Cum ajută Belarus "turiștii" să intre în Uniunea Europeană. Metodele prin care regimul Lukașenko favorizează călătoria migranților până în Germania

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 14:25
3049 citiri
Cum ajută Belarus "turiștii" să intre în Uniunea Europeană. Metodele prin care regimul Lukașenko favorizează călătoria migranților până în Germania
Mii de migranți vor să intre în UE, pe la granița dintre Belarus și Polonia FOTO Twitter/Nexta

Liderii din Belarus sunt acuzați că se răzbună pentru sancțiunile impuse de UE prin acordarea de vize turistice migranților și prin sprijinirea lor pentru a trece granița spre Polonia.

BBC a urmărit călătoria unui grup de kurzi din Siria, care voiau să ajungă în Germania.

Idris şi prietenii săi, patru tineri kurzi originari din nordul Siriei, au plecat din nordul Irakului, unde munceau, la sfârşitul lunii septembrie, în căutarea unei noi vieţi în Europa.

Grupul a părăsit Siria încurajat de promisiunea unei rute mai sigure deschise de liderul belarus Alexandr Lukaşenko. A fost o binecuvântare pentru ei, pentru că migranţii nu trebuie acum decât să ia avionul spre Belarus, iar de acolo să încerce să treacă graniţa în ţările vecine Belarusului, Polonia, Lituania şi Letonia și să continue spre vestul Europei.

Grupul a pornit din Irbil (nordul Irakului) pe 25 septembrie. Idris a mers să muncească acolo lăsându-şi soţia şi copiii şi promiţând că se vor reuni odată ce va ajunge în Europa.

Idris s-a filmat la aeroportul din Erbil într-o stare de spirit optimistă, după ce a obţinut o viză turistică de şapte zile pentru Belarus. Această parte a călătoriei a decurs aproape fără obstacole. BBC a mers la Erbil, capitala regiunii autonome kurde, pentru a afla cum decurge procesul. Un oraş cu o populaţie de peste un milion și jumătate de locuitori, Erbil este cămin pentru mulți refugiaţi din Siria şi Irak.  

Între 9.000 și 12.000 de dolari pentru a ajunge în vestul Europei

Călătoria spre Europa începe cu contactarea agenţiilor turistice pe baza ponturilor descoperite pe Facebook şi pe grupuri de chat online. Reclamele promit preţuri speciale, asigurări de sănătate, rezervare la hoteluri, ştampile cu vize.

Un astfel de agent îşi spune Murad şi se ocupă cu formalităţile de viză şi organizarea zborurilor spre Minsk în special pentru sirieni. Deşi munca lui nu este ilegală, nu vrea să fie recunoscut.  

În vară, după ce declaraţiile ameninţătoare ale lui Lukaşenko au făcut înconjurul reţelelor sociale, Murad şi-a contactat prietenii din Belarus.

„Au spus că într-adevăr este mai uşor acum (n.r. - să se obțină vize). Ştiam că va fi la fel ca în 2015, cu Turcia”, a spus Murad. În 2015, tot în urma unei dispute cu UE, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a permis migranților adunați la graniță să ia calea Europei.

După obținerea vizei, următorul pas e găsirea unui traficant. Murad nu recunoaşte că lucrează cu traficanţi, spunând că îşi sfătuieşte clienţii să facă rost de unul când ajung la Minsk.  Totuşi aceştia pot fi întâlniţi pe străzile de lângă agenţia sa.

El spune că preţurile pentru a ajunge în occident sunt mari, între 9.000 şi 12.000 de dolari. „Traversezi păduri necunoscute, într-o ţară străină. Poţi întâlni hoţi ce te aşteaptă pe aceste drumuri. Mafia e cu ochii pe tine. Sunt animale sălbatice, râuri, mlaştini. Te afunzi în necunoscut chiar dacă ai GPS”, povestește un astfel de traficant. Întrebat despre rolul jucat de Belarus, acesta spune că face lucrurile mai uşoare, „ajută oamenii”.  

În august, la presiunea Uniunii Europene, operatorul de zbor irakian a suspendat zborurile directe Bagdad-Minsk. Migranţii sosesc însă cu zboruri din Istanbul, Dubai şi Damasc.   Grupul lui Idris a fost norocos să aibă asigurate rezervări la hotelul Sputnik din Minsk. Drumul spre Belarus i-a costat 5.000 de dolari de persoană şi a inclus biletul de avion, cazarea la hotel şi vizele turistice. Din Belarus, Idris urma să fie trecut de traficanţi în Polonia şi de acolo în Germania.

Migranții, ajutați de soldații belaruși să treacă în Polonia

După ce au ratat prima întâlnire cu traficantul care trebuia să-i ducă în Germania și au fost nevoiți să aștepte zile bune la granița Belarusului cu Polonia, Idris și prietenii săi au avut parte de alte ghinioane.

A doua tentativă a grupului de a trece în Polonia s-a soldat cu eşec. Înregistrările video surprind dialoguri tensionate în rusă, engleză şi arabă. Sirienii au fost opriţi de poliţia belarusă care le-a luat paşapoartele şi i-a trimis înapoi la Minsk.

Întorşi la hotel, traficanţii le-au cerut tarif pentru recuperarea paşapoartelor. Hotelul se umpluse între timp cu noi „turişti” din Siria, Irak şi Yemen.

La 11 zile de la sosirea în Minsk, tinerii au reușit să treacă granița în Polonia prin Brest, un oraș din sud-vestul țării.

Aici, au fost ajutați de soldații belaruși. „Cred că au tăiat gardul din sârmă pentru noi”, a spus Idris.

Pe 9 octombrie, au ajuns la punctul de întâlnire de lângă oraşul Milejczyce iar de acolo în Germania, unde s-au despărţit.

Idris a plecat spre Olanda unde intenționa să se prezinte autorităţilor, ca să poată obține azil şi să-și aducă familia alături de el.

Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi, 25 aprilie, ministrul polonez de externe...
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi, 25 aprilie, că facilitățile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o țintă...
#migranti, #migranti Germania, #Polonia, #criza migranti Europa, #Lukasenko , #Belarus