Bulgaria cedeaza in fata amenintarilor Rusiei: Se opune flotei NATO in Marea Neagra

Joi, 16 Iunie 2016, ora 17:14
10859 citiri
Bulgaria cedeaza in fata amenintarilor Rusiei: Se opune flotei NATO in Marea Neagra
Foto: Arhiva Hepta.ro

Bulgaria pare sa fi cedat in fata amenintarilor Rusiei, anuntand ca se opune initiativei Romaniei de creare a unei flote militare NATO in Marea Neagra.

Asta desi, in urma cu cateva saptamani, Guvernul de la Sofia semnala ca sustine propunerea.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat joi ca atat el, cat si presedintele Rosen Plevneliev se opun initiativei Romaniei de creare a unei flote militare NATO in Marea Neagra.

"Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar in cazul unui aflux puternic de refugiati", a declarat Borisov, citat de site-ul Novinite.com.

Pe 20 mai, ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, anunta ca Bulgaria sustine suplimentarea capacitatilor NATO in Marea Neagra.

"Bulgaria poarta discutii cu Romania si Turcia. Se discuta despre suplimentarea capacitatilor militare in zona Marii Negre. Bulgaria va face tot posibilul pentru consolidarea capacitatilor militare in zona Marii Negre", declara Daniel Mitov la Bruxelles.

Schimbarea de atitudine a Administratiei de la Sofia pare sa fie o reactie la amenintarile Rusiei.

O eventuala decizie a Aliantei Nord-Atlantice de suplimentare a capabilitatilor navale in Marea Neagra ar fi un factor "destabilizator", a avertizat miercuri Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului rus de Externe.

"Daca se va lua decizia de creare a unei forte navale permanente, sigur ca acest lucru va fi un factor destabilizator; pentru ca nu este o mare a Aliantei Nord-Atlantice", a declarat, miercuri seara, Andrei Kelin.

El a precizat ca Marea Neagra "nu apartine" si "nu are nicio legatura" cu NATO.

"Marea Neagra nu are nicio legatura cu Alianta Nord-Atlantica. Nu cred ca o astfel de hotarare ar conduce la imbunatatirea relatiilor Rusia-NATO", a avertizat Andrei Kelin, citat de agentiile de presa ruse.

Ministerul roman al Apararii a anuntat in urma cu cateva luni ca va initia demersuri pentru a crea o structura navala permanenta in Marea Neagra, dupa modelul grupurilor navale NATO. O decizie in acest sens este asteptata la summitul NATO care se va desfasura in iulie in Polonia.

Conform Conventiei Montreux, tarile care nu au iesire la Marea Neagra nu pot mentine nave militare in aceasta zona mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, Romania, Bulgaria si Turcia au iesiri la Marea Neagra.

Rusia a criticat vehement de nenumarate ori prezenta unor nave militare NATO in Marea Neagra. Recent, Fortele aeriene ruse au efectuat in centrul Marii Negre un exercitiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate in Portul Constanta, conform unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Rusia, care a anexat regiunea ucraineana Crimeea in anul 2014, are propria Flota militara in Marea Neagra, stationata in Sevastopol. Relatiile NATO-Rusia sunt au continuat sa se deterioreze incepand din anul 2014, pe fondul crizei din Ucraina.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#flota NATO Bulgaria, #flota NATO Marea Neagra, #NATO Bulgaria Romania , #Bulgaria