Bulgaria nu se pregateste sa mearga la razboi cu Rusia - Ministrul bulgar de Externe Interviu

Autor: Ana Ilie
Luni, 23 Februarie 2015, ora 06:11
12087 citiri
Bulgaria nu se pregateste sa mearga la razboi cu Rusia - Ministrul bulgar de Externe Interviu
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Bulgaria nu se pregateste sa mearga la razboi cu Rusia, doar isi intareste capacitatea de aparare prin gazduirea unui centru de comanda NATO pe teritoriul sau, afirma ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, seful diplomatiei bulgare ne-a mai vorbit despre proiectele energetice comune cu Romania, despre cea mai mare amenintare la securitatea regiunii si despre disputa teritoriala din Marea Neagra dintre Bucuresti si Sofia.

Criza ucraineana si faptul ca Rusia a renuntat la proiectul South Stream au determinat Bulgaria sa caute activ surse alternative de energie, prin intermediul catorva initiative regionale, impreuna cu Romania. In ce stadiu este acest demers?

Mai intai, trebuie sa spunem ca anularea South Stream s-a facut numai la nivel politic. Tehnic vorbind, proiectul inca mai exista. Acordul interguvernamental nu a fost denuntat, compania inca exista, nu am primit nicio instiintare oficiala din partea rusa cu privire la South Stream.

In al doilea rand, bineinteles ca ne uitam dupa alternative, la viitorul energetic al Uniunii Europene. Cand vorbim despre uniunea energetica, sunt multe idei vehiculate in mediul politic, dar trebuie sa formulam o intelegere comuna asupra a ceea ce dorim si cum o vom realiza. In acest moment, Bulgaria promoveaza o idee cu privire la un depozit de gaze naturale la Marea Neagra, langa Varna, unde trebuia sa inceapa South Stream pe teritoriul UE.

Bulgaria poate si, daca exista dorinta, acolo va fi terminalul de unde putem redistribui gaze naturale in restul Europei. Desigur, pot fi redistribuite si prin Romania, prin alte tari vecine, deoarece reteaua noastra de gaze naturale este dezvoltata.

Bineinteles ca urmarim discutiile din jurul Turkish Stream, sunt multe intrebari in jurul sau, dar oricum se discuta, si in aceasta chestiune trebuie sa spunem urmatoarele: orice s-ar intampla cu aceasta idee, trebuie sa urmarim principiul ca in interiorul UE trebuie sa fie o diversificare nu numai a surselor, dar si a rutelor.

Cand vorbim despre gaze care intra pe teritoriul UE, decizia pe unde intra nu poate fi luata unilateral. Rusia nu poate decide singura ce face in aceasta chestiune, trebuie sa se coordoneze cu Comisia Europeana.

Bineinteles, lucram si pentru a asigura interconectivitatea tarilor noastre, ceea ce este cel mai important lucru. Interconectori intre Bulgaria si Grecia, Bulgaria si Romania, interconectivitate de acolo mai departe, cu restul Europei Centrale, si de acolo catre Europa de Vest. Toate aceste conexiuni trebuie sa fie reversibile, asa incat sa putem intra intr-o piata reala a gazelor naturale.

De ce credeti ca exista aceasta situatie cu South Stream? De ce e inchis doar la nivel politic, e pastrat ca plan B de Rusia, mai intentioneaza sa se razgandeasca?

Pot exista mai multe teorii in legatura cu aceasta situatie si, in mare parte, raspunsul la aceasta intrebare se gaseste la Moscova. Putem doar sa speculam si nu as face asta.

Dar putem spera ca se va realiza intr-un final sau nu ne dorim asta?

Ei bine, recent si deodata, s-a dovedit, in recenta vizita a domnului Putin la Budapesta, ca a mentionat din nou gazoductul. Deci este probabil un fel de mediu care se schimba, tactica se schimba, nu stim sigur. Dar ce stim sigur este ca trebuie sa ne diversificam, sa ramanem uniti, este foarte important sa spunem asta clar.

Uniunea Europeana, in aceasta situatie si nu numai, mai ales acum, trebuie sa ramana unita si sa vorbeasca pe o singura voce despre ce vrem: diversificarea surselor de gaze naturale, diferite surse si puncte de livrari de gaze. Mai ales cand vine vorba despre Europa Centrala si de Est, pentru ca aceasta este partea cea mai vulnerabila, in ceea ce priveste gazele naturale.

