Conflictul interetnic din Bulgaria continua - Liderul rrom Kiril Raskov, arestat

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 10:17
4450 citiri
Conflictul interetnic din Bulgaria continua - Liderul rrom Kiril Raskov, arestat

Liderul rrom Kiril Raskov, zis si Tarul Kiro, aflat la originea tulburarilor interetnice cu care Bulgaria se confrunta de cinci zile, a fost arestat.

"Kiril Rashkov, numit si Tarul Kiro, a fost retinut si se afla in prezent in orasul Plovdiv", a spus, miercuri, Kalin Georgiev, oficial al Ministerului de Interne, potrivit Novinite.

Secretarul general in Ministerul bulgar de Interne, Kalin Gheorghiev, a declarat ca impotriva liderului rrom din Bulgaria au fost formulate acuzatii in legatura cu amenintari cu moartea. Potrivit Codului Penal bulgar, Raskov risca pana la sase ani de inchisoare pentru acest tip de infractiune.

Autoritatile au inghetat si bunurile si conturile lui Raskov, acesta fiind cercetat si in legatura cu suspiciunea de evaziune fiscala.

"Raskov i-a amenintat pe oamenii din satul Katunita cu mult inainte de inceperea evenimentelor violente din ultimele doua zile. Arestarea a fost facuta ca urmare a unei plangeri de intimidare. Daca baiatul nu ar fi fost ucis, nici nu ati fi auzit ca Raskov este arestat si nu ar fi constituit o stire, dar el ar fi fost arestat oricum", a spus Georgiev.

Uciderea unui tanar bulgar, Angel Petrov, calcat delibert cu un microbuz de una din rudele lui Raskov, a condus la proteste masive ale etnicilor bulgari din Katunita, care au culminat, sambata noapte, cu incendierea proprietatilor Tarului de catre suporterii echipelor de fotbal din orasul Plovdiv, din apropiere de sat.

Luni si marti noapte, protestele s-au extins in multe orase mari din Bulgaria, inclusiv in Capitala Sofia.

In noaptea de marti, 170 de persoane au fost arestate in mai multe orase din Bulgaria, unde au avut loc proteste, mai mici ca dimensiune, dar in forta.

Protestatarii, printre care se aflau fani ai echipelor de fotbal si grupari de extrema dreapta, s-au ciocnit cu politia, jandarmeria si membrii Protectiei Civice in Plovdiv, Sofia si Varna. Manifestantii erau inarmati cu cocktailuri Molotov, cutite, tevi de aspirator si ciocane. Acestia protesteaza impotriva situatiei rromilor din tara, care, spun ei, sunt "protejati" de autoritati.

In paralel, populatia rroma din tara s-a asteptat sa fie atacata, inarmandu-se, la randul sau, cu lopeti, topoare, bete si arme.

Kalin Georgiev a dat asigurari ca s-a sporit prezenta politieneasca in intreaga tara.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...