Cum a ajuns coruptia din Romania diferenta culturala la Bruxelles. Are sau nu UE mecanisme pentru a tine Romania pe drumul democratic?

Marti, 19 Martie 2019, ora 07:08
13287 citiri
Cum a ajuns coruptia din Romania diferenta culturala la Bruxelles. Are sau nu UE mecanisme pentru a tine Romania pe drumul democratic?
Foto: Ziare.com

In pofida avertismentelor europene, Guvernul de la Bucuresti nu a cedat niciun centimetru: a mers inainte cu modificarile din Justitie, face tot ce poate pentru a o impiedica pe Laura Kovesi sa ajunga procuror-sef european si, mai mult, promoveaza un discurs antiUE. Dar tot Guvernul PSD/ALDE spune, pe afisul electoral, ca Romania merita mai mult.

Un slogan cu care Frank Engel, presedintele Partidului Crestin-Social din Luxemburg sau, cum el insusi glumeste, "seful de partid al lui Jean-Claude Junker", si europarlamentarul Cristian Preda sunt de acord: Romania merita un alt guvern, care sa nu riste absorbtia fondurilor europene si nici activarea Articolului 7.

M-am intalnit cu cei doi eurodeputati la Bucuresti, prilej pentru un interviu "la patru maini", pe teme deloc confortabile: derapajele democratice, Romania lui Dragnea, Ungaria lui Orban si cum arata amestecul Rusiei in alegerile europene.

Parlamentul European a adoptat recent o rezolutie privind statul de drept din Romania. Cum vedeti ce s-a intamplat intre timp, au raspuns autoritatile de la Bucuresti ingrijorarilor de la Bruxelles, au corectat erorile?

Cristian Preda: Ce este clar e ca, mai intai, guvernul roman nu a luat in serios aceasta rezolutie, a tratat-o ca pe o manevra electorala, spunand chiar ca e o intelegere impotriva bravului guvern roman. De atunci, au inceput mai intai sa-l atace pe Timmermans, apoi au descoperit ca Timmermans este candidatul lor, al socialistilor, pentru presedintia Comisiei Europene.

Din punct de vedere institutional, autoritatile de la Bucuresti nu trateaza rezolutia ca fiind ceea ce este, adica pozitia institutiilor europene asupra guvernului unui stat-membru.

Mai mult, ei considera ca prim-vicepresedintele CE nu este un interlocutor. Frans Timmermans a facut eforturi pentru a negocia, dar atitudinea lor este inca mai rea decat aceea a lui Orban, care macar s-a declarat dispus sa discute.

Guvernul roman continua in aceeasi directie, au propus initiative legislative care consolideaza derapajele, in loc sa se diminueze. In plus, e o atitudine de necooperare cu institutiile europene.

Frank Engel: Da, asa este, Viktor Orban discuta mereu. Ori de cate ori e o problema legata de Ungaria, el vine si vorbeste. Prietenii polonezi, de pilda, au adoptat o atitudine care seamana putin cu cea a Romaniei: ne comportam ca si cum acestea ar fi nimicuri de care se ocupa Parlamentul European, dar care nu au, de fapt, nicio importanta.

Este o greseala, pentru ca Parlamentul chiar a votat o conditionare a fondurilor structurale de respectarea statului de drept si, atunci, vom vedea, in Romania, in Ungaria, in Polonia, ca nu e bine fara dialog.

La un moment dat, ar trebui ca Romania sa ia mai in serios aceasta problema. Noi putem presupune ca domnului Dragnea nu-i pasa, dar noi nu ne putem limita doar la refuzul unui sef de partid care nu poate accede la alte functii, pentru ca a fost condamnat in justitie. Toate acestea deja spun multe despre atitudinea guvernului roman. Ce este acest guvern teleghidat de domnul Dragnea din culise si condus de cineva care este in asa fel depasit de functie, incat toata lumea vede asta?

