Alegeri in Bulgaria: Nationalistii blocheaza intrarea in tara a autocarelor cu alegatori, la granita cu Turcia

Vineri, 24 Martie 2017, ora 20:51
3358 citiri
Alegeri in Bulgaria: Nationalistii blocheaza intrarea in tara a autocarelor cu alegatori, la granita cu Turcia

Nationalistii bulgari au blocat vineri dupa-amiaza mai multe puncte de trecere a frontierei cu Turcia, intr-o incercare de a opri intrarea in tara a acelor autocare cu etnici tuci, care vor sa voteze la alegerile anticipate din Bulgaria, din 26 martie. Aceasta reactie a nationalistilor bulgari vine ca urmare a cresterii tensiunilor dintre Sofia si Ankara.

Autoritatile bulgare au acuzat Ankara ca se implica in alegerile anticipate in incercarea de a inclina balanta electorala spre formatiunea care ii reprezinta pe etnicii turci din Bulgaria - DOST, transmite Reuters.

Sondajele arata ca DOST ar putea sa stranga mai putin de 4% din voturi, adica sub pragul electoral necesar pentru intrarea in Parlament.

Peste 100 de sustinatori ai coalitiei nationaliste "Patriotii Uniti" au blocat principala vama de la Kapitan Andreevo-Kapikule si au ridicat pancarte cu mesaje precum: "Fara turism electoral" si "Mainile jos de pe Bulgaria".

"Patriotii Uniti" sustin ca peste 1.000 de autocare cu alegatori sunt asteptate sa treaca granita dintre Turcia si Bulgaria.

De asemenea, nationalistii bulgari sustin ca aceasta deplasare a etnicilor turci este organizata si finantata de catre Ankara, intr-o incercare de a creste sansele electorale ale DOST.

Turcia isi baga coada in alegerile din Bulgaria. Cum vrea Erdogan sa incline balanta

"Nu este normal ca o tara straina sa intervina in alegerile dintr-un alt stat suveran. Turcia incearca sa stranga alegatori pentru DOST, pentru ca stie ca sprijinul pentru aceasta formatiunea este extrem de redus in Bulgaria", a declarat Krasimir Karakasanov, un lider al "Patriotilor Uniti".

Presedintele Erdogan a acuzat in urma cu o zi autoritatile bulgare ca pun presiune pe etnicii turci din Bulgaria, care muncesc si traiesc in Turcia.

In Bulgaria, serviciile de securitate au expulzat doi cetateni turci si au interzis altor trei sa intre in tara, intrucat ar fi instigat la sentimente anti-bulgare in acele zone locuite in special minoritati etnice.

Intre timp, nationalistii bulgari se bucura din ce in ce mai multa sustinere electorala, iar sondajele ii pun pe locul trei in alegerile parlamentare din Bulgaria.

Citeste si:
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Sursa: NEWS.RO