Bruxelles-ul critica din nou Romania pentru interzicerea adoptiilor internationale

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 20:26
1502 citiri
Bruxelles-ul critica din nou Romania pentru interzicerea adoptiilor internationale
Foto: Romania Libera

Parlamentul European a criticat din nou Romania pentru interzicerea adoptiilor internationale.

Institutia europeana a dezbatut, luni seara, o initiativa a 62 de eurodeputati, majoritatea italieni, pentru redeschiderea adoptiilor internationale la nivelul Uniunii Europene, Romania fiind mentionata aproape in exclusivitate in criticile aduse legislatiei care nu permite adoptii internationale, arata un comunicat transmis, marti, de parlamentarul Victor Bostinaru si citat de Mediafax.

"Desi atat dezbaterea, cat si textul rezolutiei, vizeaza situatia generala a adoptiilor internationale din toate cele 27 de state membre, in discursurile eurodeputatilor, Romania a fost tara mentionata aproape in exclusivitate in criticile aduse legislatiei care nu permite adoptii internationale. Rezolutia eurodeputatilor va fi supusa la vot maine, 19 ianuarie", se precizeaza in document.

Dezbaterea vine la niciun an de cand petitia organizatiei italiene "Amici dei bambini", prin care se solicita redeschiderea adoptiilor internationale de catre Romania, a fost inchisa la propunerea europarlamentarului PSD Victor Bostinaru si cu acordul tuturor membrilor Comisiei de Petitii a Parlamentului European.

Potrivit comunicatului, eurodeputatul Victor Bostinaru a salutat dezbaterea de luni din plenul Parlamentului European pornind de la premisa ca "protectia drepturilor copilului este si trebuie sa fie o prioritate a fiecarui stat membru al Uniunii noastre atata vreme cat scopul final pentru toti cei prezenti aici este acela de a promova interesul copiilor".

Eurodeputatul a reamintit celor prezenti faptul ca deschiderea portilor pentru adoptii internationale in Romania, a insemnat crearea unor retele de trafic de copii fara precedent, cu cazuri de rapire a copiilor si vanzarea lor spre Occident, in colaborare cu organizatii europene si internationale.

"Intre 1997 si 2000, Romania a "exportat" 9.150 de copii, iar tara mea nu va mai accepta niciodata o asemenea monstruozitate" a declarat Bostinaru.

La randul sau, europarlamentarul Sabin Cutas a cerut, luni, in plenul Parlamentului European, stoparea presiunilor care se fac asupra statelor membre pentru liberalizarea adoptiilor internationale, afirmand ca acest lucru ar creste riscul de trafic cu copii, dar si numarul abuzurilor.

Basescu: Legea adoptiilor nu se schimba cat sunt eu presedinte

Presedintele Traian Basescu a declarat, in aprilie 2010, la Bruxelles, ca legea privind adoptiile nu se va schimba, "cel putin" atat timp cat va fi el presedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face "la Bruxelles si nu numai".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#adoptii internationale Romania, #initiativa Parlamentul European , #Bruxelles