Proteste de amploare: Bulgarii ies in strada si cer demisia guvernului

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 09:52
2397 citiri
Proteste de amploare: Bulgarii ies in strada si cer demisia guvernului

Peste 10.000 de bulgari au protestat sambata la Sofia, insistand ca guvernul socialist al premierului Plamen Oresarski (foto) sa demisioneze.

In ciuda faptului ca deputatul bulgar Delian Peevski a renuntat, sambata, la numirea sa in fruntea Agentiei de Securitate Nationala (DANS) a Bulgariei, numire aprobata vineri de parlament si care a generat proteste si reactii vehemente ca urmare a reputatiei controversate a parlamentarului, mii de persoane au defilat sambata pe strazile Sofiei si altor mari orase din Bulgaria, cerand de aceasta data demisia guvernului.

Potrivit protestatarilor, prin numirea lui Peevski, premierul Plamen Oresarski si majoritatea parlamentara s-au discreditat si nu mai pot sa conduca tara, pentru ca au dovedit ca servesc interesele mafiei.

"Am facut un mare pacat cu Peevski, ne rugam sa ne iertati", a scris parlamentarul socialist Dimcio Mihalevski in profilul sau de Facebook, dar nici asta nu a calmat tensiunea in societate. Protestele de sambata au fost cel putin la fel de numeroase ca si cele de vineri, inaintea retragerii lui Peevski.

La protestul din Sofia au fost observate persoane publice, precum Asen Vasilev, fostul ministru al economiei si energiei in guvernul de tranzitie care a guvernat Bulgaria pana la sfarsitul lunii mai, fostul ministru de externe (2001-2005) Solomon Passy, parlamentarul Delian Dobrev, membru al grupului partidului conservator GERB, cantareti si actori populari.

'Sunt gata sa accept o decizie a parlamentului prin care sa fie anulata desemnarea mea', a declarat deputatul Peevski intr-o scrisoare trimisa sambata mass-media bulgara. 'Guvernul Oresarski are dreptul la un credit de incredere pentru realizarea reformelor in justitie si afaceri interne', a adaugat el.

Parlamentul a aprobat vineri numirea lui Peevski la propunerea noului premier Plamen Oresarski, numire care a intervenit intr-un sfert de ora si fara dezbateri. Surprins, presedintele Rosen Plevneliev a protestat, declarand ca isi retrage increderea in guvern. Mai multi ambasadori europeni si-au exprimat de asemenea surprinderea fata de aceasta numire.

Deputatul Delian Peevski, in varsta de 32 de ani, nu are experienta in domeniul serviciilor secrete. Mama sa, Irena Krasteva, detine sase ziare, o televiziune si mai multe portaluri de internet, precum si cea mai mare companie de distributie a presei.

Unele ONG-uri suspecteaza o participare nedeclarata a acestui grup la alte organisme mass-media si avertizeaza asupra 'unei concentrari mediatice' ilegale. In ciuda varstei sale, Peevski a fost deja ministru-adjunct in guvernul premierului Serghei Stanisev (2005-2009). In anul 2007, pe fondul unui scandal de coruptie, Stanisev l-a demis pe tanarul Peevski, ca sa-l numeasca apoi din nou pe acelasi post cateva luni mai tarziu.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....