Evoluția economică slabă a zonei euro pune presiune pe Banca Centrală Europeană să opereze o nouă reducere a dobânzilor.
Măsura vine în contextul în care există o controversă la nivelul factorilor de decizie din BCE, existând voci care susțin că dobânzile nu ar mai trebui reduse, când inflația a ajuns în proximitatea țintei oficiale.
Pe de altă parte, tensiunile politice din Franța și căderea guvernului de la Paris au dus la o explozie a costului datoriei pentru a a doua cea mai mare economie a zonei euro, situație ce ar putea să influențeze decizia de joi a BCE.
Reducerea treptată a dobânzilor
Pe măsură ce inflația în zona euro se apropie de 2%, Banca Centrală Europeană urmează să reducă ratele dobânzilor pentru a patra oară în acest an, slăbind constrângerile asupra economiei regiunii, aflate în dificultate, estimează toți analiștii chestionați de Bloomberg.
Toți, cu excepția unuia, prevăd că joi va avea loc o nouă reducere cu un sfert de punct a ratei de politică monetară, care va ajunge la 3%.
Doar JPMorgan Chase vede o reducere mai mare, de jumătate de punct, susținând că datele recente indică o creștere economică și o inflație mai slabe decât așteptările inițiale.
Oficialii europeni sunt îngrijorați de traiectoria economică, în condițiile în care încetinirea persistentă ar putea trage inflația sub țintă.
De asemenea, problemele politice din Germania și Franța, care pun presiune pe costul datoriei celor două țări, vor atârna în luarea deciziei, precum și incertitudinile legate de agenda economică a lui Donald Trump, care ar putea să lase urme atât la Rezerva Federală a SUA, cât și în mediul economic al zonei euro deopotrivă.
În acest context, majoritatea oficialilor BCE și-au exprimat preferința de a reduce costurile de împrumut doar treptat.
Deciziile viitoare legate de ratele de dobândă vor fi luate în funcție de prognozele trimestriale care vor veni, cu privire la evoluția prețurilor și a produsului intern brut în 2025.
Datoria Franței, în centrul atenției
Eșecul Parlamentului Franței de a ajunge la un acord asupra unui buget pentru 2025 a adus noi turbulențe legate de costul datoriei țării, randamentele la titlurile franceze crescând la un moment dat la fel de mult ca cele ale Greciei.
Acest lucru a stârnit speculații că BCE ar putea reveni la instrumentul de cumpărare de obligațiuni de urgență, pe care l-a creat în 2022.
Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat însă că instrumentul nu este menit să intervină pentru a domoli evoluțiile politice.
Iar analiștii se așteaptă ca președintele BCE, Christine Lagarde, să adopte o poziție similară și să refuze intervenția în piață pentru a ajuta Franța.
O intervenție în piețe a BCE din rațiuni politice poate avea efecte neașteptate asupra sentimentului investitorilor.
Mai mult decât atât, reluarea programului de cumpărare de obligațiuni ar însemna că BCE își va supradimensiona din nou bugetul prin tipărirea de bancnote, ceea ce ar pune presiune suplimentară pe evoluția inflației.
Vot liber! Vrem sa votam!
... Vezi tot