Frank Engel este presedintele crestin-democratilor din Luxemburg, partid membru PPE

Bun, dar ce poate face concret, totusi, Uniunea Europeana, daca, de pilda, autoritatile de la Bucuresti ignora in continuare toate avertismentele? Are UE parghii pentru a forta un guvern sa repuna tara pe traseul ei democratic?

Frank Engel: Nu. Avem acest Articol 7, care nu mentioneaza decat pierderea dreptului de vot. Nu putem exclude pe cineva, nici sa il fortam prin alte mijloace. Este motivul pentru care avem nevoie de aceasta conditionare a fondurilor structurale de statul de drept.

Contraargumentul e ca UE nu poate pedepsi cetatenii, pentru ca ei sunt beneficiarii ultimi ai fondurilor europene, pentru ceea ce face un guvern.

Frank Engel: Este ceea ce auzim si dinspre Ungaria si Polonia, dar cetatenii trebuie sa inteleaga ca nu noi suntem cei care pedepsesc, ci ei sunt luati ostatici de propriul guvern.

Am citit afisele electorale ale Partidului Social-Democrat, care spun chiar asa: "Romania merita mai mult". Sunt absolut de acord, Romania merita mai mult decat PSD! Romania chiar e diferita de PSD.

In Ungaria, 20% din cheltuielile bugetare sunt finantate de Uniunea Euopeana. Ce fac acestea? Foarte putin pentru binele cetatenilor si mai mult pentru bunastarea amicilor unchiului Viktor si care, miraculos, de cand e Fidesz la guvernare, atrag o buna parte din fondurile publice.

De aceea, cetatenii trebuie sa realizeze ca banii care le sunt destinati lor nu ajung la ei.

La urma urmei, oamenii sunt cei care trebuie sa vada ca sunt inselati si nu suntem noi - UE - cei care ii insala, ci propriul lor guvern.

In acelasi timp, Uniunea Europeana nu poate fi tatal sever care merge de-a lungul teritoriului sau pentru a disciplina guverne. Putem avertiza, putem denunta derapajele, dar nu putem rezolva probleme interne.

In cazul Ungariei si al Poloniei, totusi, a fost declansata procedura de activare a Art. 7. In cazul Romaniei, nu. E Romania intr-o situatie mai buna, poate recuperabila?

Frank Engel: Nu inca, dar cred ca poate urma. Romania a ajuns mai tarziu in cercul celor supravegheati, unde Ungaria era de o vreme. Fenomenul romanesc e de data mai recenta, dar nu exclud sa se ajunga la Articolul 7.

Aceasta poveste insa a Articolului 7 nu duce nicaieri, pentru ca trebuie un vot in Consiliul European, dat in unanimitate, mai putin tara vizata. Polonia va proteja Ungaria, Ungaria va proteja Polonia. Am si sugerat sa reunim procedurile.

Cristian Preda: Eu am cerut activarea Articolului 7 pentru Romania si am fost acuzat de tradare. Atitudinea fata de cei care sunt rationali este de a-i stigmatiza.

Frank Engel: E o conceptie asupra politicii care nu are loc in Europa. Un competitor politic este un competitor. Poate fi un adversar, dar nu trebuie sa fie niciodata un dusman. Aici, suntem in logica dusmanului: cine nu e cu noi e contra noastra.

Aceasta logica cooperanta a democratiei, atat de prezenta in tarile unde se guverneaza prin coalitii, nu exista aici. Atunci cand coalitiile vor fi functionale, vom depasi starea de fapt pe care o vedem inca astazi.

In acest context al rezolutiei, premierul roman a acuzat Uniunea Europeana de o politica a standardelor duble. Credeti ca e o idee valida, aceasta a Europei cu doua viteze, in cercuri concentrice? Pentru ca iata ca toate cele trei cazuri sunt din estul Europei.

Frank Engel: Da, dar nu exclud ca ar putea fi vorba, la un moment dat, de Vest sau de Sud. Am avut cazul Austriei, in 2000. Eu nu as incuraja o logica mai degraba orientala decat occidentala. Eu vad logica Uniunii Europene.

