Parlamentul Bulgariei a luat joi noi masuri legislative pentru introducerea votului obligatoriu la toate scrutinurile, dupa ce un proiect pentru amendarea Codului Electoral a fost adoptat de catre alesii tarii la prima examinare.
"Votul obligatoriu va motiva mai multi oameni sa se prezinte la urne si ne putem astepta la o participare mare la viitoarele scrutinuri. Insa, ar limita sansele partidelor mici de a castiga locuri in legislativ", a declarat un analist politic de la Centrul pentru Strategii Liberale, transmite Reuters, preluat de News.ro.
Executivul de la Sofia a sustinut ca introducerea votului obligatoriu pentru cetatenii bulgari va reduce considerabil frauda electorala si va creste legitimitatea institutiilor politice.
Potrivit proiectului legislativ, alegatorii care nu se vor prezenta la urne vor fi sanctionati cu amenzi de pana la 50 de leva, adica aproape 115 lei, sau cu taierea ajutoarelor sociale pentru o perioada de trei luni.
Amendamentele au fost votate de 121 de parlamentari, in vreme ce 27 de alesi s-au declarat impotriva schimbarii Codului Electoral.
Proiectul legislativ va fi analizat si votat intr-o a doua runda la sfarsitul lunii martie.
Bulgaria isi va alege un nou presedinte in luna octombrie, iar alegerile parlamentare sunt programate pentru 2018.
Bulgaria a schimbat cinci guverne in ultimii trei ani, iar la ultimul scrutin din 2014 a fost inregistrata cea mai mica rata de participare de la caderea regimului comunist, dupa ce doar 51% din populatia cu drept de vot s-a prezentat la urne.
Lipsa de interes a cetatenilor bulgari pentru alegeri a dus la formarea unui parlament extrem de fragmentat.