Ziare.com

Avertisment de la Comisia Europeana: Planul pentru fonduri UE a esuat!

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 15:05

   

Avertisment de la Comisia Europeana: Planul pentru fonduri UE a esuat!
Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE ca au constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si ca administratia e "paralizata" in actualul context national.

Nemultumirile au fost transmise de catre Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) si Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul acestui directorat, intr-o discutie avuta, in urma cu zece zile, la 3 iulie, cu ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc, in contextul existentei unui risc ridicat de suspendare a programelor gestionate de DG REGIO.

"Cei doi oficiali au tinut sa mentioneze ca actualul context national este foarte important, ca in momentul de fata s-a constatat o "paralizare" a administratiei romanesti. Mai mult, au constatat o "esuare" a implementarii Planului de masuri prioritare convenit pentru cresterea capacitatii de absorbtie, avand in vedere ca la nivel administrativ nu s-a progresat de o maniera satisfacatoare.

Mai mult, in opinia DG REGIO, desi la nivel politic exista vointa necesara, la nivelul de executie autoritatile nu recunosc problemele sistemului si refuza in fapt asistenta institutiilor financiare internationale. In general, atitudinea autoritatilor este aceea de a fi de acord cu recomandarile pe care le face Comisia, fara insa a le aduce apoi la indeplinire neaparat", se arata in document.

Situatia din Romania, "un element de ingrijorare deosebita"

Cu titlu de "remarca generala", directorul general al DG REGIO a aratat ca, in privinta implementarii programelor operationale sectoriale, situatia din Romania reprezinta "un element de ingrijorare deosebita" la nivelul Comisiei, din cauza capacitatii administrative extrem de slabe si a deficientelor constatate in functionarea sistemului de management si control al fondurilor.

In acest sens, s-a precizat ca raportul Autoritatii de Audit transmis recent DG REGIO a relevat probleme serioase pentru doua dintre cele patru programe evaluate (PO Regional si POS Competitivitate), concluzia fiind aceea ca sistemul de management si control necesita imbunatatiri semnificative.

"A mentionat ca respectivele concluzii ale Autoritatii de Audit nu vor putea sa nu fie luate in seama in decizia viitoare a Comisie. A amintit ca un alt aspect pe care il vor verifica auditorii DG REGIO se refera la cheltuielile deja efectuate si ca doar in conditiile in care aceste aspecte (functionarea sistemului de management si control, respectiv cheltuielile din trecut) vor fi evaluate in mod pozitiv de auditul Comisiei, DG REGIO va putea continua platile pe programele pe care le gestioneaza, existand insa instructiuni politice foarte clare care reconfirma obligatia de la aplicare a suspendarii/intreruperii atunci cand sunt detectate deficiente serioase ale sistemului de management si control", este avertismentul catre Guvernul roman inclus in document.

UE recomanda o mai mare implicare a departamentelor din ministere

In ceea ce priveste pregatirea viitoarei perioade de programare financiara, sefa Unitatii pentru Romania a atentionat ca nu exista un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, aratand ca lipseste abordarea strategica si viziunea asupra urmatoarei perioade.

Oficialul UE recomanda o mai mare implicare a departamentelor din ministere, nu doar a autoritatilor de management, precum si o mai buna colaborare interministeriala.

In cazul discutiilor avute cu autoritatile romane privind achizitiile publice, responsabila DG Regio s-a aratat dezamagita de rezultatul acesteia, aratand ca, dupa primele doua reuniuni avute pe aceasta tema la Bruxelles, lucrurile nu au mai avansat in Romania, in contextul in care achizitiile publice reprezinta cea mai mare problema la nivelul intregului sistem de management si control.

Documentul mai releva ca directorul general al DG REGIO a transmis autoritatilor romane ca lor le revine rolul principal de a solutiona problemele existente la nivel national si ca "actiunile de lobby" la Bruxelles nu pot suplini acest angajament.

Pana la finalul acestei luni, DG REGIO intentioneaza sa ajunga la o concluzie finala in ceea ce priveste functionarea sistemului de management si control din Romania.

Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie si pana la o data care urmeaza sa fie decisa, interval in care Executivul comunitar va analiza daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.

Cele patru programe operationale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport si de competitivitate.

In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4280 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deci, guvernele Boc si Boc au fost avertizate

de mai multe ori, ultima oara in decembrie 2011.
In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice.
Iar guvernul Ponta, la o luna de guvernare, trebuia sa rezolve ce a stricat Basescu cu Bocul lui in 3 ani.
Iar unii "patrioti" din diaspora se bucura intens de o eventuala noua penalizare aplicata Romaniei.

 

Intrebare: cum te poti numi ca om, cu functie publica, sa refuzi o

suita de programe finantata de UE cu conditia ca acestea sa fie necesare si functionale?
Raspuns: jmecher de romanika cu afinitati conjuncturale pentru casta baietzilor dasteptzi; ca constitutitia noastra democrata prezuma marile averi ca licite. Manastire intr-un picior, ghici ciuperca ce-i!!!

 
 

 

berbecaria USL a distrus Romania !

berbecaria USL conduce justitia si hotia din Romania !
intreaba-l pe Iliescu si pe Voiculescu cum au facut un sistem mafiot sa jefuiasca legal Romania !

a inceput . Ponta merge pe drumul lui

nici ca-i pasa .

Ce demisie , pentru ce ... ?
Ce , are el moaca lui Boc ?

poate ai luat boala vacii nebune

mergi ma la vot, daca te face sa te simti mai bine in pielea ta

Mare este prostia omeneasca!

Bai labus,tu nu ai multa minte.Toti la vot,sa votam impotriva suspendarii.

Cade carnea de pe tine! Cuvantul noi n-are ce căuta in gra ta!

Paralizia iti apartine. Este boala specifcă mUSteLor!

Planul pentru fonduri UE a esuat!

Fonduri UE ? Oricum numai Clientela beneficia de ele, asa ca...
Situatia din Romania, "un element de ingrijorare deosebita", mare ingrijorare, de parca am fi avut vreodata alta ''Situatie'' fara ingrijorare, suntem invatati, ne-am nascut ingrijorati !

 

felicitari guvernarii usl sunteti peste asteptari

ingropati romania de vie
de mii de ani va laudati cu programul de guvernare. unde e l-au mancat moliile?

 

Nu avem decit o sansa!

La vot cu totii si sa votam impotriva suspendarii presedintelui.Numai asa putem sa-i dam peste cap si sa scapam de ei.

care program de guvernare?

pe genunchii lu' Ponta s-a nascut doar "cel mai cinstit guvern" dar nimeni n-a pomenit ceva de un program de guvernare si deaceea e haos! Parca Ponta a igaimat ceva, ca in sedintele de guvern ar aloca 25% guvernarii insa, daca n-a fost o minciuna, a fost evident o vadita exagerare. Ce sa discute acolo daca nu au program de guvernare! Imi imaginez!... Ponta zice: am primit un fax de la presedentie si vi-l citesc si voua: jos Basescu! Sova, cu ochii in laptop zice: citesc pe ziare.com si Ambidextru agonizeaza "jos Basesco". Marga zice, jos Basescu! Kati zice: jos Basescu! Fratilor haidem acasa ca suntem epuizati!
Boring ha...?

Au inceput.

Pai daca guvernul se tine numai de Ponta,plagiate,minciuni,inselaciuni,incearca "alba neagra" la Bruxelles,este si normal sa apara tot felul de "recomandari".Astea ar terbui sa le ia in barba doar Ponta,felix Voiculescu si cu Antonescu,si cu ei si PSD si PN-L,ca doar ei au inceput.Din pavate se va rasfringe totul si asupra populatiei.

 

Care bani

Banii merg la Greci si Spanioli ciumpalaci ia jumatea lui cinci

 

Dupe ce timp de 3 ani

fondurile europene au fost "gestionate" politic, acum cei "angrenati" in managementul acestora nu prea mai stiu ce sa faca!
sunt nevoiti sa aplice metodologii pe care nu pot sa le inteleaga.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor