Un an de la atentatele din Bruxelles soldate cu 32 de morti. Numeroase intrebari au ramas si acum fara raspuns

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 07:02
3204 citiri
Un an de la atentatele din Bruxelles soldate cu 32 de morti. Numeroase intrebari au ramas si acum fara raspuns
Foto: Hepta.ro

La un an dupa ce un grup de atentatori sinucigasi care jurasera credinta organizatiei teroriste Statul Islamic a ucis 32 de oameni la Bruxelles, autoritatile belgiene spun ca raman multe neclaritati despre cine a ordonat atacul, chiar daca cei care le-au pus in aplicare sunt fie in inchisoare, fie morti.

Atacurile de pe 22 martie, de la Bruxelles, s-au produs pe aeroportul Zaventem si intr-o garnitura de metrou, la patru luni dupa atentatele de la Paris, soldate cu 130 de morti, relateaza Reuters.

Ambele au fost comise de celule de tineri musulmani, dintre care unii se intorsesera din Siria. Celulele aveau legaturi intre ele.

De atunci, Belgia este in alerta sporita si incearca sa reduca atat amenintarea interna, cat si pe cea reprezentata de militanti care s-ar putea intoarce din Orientul Mijlociu.

"Vom avea certitudine numai cand situatia din Siria si Irak va fi rezolvata", a spus un inalt oficial in legatura cu anchetele privind atacurile de la Bruxelles. Acele doua tari au atras peste 400 de belgieni care s-au alaturat Statului Islamic, potrivit unui raport al Centrului International Anti-terorism de la Haga.

Acest numar face din Belgia unul dintre statele cu cei mai multi jihadisti straini din Orientul Mijlociu.

In timp ce capitala belgiana se pregateste sa marcheze miercuri un an de la atentate, cu o serie de ceremonii, autoritatile nu sunt sigure inca cine din Statul Islamic a organizat si ordonat atacurile, desi 59 de oameni sunt in arest si 60 au fost eliberati pe cautiune.

Intrebat despre autori, premierul belgian Charles Michel a declarat ca ancheta este in curs, insa nu exista indoieli privind ideologia care a inspirat masacrul.

"Atacurile sunt inspirate de ISIL, sunt inspirate de o ideologie totalitara menita sa distruga valorile europene", a explicat Michel. "Trebuie sa luptam impotriva acestei ideologii cu hotarare deplina", a adaugat el.

Cea mai recenta arestare a avut loc in luna ianuarie. A fost vorba despre un barbat suspectat ca a falsificat actele de identitate pentru Khalid El Bakraoui, kamikazele in varsta de 27 de ani care a ucis 16 oameni intr-o garnitura de metrou in statia Maelbeek.

Desi soldatii sunt in continuare o prezenta permanenta in statiile importante din Bruxelles, oficiali din serviciile de securitate le-au spus reporterilor ca exista inca riscul ca militanti inarmati sa fie in libertate.

Pentru serviciile belgiene de securitate, unele comunitati sunt greu de infiltrat. Unul dintre exemple este cel al comunitatii musulmane din cartierul Molenbeek, unde principalul suspect pentru atacurile de la Paris, Salah Abdeslam, s-a ascuns in apropiere de locuinta familiei sale timp de patru luni. Arestarea sa i-a impins pe complicii sai sa atace Bruxelles-ul, dupa patru zile.

In pofida eforturilor de a detecta si descuraja influenta ideilor islamiste violente, tineri care se implica in infractiuni minore sunt in continuare vulnerabili la acestea, spun oficiali. Acestia din urma au dat, insa, asigurari ca supravegherea potentialilor jihadisti s-a intensificat in ultimul an.

Numai cinci belgieni au fost descoperiti incercand sa ajunga in Siria anul trecut si numai unul a reusit, au spus oficialii.

Desi numarul este mult mai mic decat anul trecut, serviciile de securitate sunt ingrijorate pentru ca Statul Islamic le-a ordonat adeptilor sai sa "atace necredinciosii acasa".

Circa 160 de cetateni belgieni se afla inca in Siria, estimeaza oficialii. Insa aproximativ 80 de copii s-au nascut acolo, ceea ce alimenteaza temerile.

"Acesti copii ar putea fi pericolul de maine", a spus un oficial. "Au vazut atrocitati, au fost spalati pe creier. Unii dintre ei au primit deja pregatire militara. Chiar trebuie sa lucram cu ei la intoarcere", a adaugat el.

Citeste mai multe despre atentatul din urma cu un an

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#atentate Bruxelles, #atentate Zaventem , #Bruxelles