Alegeri prezidentiale in Bulgaria - vezi cine are cele mai multe sanse

Autor: Ana Ilie
Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 10:41
2281 citiri
Alegeri prezidentiale in Bulgaria - vezi cine are cele mai multe sanse

Bulgarii au inceput sa se prezinte la urne, duminica dimineata, in cadrul alegerilor prezidentiale si locale, organizate pentru prima data in aceeasi zi.

Scrutinul de duminica este privit ca fiind un test pentru guvernul de centru-dreapta al lui Boiko Borisov, scrie Novinite.

Bulgarii isi vor alege un nou presedinte, care nu are puteri executive sau legislative directe, insa are importanta pentru viata politica a tarii, si primari si consilieri locali pentru localitatile din intreaga tara.

Mandatul presedintelui socialist Gheorghi Parvanov, al doilea si ultimul din punct de vedere constitutional, se incheie in ianuarie 2012. 18 candidati s-au inscris in prima runda a alegerilor prezidentiale - daca niciunul nu obtine peste 50% din voturi, sau prezenta la urne este sub 50%, doi candidati cei mai bine plasati vor participa la turul doi, saptamana viitoare.

Candidatii cu cele mai mari sanse sunt fostul ministru al Constructiilor, Rosen Plevneliev, cu 30% din optiunile de vot, urmat de fostul ministru socialist de Externe, Ivailo Kalfin, si fostul comisar european, Meglena Kuneva.

Toate sondajele arata ca va exista un tur doi al alegerilor care au inceput duminica, la ora 06.00 si se incheie la 19.00, ora locala. Rezultatele preliminare sunt asteptate peste 90 de minute dupa inchiderea urnelor.

6,5 milioane de bulgari sunt asteptati in 11.400 de sectii de votare din intreaga tara; in ceea ce-i priveste pe cei din afara tarii, participarea lor la scrutin a fost limitata de faptul ca a fost nevoie de cel putin 100 de electori intr-o localitate pentru a se deschide o sectie de vot pentru ei.

Suspiciuni de frauda

Comunitatea internationala se asteapta insa ca votul de duminica sa fie fraudat - atat Transparency International cat si OSCE au avertizat ca exista sanse mari in acest sens.

Transparency International a anuntat ca, in urma unui sondaj, a aflat ca 12% dintre bulgari sunt dispusi sa-si vanda votul.

58,1% din cei dispusi sa-si vanda votul au spus ca ar face-o din saracie, in vreme ce restul au declarat ca o fac deoarece scapa nepedepsiti, intrucat autoritatile locale sunt nepregatite pentru practicile electorale corupte. 6,8% dintre repondenti au precizat ca ar refuza oferta de a-si vinde votul pentru ca suma oferita este prea mica.

In acelasi timp, un raport al OSCE arata ca alegerile prezidentiale din Bulgaria ar putea fi afectate de fraude si de manipulare la numaratoarea voturilor.

Organizatia a mai aratat ca unele canale media plaseaza anumiti candidati in pozitii dezavantajoase si le restrictioneaza dreptul la opinie. Raportul mai arata ca termenul de contestare a rezultatelor alegerilor, la 24 de ore dupa incheierea acestora, nu este destul de mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească ţintele de inflaţie ale Băncii Centrale Europene (BCE) în iunie, aderarea sa la zona euro, planificată în 2025, ar putea fi amânată cu luni...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Bulgaria, #Bulgaria alegeri, #Bulgaria prezidentiale , #Bulgaria