Cum putea fi prevenit atacul terorist din Viena. Austria a fost informata ca jihadistul a incercat sa cumpere munitie din Slovacia

Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 07:46
4431 citiri
Cum putea fi prevenit atacul terorist din Viena. Austria a fost informata ca jihadistul a incercat sa cumpere munitie din Slovacia
Autorul atacului terorist din Viena ar fi actionat singur

Autorul atacului jihadist din Viena, produs luni, in care au fost ucisi patru oameni, a actionat singur, arata numeroasele imagini filmate de martori cu telefoanele, dar Austria a primit informatii din Slovacia referitoare la acesta, a declarat miercuri ministrul de Interne Karl Nehammer, transmite Reuters.

Austria a arestat 14 persoane cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, in legatura cu acest atac si le investigheaza sub suspiciunea ca apartin unei organizatii teroriste, a spus ministrul, adaugand ca trebuie investigate si actiunile atacatorului.

"Inainte de inceperea atacului, unele lucruri nu au functionat bine, potrivit informatiilor disponibile", a spus Nehammer intr-o conferinta de presa.

In luna iulie, serviciul de informatii slovac a transmis Austriei informatii care sugerau ca atacatorul a incercat fara succes sa cumpere munitie din Slovacia, au spus Nehammer si directorul general pentru Securitate Publica, Franz Ruf.

"In urmatorii pasi, in mod evident ceva nu a mers bine in privinta comunicatiilor", a aratat Nehammer, care a cerut infiintarea unei comisii independente care sa analizeze erorile produse.

Dupa primirea informatiilor din Slovacia, agentiile austriece de informatii de la nivel federal si provincial au facut verificarile necesare si au trimis intrebari Slovaciei, a spus Ruf.

"Depinde de comisie sa clarifce daca procesul a decurs optim si in conformitate cu legea", a precizat ministrul, presat sa spuna ce nu a functionat bine.

Autorul atacului armat, care a fost ucis de politie la cateva minute dupa ce a deschis focul in directia unor baruri aglomerate, era un tanar de 20 de ani, cu cetatenie austriaca si macedoneana. Nascut si crescut la Viena, el fusese condamnat si facuse inchisoare pentru ca incercase sa ajunga in Siria pentru a se alatura organizatiei Stat Islamic.

Toti cei arestati in acest caz au "un trecut de migranti", a mai spus Nehammer.

Seful politiei din Viena, Gerhard Puerstl, a declarat ca acestia au cetatenie dubla, austriaca si din partea statelor Bangladesh, Macedonia de Nord, Turcia sau Rusia.

Martorii atacului au predat autoritatilor peste 20.000 de filmari cu telefonul mobil, pe care autoritatile le-au analizat inainte de a ajunge la concluzia ca a fost un singur tragator, a precizat Nehammer, punand capat confuziei in aceasta privinta.

Elvetia a arestat la randul ei doi barbati, prieteni cu tragatorul, in legatura cu acest atac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
După 21 de zile, un tânăr de 28 de ani, care a incendiat o mașină, a fost în sfârșit depistat de oamenii legii. A fost găsit la Chiajna, acolo unde locuia fără forme legale. A fost...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#atac terorist, #Viena, #politie, #imagini , #Austria