Si Napoleon si-a dorit sa ajunga cu forta la Bruxelles

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 09:24
4927 citiri

Asistam din ce in ce mai mult la batalia asta absurda pentru Bruxelles, in conditiile in care oricum nu prea contam in algoritmul informal (chiar si cel formal) al luarii deciziilor la nivel European, Romania fiind practic inexistenta la nivel de lobby, policymakers, ca sa nu mai vorbim de think tanks.

Cand eram copii si plecam cu parintii in vacanta, fiecare calatorie cu trenul incepea prin deja clasica bataie intre mine si frate-miu: cine sta la geam? Era un fel de vanzoleala de valize, scrasnit al parintilor printre dinti, pumni baietosi la nivel intercostal, calatori vizibil marcati de perspectiva unui voiaj tensionat si... mai nimic.

Tot circul se potolea cand aparea "controlorul" (probabil conductor in mod oficial si transformat in "nas" cand am devenit adolescenti). Se lasa linistea, noi intepeneam intr-o pozitie care sa nu aminteasca nimic de trecutul beligerant stopat brusc de realitate, iar apoi ne afundam care mai de care prin poalele parintilor.

Clantanitul sec al aparatului de taxat era parca un avertisment ca acel contur perfect al gaurelelor din bilete, pe care il contemplam minute in sir, poate fi transferat si la urechiusele noastre.

Ce castiga tara noastra din aceasta vanzoleala a ocuparii unui scaun in Consiliu de catre X sau Y? Ce dezbateri de pozitii strategice sunt supuse atentiei publice? Cum sunt aparate interesele romanilor prin, atentie, delegarea unui imputernicit care sa fie vocea poporului la nivel european?

Intrebari grele, dar cu un raspuns unic si simplu: nimic. E o lupta de orgolii intr-un ocean de probleme globale, de rezolvarea carora depinde si destinul nostru, al romanilor. E o problema a "lor", nu a "noastra".

Nu sunt un fan al vreunui politician sau al altuia, am doar decenta profesionistului in ceea ce face si am respectul pentru voturile din spatele celor alesi. Problema votului poate fi nuantata, dar vrem sau nu vrem, exprimarea vointei populare este imaginea fidela a natiunii la un moment dat. Nu putem merge cu imaginatia doar in zonele particulare de interes. Asta e situatia si ne straduim individual sa facem lucrurile sa fie mai bune astazi mai mult ca ieri si maine mai mult ca azi.

Pai daca poporul roman a votat sa avem un Presedinte pe un mandat clar determinat, iar acelasi popor roman a votat mai recent schimbarea pentru un alt fel de guvernare, de ce este rastalmacita aceasta vointa si nu-si vede fiecare de mandatul lui? Ne intereseaza mai mult cate randuri a plagiat nu stiu cine sau e mai important cate procente de fonduri structurale s-au absorbit? Ne preocupa mai mult schimbarea unor nume prin ministere sau e necesara crearea de locuri de munca?

Bun, se duce X sau Y la Bruxelles, problema nefiind decat una de marcare a teritoriului; credeti ca se emotioneaza careva pe la Consiliu ca a venit unul sau altul? E vorba de decenta in primul rand aici, iar apoi de aparare a intereselor natiunii. Nu ne putem mascari la nivel european pe o problema copilaresca, nu de alta, dar iata ca "nasul" a hotarat si e bine ca fiecare sa stea in poala tutorelui sau, desi se vede ca nu e asa.

La Bruxelles sunt o multime de alte actiuni, mai ales in ultimele patru saptamani, pe care nimeni nu se bate, dar in schimb sunt vitale pentru ceea ce se intampla in economia reala, in societatea in care traim. Preocuparea celor care guverneaza trebuie sa fie crearea unor mecanisme eficiente care sa intareasca o participare activa a reprezentantilor Romaniei la Bruxelles. In zona grupurilor de reprezentare si influenta se duce batalia la nivel european deoarece de aici pleaca realizarea legilor, strategiilor, politicilor.

Si ca sa va dau un exemplu concret, prezint agenda celor mai importante evenimente de la Bruxelles din ultima luna, evenimente la care am participat, luat pozitie, dezbatut, prezentat solutii, in calitate de cercetator amarat exilat in capitala UE pe merite proprii si nu pe banii tarii.

In ultimele sase luni, avand sansa sa fiu invitat si sa particip activ la toate reuniunile de acest gen, am reusit sa fac stiute problemele reale ale Romaniei in problema fondurilor europene si a dezvoltarii regionale, cat nu au reusit armatele de reprezentante, birouri, delegatii sustinute din banii contribuabililor romani.

Necazul este ca in timp ce aici, la Bruxelles, sunt luat in seama, iar studiile si analizele mele contribuie la formarea unei imagini mult mai complete despre realitatea romaneasca, iar in tara, punand pe masa un pachet concret, stiintific fundamentat de deblocare a mecanismului de absorbtie a fondurilor europene, ministerul responsabil se face ca nu intelege.

Nicio problema, acelasi set de masuri este valabil pentru oricare alta tara din zona obiectivului de convergenta, dar pentru mine provocarea cea mare este Romania, tara careia apartin, regiune cu un potential generos de resurse pentru o dezvoltare durabila, robusta si competitiva. Asadar...

Pe 25 mai, European Water Conference, prezidata de Comisarul European - Janez Potocnik, unde s-a luat in considerare crearea platformei de consultare si dezbatere pentru o mai buna implementare, integrare si executare a strategiei in domeniul apei, ca resursa.

