Criza politica din Bulgaria: "O miscare populista si bine calculata"

Autor: Ana Ilie
Marti, 26 Februarie 2013, ora 14:08
2541 citiri
Criza politica din Bulgaria: "O miscare populista si bine calculata"

Demisia Guvernului lui Boiko Borisov este o miscare politica bine calculata, inainte de alegeri, care nu pune insa capat nemultumirilor populare din Bulgaria.

Guvernul bulgar a demisionat pe un val de nemultumire publica la adresa intregii clase politice, pentru a-si conserva sansele in alegeri, este de parere Marina Staneva, jurnalista la publicatia bulgara "Capital", intr-o interventie pentru Ziare.com.

"Este o miscare populista si foarte calculata si este cea mai buna cale de a scapa fara pata in acest moment. Borisov a preferat sa demisioneze pentru a-si pastra sansele in alegeri, deoarece nu a putut da curs cererilor protestatarilor - de a scadea facturile la incalzire, de a anula contractele cu distribuitorii straini de electricitate si de a nationaliza intreprinderile producatoare de electricitate", spune Staneva.

Jurnalista arata ca motivul invocat de Borisov pentru renuntarea la functie este unul pentru care orice guvern european ar trebui sa-si dea demisia saptamanal. "Pentru demisie, s-a folosit de motivul oficial ca nu poate sa vada sangele protestatarilor pe strazi. Daca motivul lui ar fi valid, atunci guvernele din Europa ar fi nevoite sa-si dea demisia aproape in fiecare saptamana", explica aceasta.

Inainte de proteste, arata Staneva, "mai multe sondaje de opinie aratau ca sprijinul pentru opozitia socialista este in crestere si a ajuns din urma GERB (partidul lui Borisov, aflat la guvernare - n.red.). Sustinerea pentru GERB se afla la 22% in februarie, in scadere de la 23,8% in ianuarie. Sustinerea pentru socialisti in aceeasi perioada a crescut de la 19,7% la 22%", ceea ce explica incercarile lui Borisov de a-si conserva sprijinul popular printr-o demisie inainte de alegeri.

Intrucat GERB nu a acceptat mandatul de a forma guvernul interimar, si Partidul Socialist da semne ca ar putea refuza, la randul sau, mandatul inmanat de presedintele Rosen Plevneliev, acesta "va trebui sa acorde mandatul partidului etnicilor turci, DPS. Insa si acesta a anuntat deja ca va refuza", continua jurnalista. "Plevneliev nu are alta solutie decat sa numeasca un guvern provizoriu care sa guverneze cu puteri limitate pana la alegeri".

In tot acest timp, oamenii continua sa protesteze in Bulgaria, intrucat demisia Guvernului Borisov nu este suficienta, in opinia lor. "In ultimele doua saptamani, mii de bulgari au iesit pe strazi. Initial, protestele lor erau indreptate impotriva facturilor la electricitate, extrem de ridicate. Insa demonstratiile au devenit curand anti-guvernamentale. Dupa demisia lui Borisov, protestele au continuat", spune Staneva.

Jurnalista considera ca motivul pentru care bulgarii continua sa iasa in strada este nemultumirea fata de intreaga clasa politica. "Oamenii sunt profund frustrati de toate partidele politice si pentru ca viata lor nu s-a imbunatatit deloc in ultimii 23 de ani de la caderea comunismului".

"Acum se pot auzi cereri impotriva intregului sistem politic. Unele dintre aceste cereri ale protestatarilor sunt pentru o noua constitutie, un nou sistem politic, participarea oamenilor in procesul de guvernare, inchisoare pentru cei responsabili de situatia din tara, ba chiar si introducerea sistemului de guvernare civica din Islanda", incheie Staneva.

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: Ziare.com