Raiduri antitero fara precedent in Belgia: Cel mai cautat terorist din Europa scapa din nou!

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 01:45
23856 citiri
Raiduri antitero fara precedent in Belgia: Cel mai cautat terorist din Europa scapa din nou!
Foto: Twitter / Stuart Webb

In Belgia au avut loc mai multe actiuni antiteroriste, duminica seara, in centrul Bruxelles-ului, pe strazile adiacente Pietei Mari, in suburbiile Molenbeek si Schaerbeek, dar si la 60 de kilometri departare, la Charleroi, conform presei belgiene.

Presa locala s-a aflat sub embargou mediatic pana la finalizarea interventiei.

Jurnalistii din capitala Belgiei au informat in cursul serii ca politistii si militarii care impanzesc strazile au fost anuntati prin statii sa fie in alerta, potrivit La Libre.

Belgia ramane in alerta: Scolile si metroul din Bruxelles raman inchise luni

In scurt timp insa nu au mai venit informatii de la fata locului, iar presa locala a confirmat ca Politia a cerut sa nu se mai divulge informatii despre operatiunile in desfasurare, pentru ca acestea riscau sa ajunga la teroristii vizati.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor din Belgia:

01:45 - Autoritatile belgiene au tinut o conferinta de presa, luni, in jurul orei 01:40, ora Romaniei, in care au anuntat ca au fost operate 19 perchezitii in Bruxelles si Charleroi, 16 persoane au fost retinute, nu au fost gasite arme sau explozibili, nu a fost gasit Salah Abdeslam, cel mai cautat terorist din Europa.

Unul dintre cei retinuti la Molenbek a fost ranit de politisti, care au deschis focul asupra sa, cand acesta a incercat sa intre cu masina in ei.

Operatiunile s-au desfasurat fara alte incidente notabile, sustin autoritatile belgiene, care nu au oferit alte detalii si nici nu au acceptat intrebari din partea jurnalistilor.

01:20 - Cele mai proaspete informatii arata ca in operatiunile antiteroriste s-a intervenit cu blindate ale armatei (suburbia Schaerbeek, cartierul Pavillon) si s-au tras focuri de arma (Molenbeek), mai multe persoane au fost retinute, dar printre ele nu se afla si Salah Abdeslam, cel mai cautat om din Europa, potrivit Le Soir.

Autoritatile au perchezitionat domiciliul unui unchi de-al sau si au reusit la un moment dat sa-i dea de urma, dar se pare ca Abdeslam a reusit sa fuga spre Germania, la volanul unui BMW.

00:55 - Pentru ca raidurile s-au incheiat oficial, presa din Belgia a inceput sa ofere din nou informatii despre actiunile antiteroriste de duminica seara.

Astfel aflam ca in Bruxelles s-a intervenit in 5 locuri diferite, in centrul orasului.

00:50 - Autoritatile le-au multumit belgienilor pentru respectarea embargoului media (si social media), iar o conferinta de presa urmeaza sa aiba loc in scurt timp in centrul Bruxelles-ului, in Piata Mare.

Intre timp, pentru ca pot din nou sa transmita informatii de Twitter, locuitorii au inceput din nou sa-si impartaseasca experientele din timpul raidurilor.

Asa aflam ca o cafenea din centrul orasului, care se pare ca a preferat sa nu-si inchida portile, asa cum au sfatuit autoritatile, a fost evacuta in timpul raidurilor.

00:40 - Autoritatile anunta ca operatiunile antiteroriste de duminica seara s-au incheiat, pentru moment. Au fost operate mai multe retineri si perchezitii, dar mai multe detalii sunt asteptate intr-o conferinta de presa la ora 01:00, ora Romaniei.

Cele mai noi informatii arata ca ar fi fost arestati sase teroristi, dintre care unul ar fi ranit.

00:25 - O alta zona vizata de operatiunile antitero a fost suburbia Molenbeek, din Bruxelles, o zona saraca a carei populatie este constituita in principal din imigranti musulmani, unde au mai fost facute razii si imediat dupa atentatele din Paris.

Trupele speciale au intrat si in Schaerbeek, tot din apropierea capitalei Belgiei.

00:02 - Operatiunea antiterorista din Charleroi s-ar fi incheiat cu retinerea unui suspect, dar autoritatile nu au oferit si alte detalii.

