Liderul separatist catalan Carles Puigdemont se întoarce la Bruxelles, după arestrea din Sardinia

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 15:47
1418 citiri
Liderul separatist catalan Carles Puigdemont se întoarce la Bruxelles, după arestrea din Sardinia

Europarlamentarul catalan Carles Puigdemont, inculpat în Spania cu privire la activitatea separatistă din Cataloniei, a sosit luni, 27 septembrie la Bruxelles, după ce a fost arestat o scurtă peroadă de timp în Sardinia, declară avocatul său AFP.

”El este la Bruxelles şi se va întoarce în Sardinia duminică”, pentru a asista lunea viitoare la o audiere judiciară cu privire la extrădarea sa, cerută de către Madrid, declară într-un mesaj avocatul lui Puigdemont, Gonzalo Boye.

Instalat în Belgia, unde a fugit în 2017 pentru a se sustrage procedurilor justiţiei spaniole, fostul preşedinte al Cataloniei, în vârstă de 58 de ani, a fost arestat joi seara, la sosirea pe aeroportul de la Alghero, pe insula italiană, unde urma să particpe la Festivalul catalan Adifolk.

El a fost eliberat vineri seara, după ce s-a angajat să revină în Sardinia la audieri în vederea extrădării.

Puigdemont, un eurodeputat din 2019, a anunţat sâmbătă că este necesar să se întoarcă la Bruxelles, pentru a asista la o reuniune a Comisiei Comerţului Extern din cadrul Parlamentul Euroean (PE), din care face parte.

Justiţia spaniolă îl acuză pe Puigdemont de ”răzvrătire” şi ”deturnare de fonduri publice” în rolul pe care l-a jucat în secesiunea eşuată din 2017, una dintre cele mai grave crize din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste, în 1975.

În pofida interdicţiei justiţiei spaniole, Guvernul său regional a organizat atunci un referendum de autodeterminare, urmat, câteva săptămâni mai târziu, de o declaraţie de independenţă, moartă la naştere.

Madridul l-a destutuit pe Puigdemont, a plasat regiunea sub tutelă şi i-a arestat pe principalii lideri ai mişcării separatiste care nu au fugit ăn străinătate.

În martie 2018, liderul catalan a fost arestat pentru prima oară, la cererea Spaniei, în Germania de această dată. Însă el a fost eliberat câteva zile mai târziu.

În calitate de eurodeputat, Puigdemont a beneficiat o vreme de o imunitate parlamentară, însă PE o-a ridicat imunitatea la 9 martie, cu o largă majoritate. Această măsură a fost confirmată la 30 iulie de către Tribunalul Uniunii Europene.

Hotărârea PPE face însă obiectul unui recurs, a cărui soluţionare definitivă pe fond, de către justiţia UE, urmează să să pronunţată la o dată ulterioară.

Avocaţii lui Puigdemont consideră, astfel, că hotărârea PE de a-i ridica imunitatea este ”suspendată”, la fel ca aplicarea mandatului de arestare spaniol, şi că clinetul lor beneficiază de imunitate europeană.

Citeste si:
Otoniel, cel mai căutat traficant din Columbia, va fi extrădat în SUA. Cum a fost prins lordul drogurilor
Otoniel, cel mai căutat traficant din Columbia, va fi extrădat în SUA. Cum a fost prins lordul drogurilor
Guvernul de la Bogota a anunţat duminică, 24 octombrie, că pregăteşte extrădarea în Statele Unite a lui Otoniel, şeful celei mai puternice bande de traficanţi de droguri din ţară,...
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au inţeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au inţeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat joi, 28 octombrie, că "sănătatea oamenilor nu se negociază", afirmând că românii au înţeles acest lucru,...
Sursa: NEWS.RO