In sanul UE, daca un guvern, oricare ar fi acesta, crede ca poate pune intre paranteze realitati institutionale, administrative, exigente pe care UE le-a adoptat si pe care toate lumea le-a agreat in momentul adoptarii, logica UE trebuie sa fie aceeasi.

Exista o explicatie pentru care tocmai in aceasta zona a aparut aceasta politica eurosceptica?

Cristian Preda: Aceasta Europa cu doua viteze exista, dar ea nu depinde de vointa UE, ci de cea a guvernelor, cum e Guvernul Romaniei. Suntem in afara Schengen pentru ca nu vrem sa facem ceea ce ni se cere, in ceea ce priveste conditiile de acces. Din contra, chiar. Am intrat in acest joc, dar nu mai facem ce ni se cere in MCV, atunci intram in aceasta logica a Europei cu doua viteze, a cercurilor marginale.

Nu sunt ceilalti europeni cei care ne spun sa ramanem in afara, ci suntem noi. Ce e bizar e ca nu vorbim despre aceasta diferenta de viteze privind spre responsabilitatea nationala, ci ii acuzam mereu pe ceilalti. Trebuie sa spunem ca e gresit.

De ce Estul? Atunci cand ne-am integrat si am aplicat criteriile de la Copenhaga, conditia esentiala a fost aceea a democratiei functionale, adica organizarea de alegeri recunoscute de toata lumea. Nu a fost anticipata situatia in care o democratie functionala poate ajunge in situatia unei tiranii a majoritatii. Pentru ca, in fond, despre asta e vorba, despre o tiranie a majoritatii: odata ajuns la putere, fac ceea ce vreau, ignor conditiile constitutionale, schimb chiar institutiile, judecatorii CCR.

Frank Engel: In mod normal, rezultatele unor alegeri trebuie sa duca la schimbari politice, dar statul trebuie sa ramana acelasi.

Ati vorbit despre Ungaria. Credeti ca Viktor Orban isi va salva partidul in cadrul PPE? Va reusi sa evite excluderea?

Frank Engel: Nu, pentru ca, daca ar fi asa, ar fi cu pretul existentei PPE. Vor fi alte partide decise sa paraseasca PPE, daca el ramane. Am ajuns intr-un punct fara intoarcere si cred ca o stie. Are o problema, pentru ca in comunicarea interna a acreditat mereu ideea aceasta ca sunt diferende pe forma, dar ca, pe fond, toata lumea e de acord cu el. Daca acum este exclus, va trebui sa rezolve asta. Electoratul il va intreba ce a facut. Interesant e ca ungurii sunt pro-europeni.

Nu s-a asteptat la asta, nu a anticipat. E si putin nostim, facem toate acestea acum, din cauza unui afis. Eu stiu lucruri mult mai rele pe care le-a facut in ultimii ani, dar afisul a declansat ceva ce era evident pentru mine, dar acum au vazut cu totii.

La ultimele alegeri, Fidesz nu a avut un program. A fost doar Orban contra migratiei. Ca si cum, de la Sfantul Stefan incoace, Orban este cel mai mare ungur al tuturor timpurilor, care salveaza intreg continentul.

Cristian Preda: Noi i-am dat multe sanse lui Viktor Orban, oportunitatea de a explica, de a se schimba. In interiorul familiei noastre politice, am spus ca e mai bine sa-l tinem in interior, pentru a-l tempera. Dar ce am obtinut? Un Orban care este si mai radical si care a inceput sa-si atace familia politica, sa-i numeasca "idioti utili" pe critici, deci s-a ajuns la rezultatul contrar.

Frank Engel: S-a insinuat chiar ca presedintele Comisiei Europene ar avea atitudini nocive fata de Ungaria, ca ar vrea sa faca rau poporului ungar.