Sunt foarte multumit de intalnirea pe care am avut-o cu ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, am avut o discutie foarte onesta si deschisa si am convenit sa lucram foarte intens impreuna, sa asiguram implementarea tuturor acestor idei. Suntem atat de apropiati, nu numai ca vecini, dar si avem atata istorie impreuna, suntem aliati si parteneri, schimburile dintre noi cresc cu fiecare an.

Cum ajuta proiectul Aegean Baltic Corridor, care uneste sapte tari, de la Grecia la Polonia, inclusiv Romania si Bulgaria, la diversificarea resurselor gaziere?

Vreau doar sa adaug ca aceste coridoare se compenseaza intre ele. Aceste directii nu intra in contradictie, se completeaza, si interconectivitatea va asigura ca in orice moment tarile pot transfera si primi gaze in alte parti ale Europei din diferite puncte.

Dar aceste coridoare nu fac decat sa plimbe gazele, insa cantitatea de gaze ramane neschimbata.

Ei bine, TAP, care va livra gaze azere, constructia terminalului din Grecia, constructia terminalelor energetice din tarile baltice, toate acestea vor asigura cantitati suficiente de gaze care vor ajunge in estul si centrul Europei si pot asigura necesarul.

De asemenea, ne asteptam sa gasim unele cantitati de gaze in Marea Neagra. Ambele tari vor beneficia de pe urma acestora si nu ne vor satisface doar nevoile noastre, ci vom si exporta.

Dar exploatarile din Marea Neagra sunt pe termen lung, pentru cand si cum se va decide, intre Romania si Bulgaria, delimitarea spatiilor maritime ale celor doua tari in Marea Neagra.

Bineinteles, dar noi vom continua discutiile despre delimitarea marina, dar asta nu ne va impiedica sa mergem mai departe cu explorarile si chiar cu extractia. Noi suntem aliati, parteneri, trebuie sa gasim solutii politice. Aceste discutii dureaza de prea mult timp, asa ca trebuie sa incepem din nou sa energizam acest proces si sa gasim cele mai bune solutii. Sper ca va fi curand.

Criza ucraineana a mobilizat NATO sa creeze centre de comanda in tarile din sud-estul Europei, inclusiv Romania si Bulgaria, ceea ce a provocat Rusia sa ameninte ca-si va modifica planurile militare. Se simte Bulgaria amenintata de Rusia?

Nici Bulgaria, nici Rusia nu au de ce sa se simta amenintate in aceasta situatie. Realitatea este ca exista conflicte aproape de granitele noastre, nu ma refer doar la conflictul din Ucraina, ci si la cel din Orientul Mijlociu. Cat de aproape este Statul Islamic!

NATO este o alianta defensiva si noi, ca aliati NATO, suntem obligati sa ne sporim capacitatile de aparare, sa ne antrenam armatele, sa fim pregatiti pentru orice tip de situatie. Pentru ca suntem pe flancul estic, deci la periferia Europei, dar suntem in centrul evenimentelor.

Deci din acest motiv se afla aceste centre de coordonare in aceste sase tari. In Bulgaria vor fi 40 de oameni, jumatate dintre ei ofiteri bulgari. Nu sunt sigur cum o asemenea structura poate sa ameninte pe cineva. Dar ne va spori noua capacitatea militara si nivelul de pregatire pentru a reactiona la orice tip de situatie, ceva pentru care orice tara trebuie sa se pregateasca.

In acelasi timp, trebuie sa spunem ca NATO a incercat mereu sa abordeze Rusia pozitiv, sa creeze diferite formate de cooperare. Ideea care a circulat recent, ca cineva, la un moment dat, a promis Rusiei ca NATO nu se va extinde, este falsa. Nimeni nu a promis asa ceva si, in plus, tarile suverane au dreptul suveran de a decide cu privire la aliantele lor, cu privire la orientarea lor geopolitica si viitorul lor. Niciun tert nu poate impiedica alegerile lor. Noi am facut alegerea si e clara si o sustinem. Nimeni nu poate sa schimbe asta.

Este un fapt ca Rusia, in noua sa doctrina militara, a definit NATO drept cea mai mare amenintare. Nu noi am calificat Rusia drept amenintare, ci Rusia a calificat NATO drept amenintare. Asa ca Bulgaria nu se pregateste sa mearga la razboi cu nimeni, noi doar ne intarim capacitatile, la fel cum face Romania. Ne bucuram foarte mult ca ofiterii romani vor vizita si vor face parte din antrenamentele noastre comune si e ceva ce trebuie continuat si stimulat.

