OSCE: Suspiciuni de frauda la alegerile prezidentiale din Bulgaria

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 11:41
1024 citiri
OSCE: Suspiciuni de frauda la alegerile prezidentiale din Bulgaria
Foto: Novinite

Un raport al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) arata ca alegerile prezidentiale din Bulgaria, de duminica, ar putea fi afectate de fraude si de manipulare la numaratoarea voturilor.

Aproape sapte milioane de bulgari, adica 95% din populatia tarii, au drept de vot pentru prezidentialele de duminica. Datele provin de la recensamantul din februarie 2011 si sunt incluse intr-un raport al OSCE referitor la apropiatele alegeri prezidentiale, transimite Novinite.

Totodata, pe 23 octombrie vor avea loc si alegeri locale. Nicio institutie din Bulgaria nu a anunat, insa, numarul exact al persoanelor care vor avea drept de vot duminica. Acest lucru a nascut controverse potrivit carora lista votantilor ar urma sa fie completata cu nume inexistente. Acesti falsi alegatori ar urma sa reprezinte aproape 15% din numarul total al electorilor, potrivit unui studiu efectuat, in septembrie, de un cotidian local.

OSCE a avertizat ca exista pericolul ca alegerile sa fie fraudate, in urma manipularii numararii voturilor. Organizatia a mai aratat ca unele canale media plaseaza anumiti candidati in pozitii dezavantajoase si le restrictioneaza dreptul la opinie. Monitorizarea a vizat cele mai importante trei posturi bulgare de televiziune, inclusiv postul de stat, si cateva ziare.

Raportul OSCE indica faptul ca noul Cod European subliniaza importanta recomandarilor Comisiei de la Venetia, printre care respectarea dreptului minoritatilor de a-si folosi limba materna in timpul campaniei electorale si introducerea de reguli clare pentru campaniile media. Raportul mai arata ca termenul de contestare a rezultatelor alegerilor, la 24 de ore dupa incheierea acestora, nu este destul de mare.

Potrivit OSCE, au fost cazuri de presiune asupra unor candidati sa-si retraga candidaturile, inclusiv prin aplicarea unor taxe de audit asupra afacerilor lor si ale rudelor acestora.

Principalii candidati la prezidentialele de duminica sunt Ivailo Kalfin (47 de ani, Partidul Socialist Bulgar), Rosen Plevneliev (47 de ani, GERB, partidul de guvernamant incepand cu 2009) si fostul comisar european Meglena Kuneva (54 de ani, candidat independent). Turul doi de scrutin va avea loc la distanta de o saptamana, pe 30 octombrie.

Actualul presedinte bulgar, Gheorghi Parvanov, isi va incheia in curand al doilea mandat de presedinte, el aflandu-se in fruntea tarii din 2001.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri prezidentiale 2011 Bulgaria, #prezidentiale Bulgaria, #alegeri Bulgaria , #Bulgaria