Parlamentul European a aprobat bugetul pentru 2016: Sume maxime pentru migratie si refugiati

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 23:02
3379 citiri
Parlamentul European a aprobat bugetul pentru 2016: Sume maxime pentru migratie si refugiati

Parlamentul European a adoptat, miercuri la Strasbourg, bugetul UE pe 2016 si a stabilit sumele maxime posibile pentru migratie si refugiati, cerand statelor membre sa aloce suma suplimentara de 2,3 miliarde de euro pentru fondurile de ajutor pentru Africa si Siria.

Parlamentul a adoptat bugetul cu 516 voturi "pentru", 179 voturi "impotriva" si 8 abtineri, stabilind angajamentele la 155 miliarde euro, iar platile la 143,9 miliarde euro.

Norvegia creste impozitele ca sa intretina refugiatii: Suma uriasa alocata pentru imigranti

PE a stabilit ca toate resursele disponibile din cadrul financiar multianual al UE vor fi completate astfel incat sa poata face fata crizei curente a refugiatilor si migratiei, care trebuie abordata atat in statele membre, cat si in tarile apropiate conflictelor de care fug migrantii.

Acordul cuprinde 1,6 miliarde euro suplimentar fata de propunerea initiala a Comisiei, indeplinind majoritatea cerintelor Parlamentului, potrivit unui comunicat de presa emis de PE.

Intr-un vot separat, privind un amendament la bugetul pentru anul curent, Parlamentul a cerut statelor membre sa aloce suma suplimentara de 2,3 miliarde de euro obtinuta din amenzi pentru competitie si taxe vamale mai mari decat preconizate pentru acoperirea sumelor restante, dar promise pentru fondul de ajutor pentru Africa (menit sa combata cauzele migratiei) si fondul de ajutor pentru Siria (pentru ajutorarea refugiatilor si migrantilor in Siria si in jur).

Criza imigrantilor - Merkel: Viitorul Schengen depinde de acceptarea cotelor obligatorii

De asemenea, PE a alocat resurse suplimentare pentru intreprinderi mici si mijlocii (14,3 milioane euro), fonduri pentru Orizont2020 (184.5 milioane) si fonduri pentru reteaua de infrastructura a Mecanismului pentru Interconectarea Europei (150 milioane) pentru a aduce inapoi fondurile transferate in fondul de investitii "Juncker", precum si finantarea programului studentesc Erasmus+ (6,6 milioane euro).

Comisia Europeana anunta la inceputul lunii octombrie ca statele membre trebuie sa asigure fonduri suplimentare in valoare de 330,7 milioane de euro la bugetul UE, pentru a se actiona asa cum s-a promis in gestionarea crizei migratiei.

Citeste si:
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Dacian Cioloș s-a întâlnit săptămâna trecută cu mai mulți apropiați din USR, foști membri PLUS, și ar pregăti o demisie din partid, potrivit unor surse politice. Șansele sale de...
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Cu mai puțin de doi ani până la următoarele rânduri de alegeri, aproape toate partidele de pe scena politică au început să se orienteze după alianțe pe termen scurt sau lung. Dragnea a...