Cristian Preda: Da, este incredibil. Si trebuie sa ne asumam ca am gresit, ca nu am reusit ceea ce ne-am propus. Eu nu voi putea vota, dar daca as avea dreptul, as vota pentru excluderea lui Orban.

Frank Engel: Este si o chestiune de credibilitate. Daca i-as spune lui Timmermans: Ocupa-te tu de romanii care sunt in grupul tau, el mi-ar raspunde imediat: Si tu de ungurii tai. Si nu ajungem nicaieri asa. Am spus mereu colegilor din PPE, celor care argumentau ca si socialistii au copiii lor teribilisti, ca trebuie sa facem mai intai curat in curtea noastra. Asa vom deveni mai credibili cand vorbim cu socialistii despre Romania.

Lumea are tendinta de a zice: e normal, deoarece in Europa nu suntem toti la fel, sunt recalcitranti peste tot, poate ar trebui sa mai inchidem ochii. Eu nu cred ca democratia europeana poate avansa daca procedam asa. Trebuie sa spunem la un moment dat: exista standarde europene care nu pot fi puse in discutie. Nu se poate pune in discutie existenta unei justitii constitutionale independente. Daca se instrumenteaza politic justitia constitutionala, ajungem la un regim arbitrar, ceea ce nu putem admite in Uniunea Europeana.

Eram la Strasbourg cand premierul Italiei si-a tinut discursul intr-o cheie eurosceptica, acuzand Uniunea ca ar fi mai mult economica si prea putin politica. Cazul Italiei este la fel de periculos precum cele ale Ungariei si Romaniei?

Frank Engel: Din punct de vedere politic e mai rau, deoarece asistam la disolutia totala a peisajului politic de acolo. Pare ca sunt nebuni peste tot. Retorica domnului Salvini este absolut intolerabila, iar pe de alta parte avem Miscarea Cinci Stele, care sustine tot felul de aiureli, si intre ei il vedem pe Berlusconi cu problemele lui si pe Tajani, care vorbeste de faptele bune ale lui Mussolini.

Cristian Preda: E un haos total acolo: Cinque Stelle este de un eclectism care lasa impresia ca sustin idei dintre cele mai contradictorii.

Frank Engel: Si chiar asa sunt. De exemplu, in Comisia LIBE au juristi, oameni care comunica bine, foarte rezonabili, care-si fac treaba fara probleme, au initiative. Fabio Castaldo, de exemplu, este un tip foarte muncitor, nu sunt tot timpul de acord cu el, dar l-am votat pentru postul de vicepresedinte al Parlamentului European. Dar mai sunt si altii, complet diferiti.

Cristian Preda: La nivelul familiilor politice europene este o stare de haos. Cinque Stelle, cand au intrat in PE, au incercat sa se alature grupului Verzilor, deoarece multi dintre europarlamentarii lor veneau din medii politice cu orientare ecologista. Iar Verzii i-au refuzat, pe motiv ca ar fi prea puternici pentru grupul lor si practic ar fi preluat conducerea grupului. Si atunci s-au refugiat langa domnul Farage.

Frank Engel: Cu care au foarte putine in comun, din punct de vedere ideologic.

Cristian Preda: Iar aceasta miscare i-a incurajat pe euroscepticii din randurile Cinque Stelle. Si le-a permis sa poata justifica, in fata alegatorilor lor, alianta cu Liga Nordului, acasa, in Italia. Asta arata influenta deciziilor care se iau pe plan european asupra politicii nationale. Alegerile pe care le facem trebuie sa fie dublate de responsabilitate.

Iata cum problemele apar nu doar in Est, dar si in sudul Europei, in cazul unei tari fondatoare. La fel e si cu dezordinea din Franta, ma refer nu la institutii, ci in viata publica, in general. Confruntarea dintre o miscare sociala, care are o componenta foarte violenta, si instiutiile Republicii, care inca se chinuie sa gaseasca cea mai buna metoda de abordare, este un simptom pentru acest gen de probleme.

Cum poate fi invins populismul, care este in ascensiune acum?

Cristian Preda: Solutia este cea care vine din Slovacia, unde a invins normalitatea.

Ei au avut un moment simbolic acolo, moartea unui jurnalist. Romania a avut si ea momentul Colectiv, o tragedie, dar l-a ratat.

Cristian Preda: In Slovacia dominau nationalistii lui Meciar si socialistii lui Fico, pe care socialistii europeni i-au pastrat exact la fel cum PPE l-a pastrat pe Orban. Iar derapajele au condus la asasinarea unui jurnalist. Insa dupa acest moment a aparut un politician pro-european care a castigat alegerile. Asadar, derapajele pot fi indreptate, nu trebuie sa ramanem in ideea ca totul e haotic acum, nu mai sunt sperante. Trebuie sa fie insa cineva care sa-si asume asta.

Frank Engel: In Franta, nimeni nu a anticipat ascensiunea lui Macron, care in mod normal nu ar fi trebuit sa castige Presedintia Republicii. Iar daca alti candidati nu si-ar fi autodistrus sansele, probabil ca lucrurile s-ar fi petrecut altfel. Iar in momentul cand a castigat, iar partidul sau a obtinut majoritatea in Adunarea Nationala, toata lumea a respirat usurata.

Sunteti membru in Comisia LIBE. Cum vedeti toata povestea din jurul candidaturii doamnei Kovesi?

Frank Engel: Eu am votat pentru ea si cred ca ar fi un semnal puternic si important daca va fi investita in aceasta functie. Nu inseamna ca ceilalti candidati nu erau buni. Candidatul francez are acelasi nume ca fostul meu director de liceu (rade), si i-am si spus ca nu pot fi vreodata impotriva cuiva care se numeste Bonhert, deoarece ma impacam bine cu fostul meu director.

Cred ca urmarea logica va fi confirmarea doamnei Kovesi si un motiv pentru asta este si maniera in care a fost demisa in Romania. Trebuie sa dam un mesaj guvernului roman ca declansarea celor 18 proceduri de urmarire penala impotriva unei persoane careia nu i se putea reprosa nimic, in afara de faptul ca a fost uneori poate prea dura, nu este un lucru acceptabil.

Ati primit si dumneavoastra mailuri din partea colegilor romani pe aceasta tema?

Frank Engel: Da, bineinteles, ca toata lumea. Nu am fost eu favorizat in vreun fel, toti am fost destinatarii acestei propagande a guvernului roman care incerca sa o prezinte ca pe o criminala pentru care nu trebuie votat.

Este ceva obisnuit, pe plan european?

Nu. Este posibil, in anumite circumstante, ca o reprezentanta permanenta sa incerce, prin contacte discrete, sa-si promoveze cauza. Dar sa primesti scrisori cvasi-oficiale din partea guvernului roman, care sa indemne sa nu votati in niciun caz pentru Kovesi, asta nu s-a mai vazut.

Cristian Preda: Este o parte a originalitatii romanesti, pe care am adus-o in Europa.

Frank Engel: Sa va povestesc ce a afirmat doamna Dancila in fata grupului socialist. Un deputat socialist din Ungaria mi-a spus foarte amuzat ca doamna Dancila, inainte de a vorbi in fata plenului, a venit la grup, iar cei de acolo i-au reprosat problemele legate de coruptie din Romania. Si ea a zis ca nu e adevarat, nu exista coruptie in Romania, este doar o maniera diferita, cultural vorbind, de a multumi cuiva. Mi s-a parut extrem de ingenios, sa vorbesti de o diferenta culturala.

Practic, as putea sa-mi cumpar direct o decizie favorabila in justitie, dar asta nu ar inseamna ca sunt corupt sau ca as corupe pe cineva, nu, as avea un comportament cultural specific.

Inseamna si ca Uniunea Europeana vrea sa ne distruga specificul national.

