Turcia isi baga coada in alegerile din Bulgaria. Cum vrea Erdogan sa incline balanta

Vineri, 17 Martie 2017, ora 19:01
6218 citiri
Turcia isi baga coada in alegerile din Bulgaria. Cum vrea Erdogan sa incline balanta

Inaintea alegerilor parlamentare din Bulgaria, Turcia incearca sa instrumentalizeze minoritatea turca si sa influenteze rezultatul votului. Sofia urmareste atent situatia, dar nu-si doreste o escaladare a tensiunilor.

Este o situatie similara cu ceea ce se petrece in aceste zile intre Turcia si mai multe state ale UE.

Un reprezentant al guvernului turc i-a chemat pe etnicii turci care detin in Turcia atat cetatenia acestei tari, cat si pe cea bulgara sa voteze un anume partid la alegerile parlamentare din Bulgaria, care vor avea loc pe 26 martie.

Este vorba de voturile a 100.000 de oameni.

Este prea putin pentru a influenta decisiv rezultatul alegerilor, dar suficient pentru a intari o anume formatiune politica. In Bulgaria se alege un nou legislativ si cu aceasta ocazie se va decide si directia de mars. Prin traditie, Bulgaria se afla la confluenta a doua sfere de influenta: Moscova si Europa.

Acuzatii de dublu standard

In anii '80 ai secolului trecut, comunistii i-au presat pe etnicii turci sa emigreze din Bulgaria. Sute de mii dintre ei s-au stabilit in Turcia. In parte, ei si-au pastrat cetatenia bulgara, astfel ca au drept de vot la alegerile din Bulgaria.

In 1990, reprezentantii minoritatii turce au fondat in Bulgaria "Miscarea pentru Drepturi si Libertate" (BRF), un partid care a jucat vreme de decenii un rol-cheie in politica bulgara. Intre timp s-a fragmentat in repetate randuri, ultima data cu un an in urma.

Atunci si-a facut aparitia un nou partid - DOST. Spre deosebire de partidul-mama BRF, despre care se spune ca este distant fata de Erdogan si apropiat de Moscova, DOST cultiva fatis relatii apropiate cu Guvernul de la Ankara. Si exact acest partid trebuie sprijinit acum de turcii cu dubla cetatenie, dupa cum a recomandat ministrul turc pentru Munca si Protectie Sociala, Mehmet Muezzinoglu.

Ministerul de Externe de la Sofia a protestat cu promptitudine si a respins ferm amestecul in treburile interne ale Bulgariei, iar ambasadorul Turciei a fost chemat sa dea explicatii.

Ministerul de Externe turc a ripostat, insa, declarand ca Bulgaria nu are dreptul sa ingradeasca drepturile politice ale minoritatilor, tinandu-i departe de urne pe cetatenii bulgari din Turcia.

In ziua alegerilor, cetatenii bulgari isi vor putea exprima votul in Turcia in 35 de sectii de votare. Ankara considera insa ca sunt prea putine. "In calitate de fost teritoriu al Imperiului Otoman, Bulgaria are o importanta minoritate turca. Potrivit ultimului recensamant, aceasta formeaza 10% din populatie. De asemenea, numerosi cetateni bulgari traiesc astazi in Turcia", a subliniat purtatorul de cuvant al ministerului. Ceea ce a evitat el sa spuna, este ca legea bulgara nu permite mai mult de 35 de sectii de votare.

Ciudat este de asemenea ca, intr-un acord turco-bulgar, partea turca a impus interzicerea explicita a mitingurilor electorale ale partidelor sau politicienilor bulgari pe teritoriul Turciei. Nu numai partea bulgara considera ciudata aceasta interdictie.

Si purtatorul de cuvant al Ministerului german de Externe a abordat acum aceasta tema. Martin Schafer a acuzat Ankara de practicarea dublului standard, cata vreme cere pentru politicienii turci dreptul de a-si face campanie in Germania, dar interzice politicienilor bulgari acelasi lucru in Turcia.

Ambitii turcesti

Actualele tensiuni turco-bulgare trebuie privite in primul rand ca "incercari agresive ale lui Erdogan de a-si impune ideile in fata Europei", a declarat fostul ministru bulgar al Apararii, Boiko Noev.

"Statul turc se plaseaza explicit in spatele unui partid, pe care el insusi l-a infiintat, si astfel se amesteca indirect in afacerile interne ale Bulgariei", a declarat el pentru DW.

DOST a fost sprijinit masiv de guvernul turc inca de la infiintare. Fondatorul formatiunii, Lutfi Mestan, a considerat o vreme ca viata ii este in pericol din cauza conflictelor din interiorul comunitatii turce si s-a refugiat in Ambasada Turciei din Sofia.

Ulterior, el l-a vizitat oficial pe premierul turc de atunci, Ahmet Davutoglu, la Ankara. In plus, pe lista invitatilor s-au aflat cu ocazia infiintarii DOST inalti functionari ai partidului lui Erdogan, AKP, impreuna cu ambasadorul Turciei la Sofia.

Si politologul Ognian Mincev considera ca sprijinul acordat DOST de Guvernul de la Ankara se inscrie in "politica aroganta a Turciei" fata de Europa.

"Erdogan si apropiatii sai au mers prea departe cu pretentia lor, aceea ca Turcia ar fi o mare putere. Ei cred ca sunt in pozitia de a dicta Europei regulile lor de cooperare si a impune reguli exceptionale pentru turcii care traiesc in Europa. Dar acei turci s-au stabilit in Europa doar fiindca traiesc acolo mai bine decat in Turcia", a evidentiat Mincev pentru DW.

In aceasta situatie tensionata, politicienii bulgari incearca pe de-o parte sa impiedice imixtiunea Turciei in alegeri si, pe de alta, nu vor sa-l supere pe Erdogan, fiindca se tem ca acesta ar putea deschide stavilarele inundand Bulgaria cu refugiati.

Premierul interimar bulgar Ognian Gherdcicov, chestionat despre recomandarea electorala facuta de ministrul turc in favoarea DOST, a declarat prudent: "Toate incercarile de influentare incorecta in timpul campaniei electorale nu sunt frumoase".

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...
Comentarii
Traiannn
rank 5
Erdogan se viseaza sultan pe cel putin 1/2 din Pen. Balcanica .