Persecuțiile regimului Lukasenko asupra medicilor din Belarus, în plină pandemie: ”Aproape zilnic primim informații că cineva a fost concediat”

Marti, 20 Iulie 2021, ora 11:15
2973 citiri
Persecuțiile regimului Lukasenko asupra medicilor din Belarus, în plină pandemie: ”Aproape zilnic primim informații că cineva a fost concediat”
Guvernul ”curăță” medicii care s-au pronunțat împotriva conducerii autoritare a lui Alexander LukashenkoFOTO Twitter

Peste 250 de medici bielorusi au fost amendați sau reținuți în centrele de detenție, unii dintre ei suferind bătăi administrate de către serviciile de securitate.

În lupta sa împotriva coronavirusului, Belarusul nu se confruntă doar cu o cantitate redusă de vaccinuri. Guvernul său ”curăță” și lucrătorii din domeniul sănătății care s-au pronunțat împotriva conducerii autoritare a lui Alexander Lukashenko.

Unii dintre aceștia sunt cetățeni care au luat parte la protestele anti-guvernamentale de anul trecut, în timp ce alții au criticat public modul în care regimul de la Minsk a tratat pandemia. Potrivit Fundației de solidaritate medicală din Belarus, o organizație nonprofit, peste 70 de profesioniști din domeniul medical și-au pierdut locul de muncă în ultimele luni, iar opt studenți la medicină au fost exmatriculați de la universitate.

Între timp, peste 250 de medici bielorusi au fost amendați sau reținuți în centrele de detenție, unii dintre ei suportând bătăi de către serviciile de securitate. Șapte persoane au fost condamnate la închisoare pe termen lung sau așteaptă o hotărâre judecătorească, potrivit fundației.

Chiar în ultimele săptămâni, un anestezist din Grodno a fost reținut luna aceasta și apoi amendat cu o sumă în jur de 300 de euro de către o instanță pentru afișarea unui autocolant anti-guvernamental pe una dintre ferestrele sale. Alți doi lucrători medicali au fost concediați din funcții pentru activitățile lor publice. Între timp, a fost reziliat un contract cu un cunoscut ginecolog din Minsk - care a fost arestat și reținut pentru două săptămâni anul trecut după un miting.

Vladimir Martov, fost șef al unei unități de terapie intensivă la un spital din orașul Vitebsk din nordul țării, a fost concediat din spitalul său în aprilie, în ciuda celor 30 de ani de serviciu, după criticile sale repetate cu privire la modul în care guvernul a tratat pandemia. El descrie tendința ca fiind „din ce în ce mai rău”.

„Aproape zilnic, primim informații că cineva a fost concediat sau că nu i s-a înoit contractul cuiva deoarece la un moment dat în viața lor nu au fost de acord cu ceva ce a făcut guvernul”, a spus el. „Este evident că totul este politic”.

Bruce Millar, directorul adjunct al campaniilor pentru Europa de Est și Asia Centrală a Amnesty International, indică, de asemenea, un tipar de suprimare împotriva personalului medical. "Medicii și asistenții medicali se numără printre cei care au plătit un preț uman incredibil pentru profesionalismul lor și pentru manifestarea compasiunii umane", a spus el într-o declarație în iunie, relatează Politico.

Lukașenko discută despre un posibil atac asupra coridorului Suwalki, călcâiul lui Ahile al NATO
Lukașenko discută despre un posibil atac asupra coridorului Suwalki, călcâiul lui Ahile al NATO
Autoproclamatul președinte al Belarusului Aleksander Lukașenko a discutat despre un posibil atac asupra coridoului Suwałki, teritoriul Lituaniei și Poloniei situat între Belarus și regiunea...
Belarusul eludează sancțiunile UE. Ce a relevat o anchetă jurnalistică despre importurile de lemn
Belarusul eludează sancțiunile UE. Ce a relevat o anchetă jurnalistică despre importurile de lemn
Belarus eludează sancțiunile exportând lemn în UE prin Polonia, folosind documente false care sugerează că provine din Kazahstan – o țară care nu are aproape deloc păduri – a constatat...
#Lukasenko, #medici, #Belarus, #persecutie, #pandemie , #Belarus
Comentarii
Poza Injineru
Injineru
rank 5
Obaba comunala face cit 100 de medici