Probleme in Bulgaria: UE aproba o linie de credit pentru bancile in dificultate

Autor: Ana Ilie
Luni, 30 Iunie 2014, ora 14:54
1651 citiri
Probleme in Bulgaria: UE aproba o linie de credit pentru bancile in dificultate

Comisia Europeana a oferit ajutor financiar, luni, sistemului bancar din Bulgaria, cu scopul de a preveni dezvoltarea unor probleme grave, dupa ce clientii si-au retras in numar mare economiile.

Comisia a anuntat ca a aprobat cererea Bulgariei de a extinde o linie de credit de 3,3 miliarde de leva, aproximativ 1,5 miliarde de euro, pentru sustinerea bancilor bulgare, scrie The Guardian.

"Comisia a ajuns la concluzia ca ajutorul acordat statului prin extinderea liniei de credit este proportionala si conforma nevoii de a asigura suficiente lichiditati in sistemul bancar in anumite circumstante", a aratat CE.

Autoritatile de la Bruxelles au incercat sa calmeze si temerile clientilor, dupa ce, in ultimele zile, acestia au facut coada la sucursalele a doua banci imprtante, pentru a-si retrage banii. Sistemul bancar bulgar este "bine capitalizat si are nivele ridicate de lichiditate, comparativ cu alte state".

Autoritatile bulgare dau vina pe oamenii care imprastie informatii gresite pentru panica de la banci. Cinci persoane au fost arestate in week-end pentru ca ar fi raspandit panica printre clienti.

Aceasta linie de credit ar trebui sa asigure bulgarii ca banii lor sunt in siguranta si a venit la cateva zile dupa ce presedintele tarii, Rosen Plevneliev, a cerut oamenilor sa ramana calmi.

Cu toate asigurarile autoritatile, si luni se prezentau bulgari la bancile bulgare pentru a-si retrage banii, insa in numar mult mai mic decat vineri.

Panica la bancile din Bulgaria

Saptamana trecuta, Banca Nationala a Bulgariei (BNB) a fost nevoita sa intervina masiv pentru a opri de la faliment cea de a patra banca din tara, ca marime, Korpbank.

Masura se impunea de urgenta, intrucat zvonurile cu privire la dificultatile financiare ale bancii se raspandeau cu iuteala, iar deponentii incepusera sa se randuiasca in cozi la ghisee, pentru a-si retrage depozitele.

O criza bancara grava a avut loc in 1996-1997, in Bulgaria. Atunci au falimentat 14 banci din tara. Oamenii n-au uitat acel moment care a lovit atunci crunt in interesele lor, ceea ce induce si acum instalarea unei psihoze de suspiciuni si de indoiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bulgaria banci panica, #Bulgaria Ue linie credit bani , #Bulgaria
Comentarii