Bulgaria se plange la UE ca sufera de pe urma sanctiunilor impuse Rusiei

Autor: Ana Ilie
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:02
2982 citiri
Bulgaria se plange la UE ca sufera de pe urma sanctiunilor impuse Rusiei
Foto: The Epoch Times

Economia Bulgariei sufera grav de pe urma sanctiunilor economice impuse de Uniunea Europeana Rusiei, a anuntat premierul bulgar joi.

Statele membre ale Uniunii, precum Bulgaria, Ungaria si Slovacia, puternic dependente de gazele naturale din Rusia, au acceptat cu mare greutate sanctiunile impuse Rusiei, dupa ce aceasta a anexat peninsula ucraineana Crimeea, scrie Voice of America.

Masurile au vizat sectoarele financiar, de aparare si energetic ale Rusiei. Moscova a ripostat prin interzicerea importurilor alimentare din UE.

Boiko Borisov, care conduce un guvern de coalitie, a spus ca spera ca sanctiunile "si-au servit deja rolul si relatiile vor fi in curand normalizate".

"Nu stiu cum e afectata Rusia de sanctiuni, dar Bulgaria e grav afectata", a spus acesta. Anul trecut, 2,7% din exporturile Bulgariei au mers in Rusia - in principal masini, produse farmaceutice si produse agricole.

Exporturile Bulgariei in Rusia scazusera deja cu 22% in august fata de anul precedent, in vreme ce exporturile UE, per total, in Rusia, se redusesera cu 18% in aceeasi perioada.

Inca de dinainte de sanctiuni, Bulgaria se chinuia sa-si revina dupa o criza severa.

"Din cauza embargoului, nu mai putem exporta carne... Bulgaria se confrunta nu numai cu probleme economice si financiare, se confrunta cu probleme globale si din acest motiv avem nevoie de sustinere serioasa", a pledat Borisov la o conferinta de presa la Bruxelles.

Anul trecut, peste 2,6 milioane de turisti au venit in Bulgaria din Rusia, insa este de asteptat ca numarul lor sa scada in viitor, din cauza ca rubla este tot mai slaba si le erodeaza puterea de cumparare. Declinul rublei nu este insa provocat de sanctiunile occidentale, ci mai degraba de caderea pretului petrolului.

Rusia a dat inca o lovitura Bulgariei la inceputul acestei saptamani, cand a anuntat ca renunta la proiectul de gazoduct South Stream, desi Borisov si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, inca mai spera ca proiectul poate fi realizat.

Bulgaria spera ca gazoductul ii va oferi protectie in fata unor posibile probleme de transport al gazului rusesc prin Ucraina si va duce la crearea unor locuri de munca.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Rusia sanctiuni efecte Bulgaria, #Bulgaria criza sanctiuni Rusia , #Bulgaria