Celula de criza la Plovdiv, pentru detensionarea relatiilor bulgari- rromi

Autor: Ana Ilie
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 14:47
1473 citiri
Celula de criza la Plovdiv, pentru detensionarea relatiilor bulgari- rromi

O celula de criza a fost instituita in al doilea oras ca marime din Bulgaria, Plovdiv, luni, pentru a preveni escaladarea tensiunilor etnice si noi incidente violente intre bulgari si populatia rroma.

Primarul din Plovdiv, Alexander Dolev, a explicat ca celula a fost planificata in prezenta presedintelui bulgar, Georgi Parvanov, a reprezentantilor administratiei municipale, ai ministerului de Interne si altor oficiali, scrie Novinite.

Celula ca actiona sub deplina coordonare a mai multor institutii si are instructiuni clare sa nu permita noi proteste si revolte in districtele rrome Stolipinovo si Adzhissan Mahala.

Dolev a spus ca celula de criza a fost infiintata in urma evenimentelor de dumkinica din aceste districte.

O noua runda de manifestatii impotriva controversatului lider rrom Kiril Raskov, cunoscut si ca Tarul Kiro, a inceput duminica dupa-amiaza in satul Katunita, din apropiere de Plovdiv.

Tensiunile din satul Katunita au escaladat dupa ce nepotul lui Kiril Raskov a mers, vineri, intr-un cartier de rromi din Stolipinovo pentru a invita 10-15 persoane la pomenirea tatalui sau. La sosirea a trei masini cu rromi din Stolipinovo, a izbucnit un conflict intre nepotul Tarului Kiro si localnici bulgari, ce l-au determinat pe un sofer rrom sa il calce cu masina pe tanarul Petrov, in timp ce acesta isi plimba cainele.

Petrov, de 19 ani, a murit la spital. La cateva minute dupa incident, numerosi locuitori din sat, furiosi, au inceput sa se stranga la vila familiei Raskov. Ei au reusit sa treaca de politistii desfasurati si sa provoace pagube proprietatii, dandu-i foc si vandalizand-o. Incendiul a fost stins de pompierii trimisi la fata locului.

Cinci persoane - doi tineri din sat si trei politisti - au fost raniti dupa ce o alta masina cu romi a intrat in multime. Politia a arestat patru pasageri ai masinii.

Tensiunile au crescut, sambata dimineata, dupa o intalnire cu seful politiei din Plovdiv, Todor Cionov, cand etnicii bulgari din sat au cerut mutarea familiei Raskov si au acuzat autoritatile locale ca apara infractorii. Dupa discutii, multimea furioasa a atacat din nou proprietatile Tarului Kiro, spargand mai multe feamuri si rasturnand masini.

In cursul violentelor, unul dintre participantii la atac, in varsta de 16 ani, a lesinat si a fost dus la spitalul Plovdiv, unde a murit. Adolescentul era un prieten apropiat al lui Petrov si suferise in urma cu cativa ani un transplant de inima.

127 de persoane au fost arestate sambata seara, dupa ce sustinatori ai echipelor de fotbal din Plovdiv au venit in sat, atacand si dand foc vilei familiei Raskov, a anuntat duminica Ministerul de Interne. 101 dintre ele au fost interogate si 28 au fost puse sub acuzare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#violente rromi bulgaria, #bulgaria tensiuni rromi , #Bulgaria