Un "compromis" numit Europa - cine mai este dispus sa cedeze?

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 09:05
2433 citiri
Un "compromis" numit Europa - cine mai este dispus sa cedeze?

Summit-ul programat pentru a se ajunge la un acord asupra proiectului de buget european pentru perioada 2014 -2020 a inceput intr-o atmosfera tensionata, joi, la Bruxelles, cu lideri europeni foarte putini dispusi sa compromita interesele nationale in numele unei Europe care nu ii mai face sa viseze pe cetatenii tarilor lor.

Intalnirile desfasurate inainte de deschiderea oficiala a summit-lui, dintre reprezentantii celor 27 de state membre UE si Herman von Rompuy, presedintele Consiliului European, au pus in evidenta clar atitudinea tarilor bogate, principalele contributoare la bugetul european: "Taiati, taiati, taiati", par sa spuna la unison aceste state, mizand pe o reducere a cheltuielilor prevazute pentru urmatorii sapte ani, potrivit Le Monde.

Divortul dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana

Din cadrul tarilor care nu mai sunt deloc interesate sa verse la bugetul UE sume mai mari decat primesc inapoi sub forma de fonduri si subventii, Marea Britanie, reprezentata de premierul David Cameron, s-a dovedit a avea cea mai inflexibila pozitie: "Vreau sa negociez dur, pentru a obtine un acord in favoarea contribuabilului britanic si european si vreau sa mentin rabatul asupra contributiei britanice", a declarat David Cameron.

In anul 1984, Margaret Thatcher, premierul britanic din vremea respectiva, a reusit, prin negocieri abile, sa diminueze contributia britanica la bugetul agricol european, obtinand faimosul "rabat britanic". Motivatia principala a fost ca Marea Britanie, neavand un sector agricol insemnat in economie, nu ar fi beneficiat de finantari europene insemnate.

Cramponandu-se si astazi de acest rabat si cerand cea mai substantiala reducere a bugetului - de ordinul a 150 de miliarde de euro, pozitia lui David Cameron a fost calificata ca un "ultimatum" de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Francois Hollande: "Europa este un compromis"

Presedintele francez s-a aratat deschis negocierilor: "Eu vreau sa se ajunga la un compromis si nu sa se vina cu un ultimatum. Europa insasi reprezinta un compromis", a spus Francois Hollande, care merge pe o reducere moderata a bugetului UE si nu pe una drastica.

Banuit de celelalte puteri economice, ca prin aceasta atitudine apara interesele Frantei, care este principala beneficiara a programului european "Politica Agricola Comuna" (PAC), Francois Hollande a replicat "PAC nu este o politica franceza, este o politica europeana. Ajuta la hranirea populatiei".

Germania, in spatele propunerii de reducere bugetara propusa de Herman von Rompuy

Herman von Rompuy, presedintele Consilului European, a prezentat in deschiderea summit-ului o prima propunere de reducere cu 75 de miliarde de euro a bugetului european. Aceasta propunere se pare ca a fost inspirata de Germania, principala contributoare la bugetul UE.

Pozitia cancelarului Angela Merkel lasa se se inteleaga ca Germania nu va ceda in aceasta privinta: "Ma indoiesc ca se va ajunge la un acord", a declarat cancelarul.

Asteptarile tarilor devenite recent membre UE

Dincolo de atitudinea "gata cu darnicia" a principalilor contributori la bugetul european (Germania, Marea Britanie), tarile care au devenit recent membre sunt cu privirile atintite asupra Fondului de Coeziune. In virtutea eforturilor de indeplinire a reformelor impuse de UE, cu rezultate mai mult sau mai putin concrete, asteapta si ele accesul la "borcanul cu miere", promis de intrarea in UE.

"Muscate" insa de criza economica, tarile bogate nu par a mai fi dispuse sa se sacrifice pentru un proiect desuet numit "Europa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#summit Bruxelles buget european, #lucrari Consiliul European, #pozitie tari bogate summit Bruxelles, #negocieri buget summit Bruxelles , #Bruxelles