Inundatii in Bulgaria: 29 de turistii romani vor fi adusi in tara. Ceilalti au vrut sa ramana

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 10:29
1499 citiri
Inundatii in Bulgaria: 29 de turistii romani vor fi adusi in tara. Ceilalti au vrut sa ramana

Un autocar al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) si mai multe platforme vor ajunge pe litoralul bulgaresc, afectat de inundatii, pentru a prelua 29 de turisti romani si opt masini, a declarat secretarul de stat din MAI Raed Arafat.

Un autocar al Ministerului de Interne s-a deplasat la Constanta in cursul noptii, in vederea aducerii in tara a cetatenilor romani aflati in statiunea bulgara Albena, afectata de inundatii, iar la ora 09.30 un convoi format din acest autocar si autoplatforme a plecat spre Bulgaria.

Convoiul este insotit de o echipa consulara din cadrul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, care are in dotare echipamente mobile consulare cu ajutorul carora pot fi eliberate documente de calatorie la fata locului, informeaza Guvernul.

Inundatiile fac ravagii in Bulgaria - cum arata litoralul luat de viituri (Galerie foto)

Echipa mobila consulara se va alatura echipei create la nivelul misiunii diplomatice in vederea asigurarii asistentei si protectiei consulare in astfel de situatii.

Arafat a spus ca doar pentru aceste persoane si masini s-a cerut acest ajutor, iar restul romanilor aflati pe litoralul bulgaresc, la sfarsitul saptamanii, cand s-au produs inundatiile fie revin pe cont propriu in tara, fie au decis sa-si continue sejurul.

Din situatia transmisa de reprezentantii misiunii diplomatice aflati la fata locului, in urma solicitarilor turistilor romani, vor fi aduse in tara 29 de persoane si 8 autoturisme. Din cele 8 autoturisme, 3 vor ramane in Constanta si 5 vor fi transportate pana la Bucuresti.

Potrivit Guvernului, din datele comunicate de reprezentantii misunii diplomatice a rezultat ca, in urma revenirii situatiei la normalitate, o parte dintre turistii romani au optat sa-si continue sejurul in statiune.

Turisti surprinsi de ape

Incepand cu data de 21 iunie ora 16.30 si pana la aceasta ora, prin punctele de trecere a frontierei au tranzitat un numar 73 de autoturisme cu 244 persoane care s-au intors din statiunea Albena.

In ultimele zile, orasul bulgar Varna si alte localitati din Bulgaria, intre care si statiunea Albena, au fost grav afectate de inundatiile puternice care s-au inregistrat in zona in urma ploilor toerntiale si a scurgerilor de pe versanti, cel putin zece persoane pierzandu-si viata din cauza apelor revarsate.

La nivelul Guvernului a fost creat, sambata, un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului de Interne si ai Ministerului de Externe pentru gestionarea situatiei in care se afla romanii blocati in statiunea bulgara albena, iar ministrul delegat pentru Turism, Florin Jianu, s-a deplasat de urgenta in statiune.

Cum sa te intorci din Albena - traseu si varianta de rezerva

Turisti romani aflati pe litoralul bulgaresc, in regiunea Albena, au acuzat autoritatile straine ca nu ii ajuta sa plece acasa, reclamand ca au fost evacuati doar cetatenii rusi si germani, in timp ce romanii s-au ajutat intre ei.

Eliza Panait, o turista din Buzau surprinsa de inundatii in statiunea Albena, a declarat, sambata, ca multi dintre turistii romani aflati in Albena nu pot parasi statiunea, iar autoritatile nu ii ajuta cu nimic. Panait spune ca turistii au cerut autoritatilor, contra cost, o platforma pe care sa-si urce masinile si cu care sa poata parasi zona afectata de inundatii, insa au fost refuzati.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....