Social-democratii germani ameninta ca o vor parasi pe Merkel, dupa dezastrul de la ultimele alegeri

Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 21:34
6438 citiri
Social-democratii germani ameninta ca o vor parasi pe Merkel, dupa dezastrul de la ultimele alegeri
Foto: Hepta.ro

Partidul social-democrat german (SPD) a amenintat duminica seara ca va parasi fragilul guvern de coalitie al Angelei Merkel, daca nu va obtine garantii rapide din partea cancelarului, dupa o infrangere grea in alegerile regionale din landul Hessa, relateaza AFP.

"Starea in care se afla guvernul este inacceptabila", a declarat presedinta SPD, Andrea Nahles, referindu-se la disputele continue care mineaza coalitia, in principal intre dreapta dura si social-democrati, in special privind chestiunile de politica a migratiei.

In opinia ei, aceasta situatie de conflict permanent de la Berlin "a contribuit foarte mult" la pierderile suferite duminica de SPD in alegerile regionale din Hessa, care a obtinut un scor mai mic de 20% si a avut un regres mai mare de zece punte procentuale in raport cu precedentul scrutin.

In consecinta, ea a solicitat ca "o foaie de parcurs" precisa sa fie adoptata, care sa stabileasca masurile care trebuie luate pentru a ameliora viata cotidiana a populatiei pana in luna septembrie 2019.

La aceasta data, social-democratii vor sa faca un bilant la jumatate de parcurs al coalitiei.

"Vom evalua, in functie de aplicarea acestei foi de parcurs de acum si pana la bilantul de la jumatatea mandatului, daca locul nostru mai este in acest guvern", a adaugat ea.

SPD ameninta astfel sa iasa de la guvernare daca nu obtine ce vrea in lunile care urmeaza si lasa, de facto, coalitia Angelei Merkel intr-o situatie incerta.

In acelasi timp, marja de manevra a SPD este restransa. O plecare din guvern ar provoca alegeri anticipate care, avand in vedere sondajele nationale, ar fi foarte dureroase pentru partid. SPD este creditat la nivel federal cu 15% din intentiile de vot, in urma formatiunii de extrema dreapta Alternativa pentru Germania, creditata cu circa 16% din sufragii.

Dificila de realizat in martie, coalitia guvernamentala a Angelei Merkel a traversat mai multe crize in ultimele luni, in principal din cauza unei rebeliuni a componentei sale aflate mai la dreapta, partidul bavarez CSU al ministrului de interne, Horst Seehofer.

Acesta incerca sa-i impuna cancelarului o inasprire a politicii in materie de migratie dupa venirea a peste un milion de solicitanti de azil in 2015 si 2016 si in contextul avansului extremei drepte germane, noteaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marcel Ciolacu despre candidatul la Primăria Capitalei: "Vom lua o decizie împreună. Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan"
Marcel Ciolacu despre candidatul la Primăria Capitalei: "Vom lua o decizie împreună. Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan"
Aflat la Roma pentru o întâlnire a social democraților care urmează să desemneze astăzi candidatul pentru șefia Comisiei Europene, Marcel Ciolacu nu ignoră și luptele interne. Acesta a...
Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă este tot timpul pregătită să înregistreze cu telefonul ei și să facă un live. Așa s-a întâmplat și cu ocazia vizitei pe care Diana Șoșoacă a...
#alegeri Germania, #Merkel Guvern Germania , #alegeri Germania