Rezultat strâns așteptat la alegerile legislative din Germania. Conservatorii Angelei Merkel pot pierde, după 16 ani petrecuți la guvernare

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 17:14
2701 citiri
Rezultat strâns așteptat la alegerile legislative din Germania. Conservatorii Angelei Merkel pot pierde, după 16 ani petrecuți la guvernare
Candidatul SPD la cancelarie, Olaf Scholz FOTO Facebook / Olaf Scholz

După aproape 16 ani petrecuţi la guvernare, conservatorii germani sunt în pericol să fie eliminaţi de la putere la alegerile care au loc duminică, 26 septembrie, relatează miercuri dpa.

"Constatăm din rezultatele sondajelor că va fi o cursă strânsă. Ne-a fost clar de la bun început că o să fie un 'finiş la fotografie'", a declarat secretarul general al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Markus Blume, într-un interviu acordat miercuri dimineaţa.

CSU este formaţiunea-soră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului în exerciţiu, Angela Merkel. Cele două funcţionează împreună de câteva decenii, dar CSU este activă politic doar în Bavaria, iar CDU în restul Germaniei, explică dpa.

În prezent, CDU/CSU guvernează cea mai mare economie a Europei în cadrul unui guvern de coaliţie cu SPD, dar în campania electorală conservatorii şi social-democraţii sunt rivali, SPD şi candidatul său la cancelarie, Olaf Scholz, fiind cu trei puncte înaintea CDU/CSU în majoritatea sondajelor, cu doar patru zile înainte de deschiderea urnelor.

Blume a subliniat pentru RTL că centru-dreapta va putea avea un mandat clar pentru formarea guvernului doar dacă va ieşi pe primul loc. "Vrem să câştigăm cancelaria", a notat el.

Liderul conservator a menţionat că un rezultat de puţin peste 20% ar fi o "lovitură", în condiţiile în care la alegerile din 2017 CDU/CSU a obţinut 32,9% din voturi.

După anunţarea rezultatelor alegerilor de duminică, va urma probabil o perioadă de câteva săptămâni - dacă nu cumva luni - de negocieri între partide şi liderii lor pentru un rol într-un guvern de coaliţie. Majoritatea observatorilor estimează că va lua naştere cel mai probabil o coaliţie tripartită.

La scrutinul precedent din 2017, a durat nu mai puţin de cinci luni şi jumătate până să se ajungă la un acord de coaliţie între conservatorii din CDU/CSU şi SPD, mai aminteşte dpa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pericolul care o paște pe Sorana Cîrstea în perioada următoare
Pericolul care o paște pe Sorana Cîrstea în perioada următoare
Sorana, cea mai bună jucătoare de tenis din România, a avut o lună februarie bună, care putea fi excelentă, dacă se califica în finala turneului de la Dubai. Românca a clacat însă în...
Încă un antrenor a fost demis în Superliga României
Încă un antrenor a fost demis în Superliga României
Patronul echipei FCU Craiova, Adrian Mititelu, a anunţat marţi seara, într-un interviu publicat pe pagina oficială de Facebook a clubului oltean, că a decis să încheie colaborarea cu...
#alegeri Germania, #rezultate, #egalitate, #conservatori, #Social democrati , #alegeri Germania