Intrand in 2015, Europa pierde America

Joi, 25 Decembrie 2014, ora 23:00
20475 citiri
Intrand in 2015, Europa pierde America
Foto: Green Book

Indiferent ce presedinte se afla in functie la Casa Alba, una dintre distractiile preferate ale europenilor este sa-si critice partenerul transatlantic, iar in 2014 au gasit destule motive.

Au existat multe subiecte de criticat, de la serviciile de informatii americane care asculta apelurile telefonice ale cancelarului german Angela Merkel pana la politica incoerenta a presedintelui Barack Obama in Orientul Mijlociu.

O analiza scrisa de Judy Dempsey pentru Strategic Europe arata ca, daca lasam deoparte toate aceste probleme, constatam ca relatia SUA-Europa s-a deteriorat serios si asta face ca Occidentul ca intreg sa isi piarda din forta politica.

In opinia autoarei citate, starea proasta a relatiilor transatlantice nu este cauzata doar de faptul ca Obama si-a indreptat atentia spre regiunea Asia-Pacific si ca evita sa isi asume riscuri de politica externa in problemele strategice.

Actualele esecuri de comunicare si conlucrare peste Oceanul Atlantic sunt cauzate de faptul ca elitele europene nu vor sa admita ca s-a terminat relatia de tip vechi, care a fost bazata dupa 1945 pe decalajul ideologic al Razboiului Rece. Si americanii, cel putin cei din ce in ce mai putini carora le mai pasa ce se intampla in Europa, trebuie sa recunoasca asta.

Daca nu, Europa si Statele Unite vor continua sa se indeparteze una de cealalta. Nici Rusia, nici China nu vor varsa lacrimi din aceasta cauza.

Acest punct de vedere anacronic determina elitele politice de pe batranul continent sa creada ca este de la sine inteles ca Statele Unite vor continua sa ofere o umbrela de securitate Europei, asa cum au facut-o in timpul Razboiului Rece.

Mai mult decat atat, pentru ca acest punct de vedere predomina, nu exista niciun motiv in viziunea europenilor sa cheltuie mai mult pentru apararea proprie. Pentru multe tari europene, criza din Ucraina nu a fost suficienta ca sa-si ia in serios propria capacitate de a-si asigura securitatea.

Elitele europene cred in continuare ca este responsabilitatea Statelor Unite, ca lider de necontestat al Occidentului, sa ia initiativa in rezolvarea razboaielor si conflictelor la nivel mondial, mai scrie Judy Dempsey.

Cu toate acestea, atunci cand lucrurile merg prost, asa cum s-a intamplat in Irak, Afganistan si Siria, de fapt, in cea mai mare parte din Orientul Mijlociu, europenii se grabesc sa arate cu degetul spre Statele Unite ale Americii. Ca si cum europenii sunt fara pata.

De asemenea, europenii cred ca lui Obama nu-i pasa cu adevarat de Europa, atat timp cat cancelarul Angela Merkel poate preveni o noua criza in zona euro. Asta desi in 2014 Obama a vizitat sapte state membre UE. Cinicii ar spune ca nu a avut de ales, avand in vedere criza din Ucraina si anexarea Crimeii de catre Rusia.

Trebuie amintit ca rolul de lider asumat de americani in NATO a fost determinant in decizia de modernizare a apararii antiaeriene a statelor baltice, ca raspuns la invazia Rusiei in estul Ucrainei. Polonia si tarile baltice stau acum linistite, intr-o oarecare masura, mai ales pentru ca stiu ca UE cu siguranta nu urma sa joace vreun rol de securitate.

Asta se traduce printr-o relatie de tip marital, in care unul dintre parteneri se considera intelectual si este mai lenes, daca nu chiar indiferent, rol asumat de europeni, in opinia autoarei citate.

Cu cat aceasta stare de fapt va continua, cu atat mai mari sunt riscurile ca relatia sa se atrofieze in anii urmatori, fix cand va fi mai multa nevoie de legaturi transatlantice foarte puternice.

Exista insa si o licarire slaba de speranta: un acord TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership - parteneriat transatlantic comerical si de investitii - n.trad.)

Judy Dempsey considera ca un acord TTIP ar avea repercusiuni politice importante pentru revitalizarea Occidentului. De fapt, TTIP ar pune bazele unei noi relatii transatlantice.

Cu toate acestea, majoritatea liderilor europeni a refuzat sa imbratiseze TTIP cu entuziasm.

Aceasta atitudine se traduce in ochii autoarei prin lasitate. Liderii europeni simt ca publicul ar considera ca TTIP este benefic pentru corporatiile multinationale sau ca America ar fi marele castigator. Cu toate acestea, liderii europeni si elitele nu fac aproape nimic pentru a demonstra populatiei beneficiile strategice pe termen lung ale TTIP.

In cazul in care, in anul 2015, europenii, elitele si managerii, nu vor fi dispusi sa sustina si sa promoveze TTIP, exista riscul sa nu mai fie niciun acord. Asa ca nu va mai exista nici impulsul de a construi o noua alianta transatlantica.

In schimb, Statele Unite vor continua sa se indeparteze lent de o Europa captiva in trecut. Pierderea ar fi periculoasa si imposibil de cuantificat.

Judy Dempsey este redactor-sef al blogului Strategic Europe. Ea este, de asemenea, autorul cartii The Merkel Phenomenon (Das Phanomen Merkel) A lucrat pentru International Herald Tribune, Financial Times, Irish Times si The Economist.

Citește și:
Alfred Simonis, despre cearta cu George Simion: ”Vreți să stăm să ne umilească, să urle, să ne împingă, și noi să stăm cu mâinile la spate”
Alfred Simonis, despre cearta cu George Simion: ”Vreți să stăm să ne umilească, să urle, să ne împingă, și noi să stăm cu mâinile la spate”
Deputatul PSD Alfred Simonis a explicat, miercuri, la RFI, cearta cu liderul AUR George Simion, din comisia de muncă de marţi, când se dezbăteau majorările salariale ale aleşilor locali, el...
Doi ani de la alegerea lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei. Ce variante au PNL şi USR pentru următoarele alegeri
Doi ani de la alegerea lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei. Ce variante au PNL şi USR pentru următoarele alegeri
La mijlocul mandatului de primar, Nicuşor Dan e într-o poziţie ingrată: nu are un partid puternic în spate şi în curând, ar putea rămâne şi fără sprijinul politic al PNL, deci fără...