Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Atac la Londra: Politia britanica a dat publicitatii numele adevarat al teroristului

Vineri, 24 Martie 2017, ora 13:53
5192 citiri
Atac la Londra: Politia britanica a dat publicitatii numele adevarat al teroristului
Foto: Ziare.com

Politia britanica a dat publicitatii vineri numele adevarat al autorului atacului terorist de miercuri, de la Londra, dupa ce joi a publicat pseudonimul acestuia, Khalid Masood. Britanicul in varsta de 52 de ani se numeste Adrian Russell Ajao si a avut, de-a lungul timpului, mai multe pseudonime.

Ajao s-a nascut in Kent si a locuit ultima data in West Midlands.

Potrivit Daily Mail, suspectul s-a nascut in ziua de Craciun, in 1964, si a fost crescut doar de mama sa. El s-a convertit la un moment dat la islam si si-a schimbat numele. Printre alte aliasuri folosite de barbat se numara Adrian Elms.

Tata a trei copii, el s-a mutat de-a lungul vietii in Crawley (West Sussex), Rye si Eastbourne (ambele in East Sussex), precum si la Luton si in estul Londrei, precizeaza BBC.

"Cand am vazut imaginile la televizor si in ziare cu barbatul care a comis atacul, l-am recunoscut ca barbatul care a locuit alaturi", a declarat o vecina a atacatorului, din Birmingham.

"Avea un copil mic, care cred ca avea cam cinci sau sase ani. Locuia o femeie cu el, o femeie asiatica. Parea destul de amabil, avea grija de gradina sa", a povestit Iwona Romek, in varsta de 45 de ani, precizand ca, in decembrie, familia s-a mutat.

Birmingham este unul dintre centrele islamistilor britanici. Potrivit unui studiu dat publicitatii luna aceasta de centrul de reflectie Henry Jackson, 39 dintre cei 269 de oameni condamnati in Marea Britanie pentru terorism, in perioada 1998-2015, au provenit din acest oras.

In Birmingham traiesc peste 213.000 de musulmani, adica o cincime din populatia orasului, potrivit unui recensamant din 2011.

Condamnari precedente

Masood ar fi inchiriat masina folosita in atacul de miercuri de la filiala din Spring Hill, din nordul Birmingham, a companiei Enterprise.

El a declarat la inchiriere ca este profesor - desi BBC nu poate confirma ca a lucrat vreodata ca profesor calificat in vreo scoala de stat din tara.

Reuters noteaza ca o parte din presa britanica afirma ca a predat, la un moment dat, engleza si ca era pasionat de culturism.

La aproximativ o ora dupa ce a inchiriat vehiculul de teren Hyundai, ar fi contactat compania pentru a anunta ca nu mai are nevoie de masina. Nu este clar ce s-a intamplat dupa aceea, pana cand a intrat pe Podul Westminster, unde a lovit pietoni.

"Masood nu era vizat de nicio ancheta in curs si nu existau informatii anterioare in legatura cu intentia sa de a lansa un atac terorist", potrivit Scotland Yard. "Era cunoscut, insa, politiei si a avut o serie de condamnari anterioare pentru agresiuni, inclusiv ranire grava, posesie de arme albe si disturbare a ordinii publice", a adaugat politia.

Prima condamnare a lui Masood a avut loc cand avea numai 19 ani, in noiembrie 1983, pentru distrugere. Ultima sa condamnare a fost in decembrie 2003, pentru ca avea asupra sa un cutit. Nu a fost condamnat niciodata pentru terorism.

Ultima sa condamnare a venit cand avea 38 sau 39 de ani. De regula, acesta este un moment destul de tarziu in viata pentru un tanar furios obisnuit blocat in lumea infractionalitatii marunte, violentei si jafurilor.

Posesia unui cutit poate acoperi o mutitudine de intentii - de la intentia de a comite un jaf sau o agresiune, pana la "autoaparare", dupa cum invoca multi oameni.

In declaratia sa din Camera Comunelor, premierul Theresa May a spus ca, "in urma cu cativa ani", atacatorul a fost "anchetat in legatura cu suspiciuni privind extremismul violent". "Era o figura aflata la periferie. Cazul este vechi - nu facea parte din tabloul actual al serviciilor de informatii. Nu existau informatii anterioare privind intentia sa - sau complotul", a adaugat ea.

Deocamdata, ancheta nu a oferit raspuns la o serie de intrebari. S-a linistit, la fel ca multi infractori, pentru ca si-a intemeiat o familie? Sau a existat ceva mai adanc ingropat in personalitatea sa care a alimentat violenta si, implicit, posibilitatea de a se intoarce la ea? Iar una dintre cele mai importante intrebari ramane ce l-a impins sa comita atacul de miercuri.

Iata filmul atacului de miercuri

Citeste toate stirile pe acest subiect

Iata si imagini surprinse din momentul in care a inceput atacul

Cinci oameni au murit, in urma acestui atac terorist de la Londra, ultimul deces fiind inregistrat joi seara. De asemenea, cel putin 40 au fost ranite, dupa ce atacatorul a intrat cu masina in trecatori in zona Parlamentului britanic si a lovit cu autovehiculul gardul Parlamentului.

El a injunghiat apoi un politist, care a murit ulterior din cauza ranilor suferite. Din randul trecatorilor loviti de masina, doua persoane au murit pe loc. Si atacatorul a fost ucis la fata locului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#nume adevarat terorist Londra, #nume atacator Londra, #nume britanic atac Londra, #Adrian Russell Ajao atac Londra, #Khalid Masood atac Londra , #atac la Londra