Europa de Est, acoperita de zapezi - cum se vede Romania in presa straina

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 18:29
5073 citiri
Europa de Est, acoperita de zapezi - cum se vede Romania in presa straina
Foto: Reuters

Zapada si viscolul continua sa faca ravagii in Romania, insa si Bulgaria este sub asediul iernii, in aceste zile. Presa internationala relateaza despre situatia din zona Balcanilor.

Balcanii si mari regiuni din Europa Centrala si de Est au fost lovite de caderile de zapada, dar si de viscol, miercuri si joi, potrivit Washington Post. Este amintita masura luata de premierul Emil Boc, care a cerut ajutorul taburilor armatei, pentru a putea curata drumurile.

In nordul Bulgariei, sute de localitati au ramas fara curent electric. Totodata, este precizat faptul ca, in anumite zone, zapada ajunge chiar si la trei metri inaltime.

Principalul port bulgar, Varna, a fost inchis din cauza furtunilor si caderilor masive de zapada, potrivit oficialilor portului. Mai multe drumuri din zonele muntoase au fost blocate, iar sute de scoli au fost inchise in zonele afectate de caderile de zapada.

In Romania, presa internationala relateaza despre sute de oameni care au ramas blocati in masini, pe drumurile inzapezite, mai multe zboruri anulate, un tren deraiat si alte sute de persoane evacuate din masinile inzapezite, in timpul noptii.

Romania sub zapada - sute de oameni blocati printre namet

Un om a murit intr-o parcare din Sofia, potrivit Monsters and Critics, in timp ce zona cel mai grav lovita de vremea rea este in jurul orasului Ruse, iar podul dintre Bulgaria si Romania a fost inchis din cauza furtunii.

Totodata, Bulgaria a interzis intrarea tirurilor in tara, din Turcia si Grecia, pana cand se va imbunatati vremea, in timp ce mai multe zboruri au fost anulate.

Si in Serbia situatia este "foarte serioasa", potrivit sefului serviciilor de urgenta din tara. Acesta a declarat ca exista multe probleme in Serbia, din cauza zapezii si a vantului puternic, iar mai multe persoane au ramas blocate in masini.

In acelasi timp, scolile au fost inchise, iar trenurile au avut mari intarzieri. Mii de oameni au ramas fara electricitate. In plus, in Bosnia, mai multe orase si sate au ramas fara curent electric, nu departe de granita cu Serbia.

Si agentia Reuters scrie ca Guvernul roman a apelat la armata pentru a-i salva pe cei care sunt blocati pe soselele inzapezite si ca premierul a spus ca prioritatea o reprezinta salvarea pasagerilor din autocare.

Totodata, zeci de zboruri sunt anulate in Romania si in Bulgaria, dar este de asteptat ca vremea sa se imbunatateasca la sfarsitul zilei de joi, dupa care temperaturile ar putea scadea si pana la -20 de grade Celsius, in unele zone.

Agentia de presa precizeaza ca 1.300 de oameni au fost salvati din zapada, in timp ce alte 900 de persoane se afla inca in masinile blocate pe sosele.

Aproape 500 de localitati din sudul Romaniei au ramas fara curent electric, in timp ce patru porturi au fost inchise, inclusiv Constanta.

Sofia Echo scrie despre situatia din Bulgaria, unde a fost decretat cod portocaliu in 14 regiuni, in timp ce restul tarii este sub cod galben.

Cu toate acestea, site-ul scrie ca aeroportul din Sofia functioneaza normal, iar pista este curatata la fiecare jumatate de ora. Mai multe zboruri au avut intarzieri, iar un zbor a fost redirectionat catre un alt aeroport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#viscol Europa de Est, #zapada Romania Bulgaria, #vreme Europa, #iarna Balcani , #clima Europa