Ziare.com

Detectorul de cancer inventat de o romanca, promovat in cadrul PE

Joi, 06 Mai 2010, ora 21:38

   

Detectorul de cancer inventat de o romanca, promovat in cadrul PE
Senzorul care descopera existenta cancerului in corpul uman, inventat de romanca Raluca-Ioana van Staden, premiata la Salonul de Inventii de la Geneva, a fost promovat in cadrul Parlamentului European de catre europarlamentarul roman Petru Luhan.

Europarlamentarul democrat-liberal a precizat, joi, in cadrul interventiei sale in plen, la Bruxelles, ca reusite precum inventia romancei trebuie sa fie sustinute si promovate la maximum.

PE isi propune sa reduca cu 15% numarul de cazuri de cancer

Plenul Parlamentului European a dezbatut in sedinta Propunerea de Rezolutie privind lupta impotriva cancerului - un parteneriat european -, ca raspuns la initiativa Comisiei Europene de stabilire a unui "Parteneriat european pentru lupta impotriva cancerului pe perioada 2009-2013", care are ca obiectiv reducerea cu 15% a cazurilor de cancer pana in 2020.

Potrivit propunerii de rezolutie a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European, o treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar eforturile pentru combaterea acestei boli ar trebui intensificate.

Masuri de incurajare a unui stil de viata sanatos, reducerea factorilor de risc ambientali si la locul de munca, precum si investitii mai mari in campanii de informare privind testele de depistare a cancerului sunt unele dintre propunerile mentionate in proiectul de rezolutie al Parlamentului European.

Parlamentul European sustine intensificarea eforturilor de detectarea si preventiea cancerului in Europa, aceasta boala fiind cea de-a doua cauza de deces de pe continent. Anual sunt diagnosticate trei milioane de cazuri noi de cancer, iar 1,7 milioane de persoane mor din cauza acestei boli. Parlamentul European atrage atentia insa ca o treime dintre aceste cazuri pot fi prevenite si cere guvernelor tarilor din Uniunea Europeana sa lupte impotriva acestei boli prin preventie, cel mai ieftin si eficient mecanism pe care il au la dispozitie.

Romanca Raluca-Ioana van Staden a castigat trofeul de aur pentru Cea mai buna femeie inventator la Salonul International de Inventii de la Geneva din 2010, pentru senzorul care determina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, printr-o procedura simpla care dureaza mai putin de sase minute. Potrivit cercetatoarei, senzorul pe care l-a inventat costa sub un euro si poate fi refolosit. Raluca-Ioana van Staden explica insa ca deocamdata dispozitivul este la nivel de laborator, dar ca exista un producator din Romania interesat de implementare.

Sursa: rNews

Articol citit de 1867 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O veste bună

Acordarea de fonduri europene pentru reducerea deceselor si suferintelor cauzate de cancer este un lucru foarte bun. Participarea oamenilor de stiintă romani la acest program este un meritorie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor