Actorul de comedie Jon Gnarr, noul primar al capitalei islandeze Reykjavik

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 14:42
1412 citiri
Actorul de comedie Jon Gnarr, noul primar al capitalei islandeze Reykjavik
Foto: Arhiva

Actorul islandez de comedie Jon Gnarr, liderul formatiunii Cel mai bun partid, invingatorul surpriza al alegerilor uncipale care au avut loc saptamana trecuta la Reykjavik, va deveni primarul capitalei islandeze, in urma acordului incheiat vineri cu Alianta Social Democrata.

Cel mai bun partid are un program care amestecta discursul anti-elite si soarta ursilor polari, relateaza The Telegraph.

Intr-o inregistrare postata pe YouTube, Jon Gnarr foloseste melodia Tinei Turner "Simply the Best" pentru a prezenta argumentele de campanie. "Un urs polar pentru Zoo!", "Disneyland la Vatnsmyri" - aeroportul din capitala - sau "Interziceti drogurile in Parlament pana in 2020!".

Partidul are insa si o latura serioasa, atacand politicienii si bancherii, acuzati ca au daramat economia Islandei, ruinata de prabusirea bancilor in octombrie 2008.

Cel mai bun partid - formatiune noua, infiintata de comedianul Jon Gnarr in urma cu sase luni- a castigat alegerile municipale din Reykjavik, obtinand 34,7% din voturi si sase reprezentanti in consiliul municipal. Doar 660 de voturi au separat Cel mai bun partid si Partidul Independent al primarului Hanna Birna Kristjansdottir, care a obtinut cinci locuri in consiliu si 33,6% din voturi. Social-democratii au obtinut trei locuri, iar Verzii, un loc. Cei sase principali candidati ai Celui mai bun partid au fost Jon Gnar, comedian, Einar Orn Benediktsson, muzician, Ottar Proppe, muzician, Elsa Yeoman, Karl Sigurdsson si Eva Einarsdottir.

"Jon Gnarr va fi inainte de toate un primar amuzant", a spus liderul formatiunii Cel mai bun partid, intr-o conferinta de presa sustinuta cu noul partner politic pe acoperisul unui imobil de la periferia orasului Reykjavik. "Ultimele zile au fost marcate mai degraba de bucurie, ras si entuziasm, decat de cearta", a adaugat viitorul primar al capitalei islandeze.

Actorul de comedie in varsta de 43 de ani, unul dintre cei mai cunoscuti din Islanda, urmeaza sa-si preia functia la 15 iunie, pentru un mandat de patru ani la conducerea capitalei cu 119.000 de locuitori, unde traieste mai mult de un sfert din populatia insulei din Atlanticul de Nord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#primar Reykjavik, #actor Jon Gnarr primar , #capitale Europa