Frank Engel: Da, Europa trebuie sa fie unita in diversitate (rade).

Europarlamentarul Cristian Preda, despre campania anti-Kovesi

Cristian Preda: Au existat colegi care au primit si telefoane despre Kovesi, mi-au povestit ca au ramas socati de intamplare. A existat o mobilizare masiva a socialistilor romani, dar trebuie sa spunem ca rezultatul a fost contrar.

Frank Engel: Ceea ce s-a remarcat si in timpul audierilor, cum eurodeputatii erau extrem de enervati de demersurile guvernului roman, si spuneau ca e inadmisibil ca un guvern sa incerce sa se amestece in felul asta in nominalizarea pentru o functie europeana.

Cristian Preda: Punctul culminant a fost scrisoarea pe care ministrul Justitiei a trimis-o catre Financial Times. Acolo tocmai aparuse un articol elogios la adresa lui Kovesi, iar ministrul scria din punctul de vedere al cititorului, revoltat ca se face o apologie a unei criminale.

Frank Engel: Care nu fusese condamnata, de altminteri. Adica inteleg ca i s-au inventat dosare pentru a-i pune piedici, dar trebuia sa functioneze prezumtia de nevinovatie.

Ultima intrebare, revenind la alegerile care se apropie. La fiecare tur de scrutin din ultimii ani s-a vorbit despre amestecul Rusiei. Credeti ca avem motive de a ne ingrijora?

Da, avem motive foarte serioase de ingrijorare. Cred ca Rusia s-a infiltrat intre timp aproape peste tot. Cateodata este un amestec subtil, dificil de sesizat, prin metode subterane, dar de o eficacitate redutabila.

Pe de alta parte, ar trebui ca, la un moment dat, Europa sa realizeze ca Rusia, in ciuda toturor disputelor, ramane vecinul nostru. Unul care nu are puterea distrugatoare de care dispune China, de exemplu. Si ca in final vom avea interesul de a ne apropia din nou de rusi. Stiu ca e greu, iar Putin nu face nimic sa amelioreze problemele, dar sa facem iarasi din Rusia marele adversar din Est, marele inamic, va fi un lucru foarte problematic.

Cristian Preda: In ceea ce priveste influenta in Romania, sunt lucruri vizibile aici. Un ales pe lista socialistilor, domnul Rebega, a parasit grupul socialist pentru a i se alatura lui Marie le Pen, chipurile pentru ca asa va apara mai bine Romania. A invitat-o apoi in Romania, cu un discurs care preia mesajele propagandei Kremlinului.

Iar acum domnul Rebega este colegul ex-prim-ministrului Ponta, care inteleg ca a fost abordat de Zahradil, "Spitzenkandidat"-ul conservatorilor. Iar parintele politic al lui Ponta, fostul premier Adrian Nastase, are o fundatie unde se face in mod deschis propaganda inspirata de Dughin.

Frank Engel: Mie mi se pare si ca domnul Putin are relatii exceptionale cu domnul Viktor Orban.

Este paradoxal, avand in vedere ca ungurii au resentimente puternice fata de Rusia.

Frank Engel: Asta arata perversitatea regimului din Ungaria. Care sunt aliatii lor cei mai apropiati acum? Rusia, China, Turcia, nimeni din Uniunea Europeana.

Cea mai mare trauma a Ungariei, dupa Trianon, a fost cauzata de Rusia.

Cristian Preda: Saptamana trecuta, in plen, am discutat despre influenta rusa, si am intrebat Comisia - reprezentantul roman al Consiliului nu participa la dezbateri -, sa precizeze care este influenta Rusiei in tarile membre, asta inainte de alegeri. Nu as vrea sa intram intr-o criza post-electorala, similara celei din Statele Unite, cu toate suspiciunile si acuzatiile privind Rusia. Comisia ar face foarte bine daca ar clarifica aceste lucruri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Dragnea Dancila UE alegeri Rusia , #agenda Europa