Banca Centrală Europeană a lansat la 1 noiembrie 2023 o fază de pregătire de doi ani, care pune în prezent bazele pentru potențiala emitere a unui euro digital.
Obiectivele principale în această moment includ furnizarea unui proiect de regulament al schemei euro digitale și selectarea potențialilor furnizori pentru platforma și infrastructura euro digitală.
În plus, se urmărește efectuarea de experimente suplimentare și consultări cu părțile interesate pentru ca BCE se se asigure că un euro digital va îndeplini cele mai înalte standarde de calitate, securitate, confidențialitate și utilizare.
BCE se bazează pe feedbackul viitorilor utilizatori
BCE a anunțat luni, printr-un comunicat de presă că, la jumătatea fazei de pregătire a proiectelor pentru euro digital, rămâne angajată să furnizeze actualizări regulate cu privire la activitatea în curs și progresul înregistrat.
Regulile schemei euro digital se vor baza pe un feedback amplu din partea consumatorilor, comercianților cu amănuntul, furnizorilor de servicii de plăți și băncilor centrale.
Moneda digitală a zonei euro va fi proiectată pentru a fi flexibilă, astfel încât să poată include ajustări viitoare.
În prezent se desfășoară activități cuprinzătoare de cercetare și experimentare tehnică a utilizatorilor pentru a aduna informații utile asupra preferințelor acestora și pentru a dezvolta cazuri de utilizare inovatoare pentru euro digital.
Limită de deținere pentru euro digital
Eurosistemul dezvoltă o metodologie pentru calibrarea limitei de deținere pentru euro digital, echilibrând experiența optimă a utilizatorului cu necesitatea de a menține stabilitatea prețurilor și financiară.
BCE analizează modul în care soluția digitală euro offline poate fi implementată pe elementele securizate ale dispozitivelor mobile, purtând discuții tehnice cu producătorii și furnizorii de servicii.
Interacțiunea cu piața are ca scop colectarea de informații cu privire la integrarea monedei euro digitale în ecosistemul de plăți european, să abordeze provocările și să exploreze noi cazuri de utilizare, pentru a se asigura că un euro digital răspunde nevoilor tuturor părților interesate.
Proiectul euro digital își propune să ofere o soluție de plată digitală cu amănuntul paneuropeană, reducând dependența europenilor de furnizorii non-europeni și sporind rezistența și autonomia strategică a ecosistemului de plăți din Europa.
Decizia implementării nu este încă luată
Până la sfârșitul anului 2025, Consiliul guvernatorilor BCE va decide dacă trece la următoarea fază de pregătire.
Decizia privind emiterea unui euro digital va fi luată de Consiliul guvernatorilor numai după ce va fi adoptat cadrul legislativ al Uniunii Europene.
În 2025, BCE își propune să încheie achiziția pentru a selecta potențiali furnizori pentru dezvoltarea platformei de servicii a euro digital.
Aceasta va include evaluarea ofertelor pentru componente externe de la furnizori externi și a ofertelor pentru componente interne de la băncile centrale din Eurosistem.