Turcia isi baga coada in alegerile din Bulgaria. Cum vrea Erdogan sa incline balanta

Vineri, 17 Martie 2017, ora 19:01
6271 citiri
Turcia isi baga coada in alegerile din Bulgaria. Cum vrea Erdogan sa incline balanta
Foto: Twitter/Recep Tayyip Erdogan

Inaintea alegerilor parlamentare din Bulgaria, Turcia incearca sa instrumentalizeze minoritatea turca si sa influenteze rezultatul votului. Sofia urmareste atent situatia, dar nu-si doreste o escaladare a tensiunilor.

Este o situatie similara cu ceea ce se petrece in aceste zile intre Turcia si mai multe state ale UE.

Un reprezentant al guvernului turc i-a chemat pe etnicii turci care detin in Turcia atat cetatenia acestei tari, cat si pe cea bulgara sa voteze un anume partid la alegerile parlamentare din Bulgaria, care vor avea loc pe 26 martie.

Este vorba de voturile a 100.000 de oameni.

Este prea putin pentru a influenta decisiv rezultatul alegerilor, dar suficient pentru a intari o anume formatiune politica. In Bulgaria se alege un nou legislativ si cu aceasta ocazie se va decide si directia de mars. Prin traditie, Bulgaria se afla la confluenta a doua sfere de influenta: Moscova si Europa.

Acuzatii de dublu standard

In anii '80 ai secolului trecut, comunistii i-au presat pe etnicii turci sa emigreze din Bulgaria. Sute de mii dintre ei s-au stabilit in Turcia. In parte, ei si-au pastrat cetatenia bulgara, astfel ca au drept de vot la alegerile din Bulgaria.

In 1990, reprezentantii minoritatii turce au fondat in Bulgaria "Miscarea pentru Drepturi si Libertate" (BRF), un partid care a jucat vreme de decenii un rol-cheie in politica bulgara. Intre timp s-a fragmentat in repetate randuri, ultima data cu un an in urma.

Atunci si-a facut aparitia un nou partid - DOST. Spre deosebire de partidul-mama BRF, despre care se spune ca este distant fata de Erdogan si apropiat de Moscova, DOST cultiva fatis relatii apropiate cu Guvernul de la Ankara. Si exact acest partid trebuie sprijinit acum de turcii cu dubla cetatenie, dupa cum a recomandat ministrul turc pentru Munca si Protectie Sociala, Mehmet Muezzinoglu.

Ministerul de Externe de la Sofia a protestat cu promptitudine si a respins ferm amestecul in treburile interne ale Bulgariei, iar ambasadorul Turciei a fost chemat sa dea explicatii.

Ministerul de Externe turc a ripostat, insa, declarand ca Bulgaria nu are dreptul sa ingradeasca drepturile politice ale minoritatilor, tinandu-i departe de urne pe cetatenii bulgari din Turcia.

In ziua alegerilor, cetatenii bulgari isi vor putea exprima votul in Turcia in 35 de sectii de votare. Ankara considera insa ca sunt prea putine. "In calitate de fost teritoriu al Imperiului Otoman, Bulgaria are o importanta minoritate turca. Potrivit ultimului recensamant, aceasta formeaza 10% din populatie. De asemenea, numerosi cetateni bulgari traiesc astazi in Turcia", a subliniat purtatorul de cuvant al ministerului. Ceea ce a evitat el sa spuna, este ca legea bulgara nu permite mai mult de 35 de sectii de votare.

Ciudat este de asemenea ca, intr-un acord turco-bulgar, partea turca a impus interzicerea explicita a mitingurilor electorale ale partidelor sau politicienilor bulgari pe teritoriul Turciei. Nu numai partea bulgara considera ciudata aceasta interdictie.

Si purtatorul de cuvant al Ministerului german de Externe a abordat acum aceasta tema. Martin Schafer a acuzat Ankara de practicarea dublului standard, cata vreme cere pentru politicienii turci dreptul de a-si face campanie in Germania, dar interzice politicienilor bulgari acelasi lucru in Turcia.

Ambitii turcesti

Actualele tensiuni turco-bulgare trebuie privite in primul rand ca "incercari agresive ale lui Erdogan de a-si impune ideile in fata Europei", a declarat fostul ministru bulgar al Apararii, Boiko Noev.

"Statul turc se plaseaza explicit in spatele unui partid, pe care el insusi l-a infiintat, si astfel se amesteca indirect in afacerile interne ale Bulgariei", a declarat el pentru DW.

DOST a fost sprijinit masiv de guvernul turc inca de la infiintare. Fondatorul formatiunii, Lutfi Mestan, a considerat o vreme ca viata ii este in pericol din cauza conflictelor din interiorul comunitatii turce si s-a refugiat in Ambasada Turciei din Sofia.

Ulterior, el l-a vizitat oficial pe premierul turc de atunci, Ahmet Davutoglu, la Ankara. In plus, pe lista invitatilor s-au aflat cu ocazia infiintarii DOST inalti functionari ai partidului lui Erdogan, AKP, impreuna cu ambasadorul Turciei la Sofia.

Si politologul Ognian Mincev considera ca sprijinul acordat DOST de Guvernul de la Ankara se inscrie in "politica aroganta a Turciei" fata de Europa.

"Erdogan si apropiatii sai au mers prea departe cu pretentia lor, aceea ca Turcia ar fi o mare putere. Ei cred ca sunt in pozitia de a dicta Europei regulile lor de cooperare si a impune reguli exceptionale pentru turcii care traiesc in Europa. Dar acei turci s-au stabilit in Europa doar fiindca traiesc acolo mai bine decat in Turcia", a evidentiat Mincev pentru DW.

In aceasta situatie tensionata, politicienii bulgari incearca pe de-o parte sa impiedice imixtiunea Turciei in alegeri si, pe de alta, nu vor sa-l supere pe Erdogan, fiindca se tem ca acesta ar putea deschide stavilarele inundand Bulgaria cu refugiati.

Premierul interimar bulgar Ognian Gherdcicov, chestionat despre recomandarea electorala facuta de ministrul turc in favoarea DOST, a declarat prudent: "Toate incercarile de influentare incorecta in timpul campaniei electorale nu sunt frumoase".

Eveniment Quarterly Report

George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion a reacționat luni, 2 octombrie, după ieșirea violentă, în care pare că îl bruschează pe un tânăr care îl filma la festivalul „Micul de Aur”. Liderul AUR spune că...
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost sancționată de polițiști după ce a fost prinsă circulând cu viteză pe un bulevard din Capitală, mai exact cu 27 de kilometri la oră peste...
#Turcia amestec alegeri Bulgaria, #Turcia DOST bulgaria, #Turcia alegeri parlamentare Bulgaria , #Bulgaria
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Erdogan se viseaza sultan pe cel putin 1/2 din Pen. Balcanica .