Bulgaria inchide dosarul mortii unui disident otravit cu o umbrela in 1978

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 21:40
2435 citiri
Bulgaria inchide dosarul mortii unui disident otravit cu o umbrela in 1978
Foto: France 24

Autoritatile bulgare au decis sa inchida dosarul cu privire la moartea disidentului Georgy Markov. Jurnalistul a murit, in 1978, otravit la Londra.

Au trecut 35 de ani de la moartea lui Markov si niciun vinovat nu a fost identificat, chiar daca varul jurnalistului spune ca stie cine este criminalul, scrie France 24.

"Suntem siguri ca a fost o crima, dar nu am reusit sa gasim criminalul", a declarat, luni, un purtator de cuvant al procurorilor bulgari care s-au ocupat de caz.

Georgy Markov a fost un jurnalist bulgar care a criticat in mod constant regimul comunist. El a fugit din Bulgaria la Londra in 1969, dar a continuat sa critice regimul la BBC si Radio Europa Libera.

Pe 7 septembrie 1978, in timp ce traversa podul Waterloo din capitala Marii Britanii, a fost impuns in picior, de catre un trecator, cu varful de metal al unei umbrele.

Barbatul, care avea 49 de ani la acea vreme, a incept sa se simta foarte rau dupa incident. A facut febra foarte mare si a fost internat de urgenta. Dupa patru zile de stat in spital, Markov a murit.

In urma autopsiei s-a descoperit o capsula foarte mica in piciorul barbatului. Unii sustin ca aceasta ar fi putut contine o otrava puternica.

Atacul asupra jurnalistului s-a produs de ziua de nastere a dictatorului comunist bulgar Tudor Zhivkov, la o luna dupa ce un alt disident bulgar a supravietuit unui atac similar produs la metroul londonez.

Moartea jurnalistului a starnit o sumedenie de speculatii cu privire la criminal. Doi agenti dubli britanici infiltrati in KGB au sustinut ca uciderea jurnalistului a fost dusa la bun sfarsit de serviciile secrete bulgare in colaborare cu cele ruse.

"Daca eu as fi criminalul, credeti ca v-as spune?"

Familia jurnalistului bulgar sustine ca autorul crimei este un barbat pe nume Francesco Gullino, care a lucrat pentru serviciile secrete bulgare sub numele de cod Piccadilly.

Potrivit documentelor, Gullino a urmat un curs special in cadrul serviciilor din Bulgaria, iar in 1978 a facut patru calatorii in Marea Britanie. Potrivit notelor atasate la dosar, lui Gullino i s-a dat, in 1978, misiunea sa lucreze "la ceea ce a fost planificat despre Vagabond". El a acceptat misiunea.

Dupa moartea lui Markov, Francesco Gullino a primit 30.000 de dolari cash si mai multe excursii in diferite destinatii. De atunci, Gullino nu a mai pus piciorul in Marea Britanie.

Potrivit documentelor, serviciile secrete bulgare l-au platit pe Gullino pana in 1990, chiar daca nu exista vreo dovada ca ar fi muncit. Gullino a fost interogat in Danemarca in 1993, dar nu a fost niciodata acuzat. Bulgaria a refuzat sa ofere anchetatorilor documentele necesare, sustine Lyuben Markov, varul bulgarului.

"Gullino este cu siguranta criminalul sau omul care a angajat criminalul. Au facut ceea ce au facut in 1993 si apoi nimic. E liber si nu da doi bani", a continuat varul.

La aceasta ora, Gullino locuieste in Austria, in Wels. "Imi pare rau. V-as da un raspuns clar, daca as putea, dar ganditi-va si voi o clipa: daca eu as fi fost criminalul, credeti ca as spune-o?", a declarat Gullino in cadrul unui documentar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#disdent bulgar ucis umbrela, #crima umbrela otravita, #politia bulgara inchide dosarul Georgy Markov , #Bulgaria