Partidul premierului Borisov, pe primul loc dupa alegerile din Bulgaria. AUR-ul local si socialistii isi disputa locul doi

Duminica, 04 Aprilie 2021, ora 20:54
2455 citiri
Partidul premierului Borisov, pe primul loc dupa alegerile din Bulgaria. AUR-ul local si socialistii isi disputa locul doi

Partidului conservator al premierului bulgar Boiko Borisov, Cetatenii pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei (GERB), s-a clasat pe primul loc in alegerile legislative din Bulgaria, cu circa 25% din voturi, potrivit sondajelor partiale de la iesirea de la urne, publicate duminica seara dupa inchiderea sectiilor de votare, informeaza AFP.

Insa votul protestatar a inregistrat un rezultat mai bun decat era asteptat: noua formatiune anti-elite si anti-coruptie "Exista un Astfel de Popor" (ITN), un fel de AUR al bulgarilor, condusa de cantaretul si moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, cunoscut pentru criticile sale vehemente impotriva guvernului, se situeaza, potrivit sondajelor, umar la umar cu socialistii, la un procent de circa 17% din voturi.

Pragul electoral este de 4%, ceea ce face ca sapte formatiuni politice sa intre in viitorul Parlament. Marii perdanti sunt DPS, partidul etnicilor turci, cu circa 10%, dar mai ales Socialistii, care au obtinut un scor mult sub asteptari.

Potrivit Reuters, este de asteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern sa dureze mai multe saptamani si nu poate fi exclusa nici organizarea de noi alegeri, ascensiunea spectaculoasa a partidului ITN complicand si mai mult viitoarele negocieri.

Potrivit unui sondaj al Gallup International, ITN s-a clasat pe locul doi, cu 17,1% din voturi, in timp ce un sondaj realizat de Alpha Research claseaza partidul lui Trifonov pe locul trei, cu 15,2% din voturi, locul doi revenindu-i Partidului Socialist, cu 17,6%.

De asemenea, potrivit Gallup, GERB ar fi castigat alegerile cu 25% din voturi, in timp ce potrivit Alpha Research partidul lui Borisov ar fi castigat 25,7% din voturi.

Sondajele preelectorale dadeau Coalitia formata din GERB si Uniunea Fortelor Democrate (UDF) castigatoare cu 28,1% din voturi, cu un avans de 8 puncte procentuale fata de Partidul Socialist bulgar (BSP), in timp ce partidul lui Slavi Trifonov, era clasat pe locul trei in aceste sondaje, cu 12,7% din voturi.

Coalitie din trei partide pentru guvernare

Cu toate ca victoria lui Borisov pare clara, GERB va avea nevoie de cel putin alte doua partide pentru a forma o majoritate. Or, toate partidele noi au transmis ca nu se vor alia cu Borisov, iar socialistii au exclus orice intrare intr-o coalitie impreuna cu acesta.

Dar nici opozitia, foarte divizata, nu pare sa se poata alia impotriva premierului conservator. De pilda, formatiunea ITN refuza orice colaborare cu socialistii, pe care-i considera parte a castei oligarhice si corupte formate in Bulgaria.

Miscarea pentru Drepturi si Libertati, partid al minoritatii turce, se afla pe pozitia a patra in sondaje.

Daca vor depasi pragul electoral de 4%, ar mai putea intra in parlament si doua noi formatiuni reformiste care se hranesc din nemultumirea fata de guvernul lui Borisov si, probabil, un partid ultranationalist care a facut parte din actuala coalitie guvernamentala.

Rezultatele oficiale ale scrutinului nu sunt asteptate mai devreme de joi.

Citeste si:
Rareş Bogdan a fost reconfirmat ca prim-vicepreşedinte al PNL. Cine sunt ceilalţi trei adjuncți importanți din echipa lui Florin Cîţu
Rareş Bogdan a fost reconfirmat ca prim-vicepreşedinte al PNL. Cine sunt ceilalţi trei adjuncți importanți din echipa lui Florin Cîţu
Europarlamentarul Rareş Bogdan a fost reconfirmat în funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL duminică, 26 septembrie, la Consiliul Naţional al partidului, după ce a câştigat în faţa lui...
Alegeri parlamentare în Germania: Gafă de proporții a candidatului Angelei Merkel. Votul său ar putea fi anulat VIDEO
Alegeri parlamentare în Germania: Gafă de proporții a candidatului Angelei Merkel. Votul său ar putea fi anulat VIDEO
Liderul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a Angelei Merkel, Armin Laschet, a omis să ascundă buletinul de vot în faţa camerelor de luat vederi, aşa cum prevede Codul Electoral, ceea ce ar putea...
Sursa: AGERPRES
Comentarii