Cum apreciati intiativa partidului bulgar Ataka de a declansa un referendum pentru iesirea Bulgariei din NATO?

Nu as da prea multa atentie partidului Ataka, este un partid foarte special, cu o agenda foarte specifica, ce incearca sa-si motiveze electoratul in acest fel extravagant. Dar stiu sigur ca Bulgaria a facut o alegere clara in urma cu mai mult de zece ani pentru a deveni parte din NATO si in 2007 a devenit parte din UE si aceasta este pozitia Guvernului si a opiniei publice.

Toata lumea are dreptul la o opinie, traim in tari libere si libera exprimare este garantata. Dar suntem parteneri de incredere si puternici in NATO si UE. Si avem rolul nostru in modelul comun de securitate. NATO inseamna stablitate pentru ambele noastre tari. NATO combina 28 de state ce formeaza peste jumatate din PIB-ul lumii. Aceasta este cea mai puternica alianta militara si politica ce a existat vreodata si noi facem parte din ea, deci trebuie sa abordam asta cu ceva mai mult respect de sine, sa stim ca facem parte din ceva puternic, ce are valori universale, si sa fim mandri ca facem parte din asta.

Ma ingrijoreaza nu Ataka, ci sentimentul ca unele din partidele mainstream din tara par a fi de acord cu Ataka si mesajele sale. Este important pentru o tara si partidele politice responsabile sa aiba consens in jurul chestiunilor de securitate nationala si orientare geopolitica.

Ma astept la o abordare mai responsabila din partea unora din partidele mainstream din Opozitie.

Care credeti ca este cea mai mare amenintare la adresa securitatii in regiune?

Cred ca este problema Statului Islamic, a luptatorilor straini, indoctrinarea tinerilor musulmani care sunt vrajiti de ideologia Statului Islamic si isi distrug vietile luptand pentru aceasta organizatie care nu are nimic de-a face cu religia, cu islamul. Acestia sunt oameni care au trecut dincolo de natura umana, barbarismul lor este uimitor. Si noi trebuie sa realizam ca aceasta este una din cele mai mari amenintari si sa delegitimizam ideologia Statului Islamic, sa facem tot posibilul pentru a taia toate modalitatile de finantare, sa facem tot posibilul pentru a elimina Statul Islamic.

Asta nu se poate face fara implicarea activa a tarilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Ele trebuie sa realizeze ca aceasta este intai de toate o amenintare pentru ele, care distruge imaginea islamului in intreaga lume. Prietenii si partenerii nostri din Orientul Mijlociu si Africa de Nord trebuie sa fie forta conducatoare a schimbarii in regiune. Incercam sa facem asta si sa-i angajam si sa-i ajutam.

Bineinteles ca vom incerca sa facem fata presiunii imigratiei, presiunii refugiatilor, vom incerca sa nu permitem luptatorilor straini sa se intoarca in Europa si sa nu permitem crearea celulelor teroriste si cuiburilor de islam radical in Europa.

Si in Balcani sunt tari cu comunitati musulmane importante. Cat de mare este pericolul radicalizarii in aceasta parte a lumii?

Exista aceasta amenintare si cu cat o luam mai repede in serios cu atat mai bine. Ce ma bucura pe mine in ceea ce priveste Bulgaria este ca muftiul nostru, autoritatea religioasa a musulmanilor, a fost foarte clar cand a delegitimizat modelul ideologic al Statului Islamic.

Noi, bineinteles, incercam sa mentinem un dialog permanent si sa ne asiguram ca mesajul acesta continua sa se raspandeasca si ca pericolul nu este uitat. Serviciile noastre de securitate lucreaza activ pentru a schimba informatii cu toti partenerii cu privire la potentialele amenintari. Deci pericolul exista. Dar exista si alte tari in regiune si stiti ca unele au probleme cu cetatenii care au plecat sa lupte alaturi de Statul Islamic.

Trebuie sa fim foarte grijulii unde au fost plecati acesti oameni, de unde vin, cum incearca sa se intoarca daca se mai intorc...exista un pericol real.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#ministru Externe Bulgaria razboi Rusia, #ministru Externe Bulgaria NATO , #Bulgaria