Presa germana, sub socul alegerilor legislative: O palma pentru Merkel, deruta pentru Schulz

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 10:43
4975 citiri
Presa germana, sub socul alegerilor legislative: O palma pentru Merkel, deruta pentru Schulz
Foto: Hepta.ro

Publicatiile germane concurau luni in superlative - "cosmar", "consternare", "cotitura istorica" - pentru a descrie socul produs de rezultatele alegerilor legislative de duminica, marcate de ascensiunea dreptei nationaliste.

"O palma pentru Merkel, deruta pentru Schulz, succes socant pentru AfD: rezultatul acestui 'vot al maniei' va schimba profund Germania", a scris tabloidul Bild.

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au castigat scrutinul, dar ies slabiti dupa un scor dezamagitor. Social-democratii lui Martin Schulz s-au plasat pe locul al doilea, insa cu rezultatul cel mai scazut din istoria lor, in timp ce partidul antieuro si antiimigranti Alternativa pentru Germania (AfD) isi face o intrare surprinzatoare in Camera Deputatilor.

"O victorie de cosmar" pentru Angela Merkel, rezuma ziarul cel mai citit in Germania.

"Progresul spectaculos al populistilor de dreapta constituie o cotitura istorica pentru viata politica germana", facuta din cultura consensului si a dezbaterilor elegante si care intra intr-o era mult mai dura si mai conflictuala, releva la randul sau cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"Consternarea domneste in randul conservatorilor si principala responsabila este desemnata", apreciaza cotidianul de centru-stanga Suddeutsche Zeitung.

"Angela Merkel poate ramane cancelar, ea si-a atins 'obiectivul strategic'. Dar plateste un pret ridicat: coalitia guvernamentala a fost sanctionata grav. AfD intra in Bundestag cu un scor de peste de 10%. Si va fi extrem de complicat sa se formeze o alianta guvernamentala solida pentru urmatorii patru ani", puncteaza editia online a cotidianului Der Spiegel.

Intrucat social-democratii exclud categoric sa guverneze din nou impreuna cu Uniunea Crestin-Democrata (CDU), Angela Merkel nu are alta optiune decat sa negocieze formarea unei coalitii cu Verzii si cu liberalii din FDP, care isi fac reintrarea in Bundestag dupa ce fusesera eliminati din legislativ in 2013.

Dar viitorul unei astfel de configuratii se anunta nesigur. "Coalitia in perspectiva intre CDU, FDP si Verzii nu va fi decat o alianta epuizanta, ce nu este facuta sa dureze" pe parcursul urmatorilor patru ani, prezice FAZ.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
O candidatură a Gabrielei Firea din partea PSD la Primăria București ar aduce, cel mai probabil, victoria PSD, având în vedere voturile împărțite între candidații de dreapta Nicușor Dan,...
Vor demisiona Ciolacu și Ciucă din fruntea PSD și PNL dacă pierd alegerile? Cum au răspuns cei doi lideri
Vor demisiona Ciolacu și Ciucă din fruntea PSD și PNL dacă pierd alegerile? Cum au răspuns cei doi lideri
Liderii coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au fost întrebați miercuri seară, 21 februarie, dacă vor demisiona de la şefia partidelor pe care le conduc în cazul în care...
#alegeri Germania, #Angela Merkel Martin Schulz , #alegeri Germania