sa obtina 50% plus un vot.

Daca dupa trei tururi de scrutin nu este ales niciun candidat, asa cum sugereaza sondajele ca se va intampla, candidatii cu cele mai multe voturi vor participa la un al patrulea tur de scrutin, in care presedintele este ales cu majoritate simpla (cel mai mare numar de voturi). In caz de egalitate, este ales candidatul cel mai in varsta.

Presedintele P.E. coordoneaza toate lucrarile Parlamentului si ale organelor sale constitutive, precum si dezbaterile din sedintele plenare. El sau ea reprezinta Parlamentul in toate afacerile juridice si relatiile externe.

De asemenea, el sau ea semneaza bugetul UE pentru ca acesta sa devina operational, dar si toate actele legislative adoptate prin procedura legislativa ordinara.

Majoritatea legislatiei UE are nevoie de aprobarea Parlamentului European, astfel ca presedintele institutiei are un rol crucial in negocierile privind normele propuse de Comisie.

Liderii europeni, in frunte cu Angela Merkel, cancelarul german, se tem ca un P.E. divizat va provoca si mai mult haos in politica europeana, intr-o perioada in care Bruxelles-ul incearca sa impuna politici controversate privind migratia, securitatea, pietele de capital, bancile si energia.

Mai mult, Brexitul, care ar urma sa fie demarat pana la finalul lunii martie, duce blocul comunitar pe teren necunoscut.

Europarlamentarii isi aleg marti si cei 14 vicepresedinti, iar miercuri dimineata cei cinci chestori. Chestorii sunt responsabili de problemele administrative si financiare care ii privesc in mod direct pe deputati, cum ar fi punerea la dispozitia acestora a echipamentelor si a serviciilor generale. Ei sunt alesi in mod similar cu presedintele si vicepresedintii.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Și-acum, care-s mai extremiști: Românii care-l vor vota sau cei care