Pe 28 mai, intrunirea Mission Growth - Europe at the Lead of the Need of industrial Revolution, cu participarea la varf a Presedintelui si Vice Presedintelui Comisiei Europene, Manuel Barroso respectiv Antonio Tajani, la care s-a discutat in mod concret despre schimbarea orientarii catre crearea de locuri de munca si deschiderea pentru consolidarea unei cresteri economice sustinute.

Pe 31 mai, Bruxelles Economic Forum - A Europe 2020 Initiative, cu participarea Vice Presedintelui CE - Olli Rehn, a renumitului profesor Philippe Aghion de la Harvard, unde s-a discutat peoblema relansarii economice, necesitatea impunerii disciplinei financiare si solutii eficiente de iesire din criza.

Pe 7 iunie, European Business Forum on Vocational Training, prezidata de directorul General al DG Education and Culture si Ministrul Danez al Educatiei, tara care detine presedintia Consiliului, directionata pe tendintele si provocarile dezvoltarii carierelor si abilitatilor fortei de munca.

Pe 12 iunie, Consultative Commission on Industrial Change - For a Continuous Sustainable Industrial Change, cu participarea Presedintelui Comitetului Economic si Social European - Staffan Nilsson, orientata mai ales spre sprijinirea noilor State Membre ale UE de a face fata situatiei actuale.

Pe 13 iunie, Territorial Dialogue for Smart, Sustainable and Inclussive Growth, cu participarea Presedintei Comitetului Regiunilor - Mercedes Bresso, unde s-au discutat probleme concrete legate de crearea de noi locuri de munca, asa-numitul Job-Rich Recovery Package.

Pe 14 iunie, Investment and Growth in the Time of Climate Change, organizata de European Investment Bank, cu participarea Presedintelui EIB - unde s-a pus problema orientarii politicii investitionale la nivel european catre dezvoltarea durabila si protejarea mediului.

Pe 17 iunie, Transforming Regional Economies: The Power of research and Innovation, Strategies for Smart Specialisation, cu participare extraordinara a comisarului european pentru dezvoltare regionala - Johannes Hahn unde s-a discutat problema intaririi politicii de coeziune pentru realizarea convergentei la nivelul UE.

Pe 18 iunie, Policy Bridge: EU Patent Reform and its Impact on Innovation, organizata la Parlamentul European de think tank-ul Science Business, cu participarea directorului general al DG Internal Market and Service - Jonathan Faull, unde s-a pus problema standardizarii in domeniu si a gasirii solutiilor pentru crearea unui sistem mai eficient si flexibil.

Pe 20 iunie, ManagEnergy Annual Conference - Sustainable Investments in Cities and Regions, cu participarea Vice Presedintelui CE - Siim Callas si a Comisarului European - Gunther Oettinger, unde s-a pus accentul pe schimbarea surselor de energie, reducerea ponderii utilizarii combustibililor fosili si gasirea unor surse alternative de energie regenerabila.

Pe 22 iunie, Digital Agenda for Europe - Driving Digital Growth by Innovation and user Empowerment, la Parlamentul European, prezidata de Vice Presedinta CE - Neelie Kroes si in care s-au creat premise certe pentru urgentarea procesului de extindere si utilizare a tehnologiilor moderne de comunicare, in educatie, guvernanta, business, etc.

Pe 26 iunie, e-Procurement - Challenges and Opportunities, la Parlamentul European, cu participarea extraordinara a Comisarului European - Michel Barnier, unde s-a discutat despre obligativitatea impunerii sistemului electronic de desfasurare a achizitiilor publice.

Iata ce inseamna Bruxelles: munca, profesionalism, dezbatere, apararea intereselor tarii si nu revendicari fortate de locuri in avion, nu blituri si interviuri sforaitoare, nu denigrarea voluntara a unor segmente mai mari sau mai mici de populatie.

Haideti sa ne vedem fiecare de treaba in care ne pricepem si suntem investiti, nu sa gasim tertipuri sa schimbam niste reguli stabilite, sa faultam presupusi adversari, sau sa cream instrumente de atac impotriva anumitor institutii care functioneaza in virtutea statului de drept!

Nu uitati ca si Napoleon si-a dorit sa intre cu forta in Bruxelles, numai ca prin orgoliul lui nemasurat a starnit furia unora care au zis stop, iar totul s-a terminat pentru ambitiosul auto-intitulat imparat, la Waterloo, adica in buza mult-ravnitului Bruxelles.

Astazi Waterloo este o boema si o promenada duminicala savuroasa pentru cosmopolitii belgieni, americani si de aiurea, peste tot fiind inscriptionat numele Ducelui de Wellington si a rasunatoarei victorii in celebra lupta. Nu degeaba, victimele frustrarii care ajung la recuperare isi aroga profilul lui Napoleon.

In concluzie, daca tot vrem o tara ca afara, pai sa facem si noi cum se face pe afara, iar cand ajungem sa dovedim ca avem forta si priceperea necesara sa fim parte integranta a acestui angrenaj de o complexitate impresionanta, atunci sa rediscutam probleme colaterale legate de cine sta la geam si... cine ramane cu ochii pe fereastra.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#reprezentare Romania Bruxelles, #Romania proiecte Bruxeles, #Octavian Serban Bruxelles , #Bruxelles
Comentarii
Poza AdyCa
AdyCa
rank 4
Este o impietate sa-l compari pe Tonta, cu Napoleon....
Poza ETC
ETC
rank 1
Politic Ponta va conduce o Europa, nu o Romanie :)))