23:40 - Rugati de autoritati sa nu mai distribuie pe retelele de socializare informatii despre raidurile care au loc acum in Bruxelles si in alte zone, pentru a nu-i da de gol pe politisti, belgienii au gasit o metoda inedita de a schimba subiectul pe hastagul de pe Twitter #BrusselsLockdown, care a fost dedicat exact acestui subiect: posteaza poze cu pisici.

22:53 - Martorii oculari sustin ca au auzit schimburi de focuri, iar armata a intervenit inclusiv cu elicoptere.

Lipsa informatiilor din ultimele ore vine din cauza faptului ca autoritatile au facut un apel al presa si la populatie sa nu mai publice stiri de la fata locului, pentru ca teroristi aflau astfel care sunt miscarile politiei.

Oamenii sunt rugati sa-si pastreze calmul si sa urmeze intocmai instructiunile politistilor.

22:30 - Jurnalistul Channel 4 Stuart Webb, aflat la fata locului, informeaza ca intre timp atmosfera s-a mai detensionat, iar personalul hotelului in care se afla a deblocat usa principala, care era baricadata cu un carucior pentru bagaje.

Situatia tensionata de duminica seara din centrul Bruxelles-ului vine in contextul in care orasul se afla in stare de alerta maxima privind iminenta unui atac terorist, iar fortele de ordine care impanzesc orasul reactioneaza la cea mai mica amenintare, incercand sa evite o tragedie precum cea de la Paris.

Tot in cursul acestei zile a fost evacuata o intreaga televiziune, din cauza unor suspiciuni care nu s-au verificat privind existenta unei masini-capcana.

Politistii au informatii ca la Bruxelles s-ar afla cel putin doi jihadisti inarmati cu minim o bomba, care se pregatesc de atac, asa ca nu pot risca si verifica orice pista.

Alerta terorista la Bruxelles: Televiziune evacuata - se cauta o bomba - UPDATE

MAE roman avertizeaza ca la Bruxelles ramane instaurata starea de alerta maxima, ceea ce indica o "amenintare serioasa si iminenta".

"Statiile de metrou raman inchise, trenurile periurbane sunt suspendate, astfel ca, din cauza lipsei mijloacelor de transport in comun, in cursul zilei de luni, 23 noiembrie 2015, scolile si universitatile din Bruxelles vor fi inchise.

Se recomanda locuitorilor capitalei belgiene, sa evite 'locurile cu o concentratie mare de oameni', cum ar fi ;concerte, evenimente majore, gari, aeroporturi, transportul in comun; si centrele comerciale aglomerate", se arata in comunicatul ministerului roman de externe.

21:45 - Perimetrul de securitate include strazile Midi (la doi pasi de celebrul Manneken Pis), Teinturiers, Marche-au-Charbon si Lombard (pana la piata Saint-Jean). Circulatia a fost oprita in aceasta zona, iar strazile au fost blocate de politisti inclusiv cu ajutorul unor masini si autobuze oprite transversal.

21:15 - Martori citati de Le Soir sustin ca atmosfera este linistita in Piata Mare, care oricum este aproape goala, dar ca Bd. Midi este blocat pe o portiune de circa 100 de metri de catre politie.

Locuitorilor li s-a cerut sa nu se apropie de ferestre, iar fortele de ordine au blocat intreaga zona.

Anonymous: Statul Islamic pregateste un val de atentate duminica, 22 noiembrie

20:50- Jurnalisti aflati la fata locului, cazati la un hotel din zona, sustin ca soldatii le-au spus sa nu iasa din cladire, pentru ca riscul producerii unui atac este foarte mare.

Unul dintre acestia este Stuart Webb, jurnalist Channel 4 cazat la hotelul Radisson din Bruxelles, care scrie pe Twitter ca soldatii sunt agitati si-au pus castile si sunt in alerta.

Tot el povestea in cursul zilei ca n-a mai avut paza militara la hotel de cand transmitea din Republica Centrafricana. Ca o ironie a sortii, saptmana aceasta teroristii islamisti au lovit un hotel Radisson din Mali.

Teroare si luare de ostatici in Mali la un hotel Radisson - vezi desfasurarea evenimentelor dintr-o noua vineri neagra

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#alerta terorista Bruxelles, #operatiune antitero Bruxelles , #Bruxelles