Chisinaul paralizat de vizita lui Erdogan. Trocul bani contra arestari, pe care Dodon l-a facut cu turcii

Joi, 18 Octombrie 2018, ora 13:45
7085 citiri
Chisinaul paralizat de vizita lui Erdogan. Trocul bani contra arestari, pe care Dodon l-a facut cu turcii
Foto: Hepta.ro

Autoritatile moldovene au limitat drepturile civile si au deconectat tacit anumite norme din Constitutie cu ocazia sosirii la Chisinau a presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Internautii ironizeaza pe seama excesului de zel al autoritatilor in legatura cu vizita lui Erdogan. Pana si copiilor li s-a interzis sa iasa la geam. "Sa nu-l deoache cumva pe dictatorul turc", au ironizat internautii pe retelele de socializare dupa ce dis-de-dimineata centrul Capitalei arata ca pe timp de asediu - plin cu politisti.

Capitala, paralizata

Zeci de strazi din centrul capitalei tarii au fost inchise pentru doua zile inclusiv pentru pietoni, activitatea statiilor PECO de pe traseul pe care se va deplasa convoiul lui Erdogan a fost sistata, iar Politia le-a interzis celor care locuiesc prin preajma sa se uite prin geam.

Cu o zi inaintea vizitei lui Erdogan, pe aeroportul din Chisinau a aterizat un avion militar care a adus limuzina blindata a presedintelui Turciei. De asemenea, pe durata vizitei presedintelui turc, Politia a interzis desfasurarea unor evenimente publice, invocand "protocoalele internationale".

Totusi, Miscarea de rezistenta "ACUM", care intruneste principalele forte politice de opozitie si reprezentanti ai societatii civile, a desfasurat o actiune de protest in fata Ambasadei Turciei din Chisinau in legatura cu recenta expulzare din Moldova (cu ulterioara incarcerare in Turcia), la solicitarea autoritatilor turce, a 7 profesori turci, suspectati ca ar face parte din gruparea care ar fi incercat sa-l debarce pe Erdogan, prin lovitura de stat, in 2016.

"Preintampinam public aceste persoane sa se retraga si sa nu aiba astfel de intentii", i-a avertizat pe protestatari seful Directiei securitate publica a Inspectoratului General al Politiei, Marin Maxian. El a insistat ca aceste actiuni "nu reprezinta o restrictionare a drepturilor fundamentale, dar este o masura stringenta de siguranta".

Solidari cu profesorii trimisi la moarte

Manifestantii s-au declarat "solidari cu cetatenii turci rapiti" la inceputul lunii septembrie si "vanduti", - spun ei, - "in schimbul reparatiei Presedintiei si constructiei Arenei Chisinau" - acesta din urma fiind un proiect urias, initiat de guvernarea controlata de PD, executat, din bani publici, de catre antreprenori turci.

Recep Tayyip Erdogan vine la Chisinau la invitatia presedintelui pro-rus Igor Dodon, pentru a participa la inaugurarea cladirii Presedintiei, reparata de Agentia guvernamentala turca pentru cooperare si coordonare (TIKA).

Mai multi politicieni si analisti politici de la Chisinau au sugerat ca prin transmiterea celor 7 profesori catre autoritatile turce ar fi avut loc un targ intre Erdogan si autoritatile moldovene, mai ales ca Igor Dodon nu a raspuns niciodata care este pretul pe care il plateste Moldova pentru gestul presedintelui turc de a repara Presedintia de la Chisinau.

Dodon s-a ingradit! Turcii i-au construit gard cu tepi

Intr-un live pe o retea de socializare, Igor Dodon a mentionat ca se bucura ca simbolul acesta al statului a fost reparat nu din bani bugetari. "Multumesc partenerilor din Turcia care ne-au ajutat cu reparatia Presedintiei. Cu doamne ajuta, Republica Moldova are viitor!", a spus Dodon.

"Republica Moldova devine un stat dictatorial, precum este Turcia. In doar cativa ani, ne-am transformat dintr-un stat in care veneau oficialii occidentali intr-o tara vizitata doar de dictatori", au mentionat, la protest, cei din Miscarea de rezistenta.

Cladirea Presedintiei Republicii Moldova a fost devastata in timpul protestelor violente din aprilie 2009, izbucnite pe fundalul suspiciunilor de fraudare a alegerilor de catre regimul comunist al lui Vladimir Voronin. Acum, in jurul Presedintiei a fost construit un gard cu tepi.

Interese politice

Mai multe ONG-uri au solicitat miercuri autoritatilor Republicii Moldova sa ceara de la presedintele Turciei intoarcerea in Republica Moldova a tuturor cetatenilor turci scosi ilegal din Moldova.

Potrivit lor, "indepartarea fortata a cetatenilor turci la 6 septembrie a avut la baza interese politice si s-a facut cu incalcarea prevederilor legislatiei nationale si a tratatelor internationale in domeniul drepturilor omului".

Recep Tayyip Erdogan si sotia sa au aterizat la Chisinau cu intarziere. Aproape doua ore Igor Dodon si sotia sa i-au asteptat pe oaspetii turci la aeroport. Dupa inaugurarea Presedintiei de la Chisinau, pentru care Turcia a cheltuit 10 milioane de euro, Erdogan, insotit de Dodon, vor merge in Autonomia Gagauza unde vor participa la inaugurarea unei gradinite, a unui spital, a unei case de cultura si a unui azil pentru batrani.

La Chisinau, dupa semnarea unei declaratii comune de cooperare strategica intre Republica Moldova si Turcia, Dodon l-a decorat pe invitatul sau cu Ordinul Republicii.

Vitalie Calugareanu

Citește și:
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...