Cat timp se va mai teme Marea Britanie de atacurile teroriste?

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 11:59
2088 citiri
Cat timp se va mai teme Marea Britanie de atacurile teroriste?
Foto: Arhiva Ziare.com

Atacul terorist de vineri de la metroul londonez marcheaza un an plin de astfel de incidente petrecute in Marea Britanie. Insa adevarata intrebare care trebui pusa este "cat timp vor mai dura?".

Ei bine, raspunsul este "o generatie", considera Shashank Joshi, cercetator la Royal United Services Institute din capitala Regatului Unit. Intr-o opinie publicata de CNN, el isi expune motivele care au stat la baza rationamentului sau.

Atacul terorist de vineri este al cincilea care se petrece in Anglia in 2017, dupa alte trei care au avut loc in Londra si unul in Manchester, care s-au soldat cu 36 de morti.

Shashank Joshi remarca faptul ca acest numar e mic in comparatie cu campania Armatei Republicane Irlandeze din anii '70 si '80, care a lasat in urma sa mii de victime.

De atunci si pana in prezent, doar 1992 a mai fost un an atat de sangeros pe cum a fost 2017 (si care inca nu s-a terminat!).

Astfel, pentru britanici e un adevarat soc sa fie martori la un numar atat de mare de atacuri teroriste, in ciuda faptului ca astfel de incidente s-au tot petrecut in ultima vreme pe Batranul Continent.

Datele oficiale arata ca, din iunie 2016 pana in iunie 2017, nu mai putin de 379 de persoane au fost arestate pentru legaturi cu acte teroriste. E un record si consemneaza un avans de 68% fata de perioada precedenta.

De asemenea, 19 planuri au fost dejucate, din 2013, dintre care 6 au fost descoperite din martie incoace.

Cauze

Shashank Joshi sustine ca un posibil motiv pentru care Marea Britanie se confrunta cu o crestere a activitatii teroristilor il reprezinta contextul international. Din iunie 2014 incoace, jumatate dintre cazurile gestionate de MI5 au implicat britanici care au mers in Siria sa lupte pentru Statul Islamic sau alte grupari radicale.

Totusi, in jur de 600 dintre cei 850 de britanici care au facut aceasta "excursie" s-au intors pe pamantul natal. Asta inseamna ca mai sunt acolo peste 200 de persoane. Cel mai probabil, si ele se vor intoarce, caci Statul Islamic pierde teren pe zi ce trece in Irak si Siria.

Ideea este ca povara ce tine de controlul la granita, supravegherea, interogarea si acuzarea celor care au legatura cu terorismul in UK va creste, crede Shashank Joshi.

MI5 are cam 4.000 de angajati si 3.000 de "persoane de interes" pe aceasta tema. Dintre acestia, cam 500 se afla sub supraveghere, iar si mai putini sunt sub urmarire.

Shashank Joshi sustine ca ar fi scump si incredibil de greu de gestionat din punct de vedere politic o situatie in care cateva sute de suspecti sa fie sub "lupa" autoritatilor. De ce? E simplu: ar fi nevoie de o suplimentare de personal cu 72.000 de persoane pentru MI5, adica aproape cati soldati are acum Marea Britanie. Si, ce-i drept, nicio societate moderna nu ar tolera ca agentiile guvernamentale sa spioneze atat de multa lume.

Profilul atacatorilor

Daca monitorizarea constanta a 3.000 de oameni e imposibila, ganditi-va cat de greu ar fi pentru 20.000 de persoane. Insa chiar daca supravegherea ar fi fost atat de vasta, cel mai probabil, atacatorii din ultimele luni nu ar fi intrat oricum pe aceasta lista extinsa, crede Shashank Joshi, pentru ca nu aveau legaturi evidente cu terorismul.

In plus, in ceea ce priveste modul de operare, acesta a fost cam rudimentar (masini-capcana, dispozitive explozive nu foarte sofisticate). Iar in unele cazuri, atacatorul a actionat singur, fara complici sau fara prea multe persoane implicate.

Asa ca adevarata provocare pentru autoritatile britanice este sa prioritizeze amenintarile si sa accepte ca vor exista cateva fisuri in planurile lor, conchide Shashank Joshi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#atacuri teroriste Londra, #atacuri teroriste Marea Britanie, #terorism Marea Britanie , #atac la Londra