Eutanasia copiilor, la un pas de votul final in parlamentul unei tari din Europa

Joi, 13 Februarie 2014, ora 12:02
5281 citiri
Eutanasia copiilor, la un pas de votul final in parlamentul unei tari din Europa

Belgia, una dinte putinele tari unde eutanasia este legala, va face in aceasta saptamana inca un pas fara precedent eliminand restrictiile de varsta pentru persoanele care pot solicita sa fie eutanasiati.

Desi crunta, legislatia pare sa aiba suportul unei largi majoritati, chiar daca a ridicat si o serie de oponenti, inclusiv un numar important de medici pediatri, dar si oameni care au organizat proteste de strada impotriva eutanasiei copiilor temandu-se ca acestia, fiind vulnerabili, vor fi lasati sa faca o alegere finala ireversibila.

Sondajele de opinie arata o larga sustinere a masurii, 75% din populatia tarii declarandu-se in favoarea eutanasiei. Cu toate acestea, in ultimele luni a existat si o opozitie activa, mai ales din partea bisericii. "Deschidem o usa pe care nimeni o va mai putea inchide", spune Andre Leonard, Arhiepiscop de Mechelen-Bruxelles. "Exista riscul unor consecinte foarte grave pe termen lung pentru societate si pentru sensul pe care il dam vietii, mortii si libertatii fiintelor umane", mai crede acesta.

Medicul Gerland van Berlaer, un cunoscut pediatru din Bruxelles, crede insa ca eutanasia este cel mai milostiv lucru care poate fi facut. Noua lege va fi foarte specifica, ea aplicandu-se doar copiilor care sufera de cancer in stagii terminale sau alte asemenea boli grave si suporta dureri insuportabile, afirma acesta, citat de Huffington Post.

"Vorbim despre copii care se afla la sfarsitul vietii lor. Nu este ca si cum ar mai avea luni sau ani de trait. Viata lor se va termina oricum", spune van Berlaer, care afirma ca multi dintre pacientii sai minori ii cer sa ii ajute sa moara. "Cuvintele pe care ei ni le adreseaza sunt: 'Nu ma lasati sa mor intr-un mod oribil, lasati-ma acum cand inca sunt un om si cat inca mai am demnitate'", marturiseste medicul.

Sub legea actuala, copiii trebuie sa lase natura sa isi urmeze cursul pana ce implinesc 18 ani, cand pot solicita sa fie eutanasiati.

Tara din Europa in care si copiii vor putea fi eutanasiati - inca un pas a fost facut

Senatul belgian a votat, pe 12 decembrie 2013, modificarea unei legi din 2002 prin care eutanasia se poate aplica si minorilor, insa doar in anumite conditii. Acestea includ consimtamantul parintilor, iar fiecare minor trebuie sa demonstreze "discernamantul" in fata unui psihiatru sau psiholog.

Joi, noile schimbari aprobate de senatul Belgian vor fi supuse votului din cealalta camera a parlamentului Belgian, Camera Reprezentantilor, unde se asteapta ca acestea sa treaca.

Citeste si:
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebbok, Rareș Bogdan a...
UPDATE Cancelaria premierului se mărește cu zeci de posturi, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate. Noile competențe extinse VIDEO
UPDATE Cancelaria premierului se mărește cu zeci de posturi, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate. Noile competențe extinse VIDEO
UPDATE 20:05 Guvernul a aprobat luni, 27 iunie, o hotărâre care prevede extinderea competențelor Cancelariei Prim-ministrului, fiind preluate şi elemente din componenţa Secretariatului General...